Krebsz Zsuzsanna - Van, aki bézs-barnán szereti

Krebsz Zsuzsanna – Van, aki bézs-barnán szereti

 

Megbízóimmal három és fél éve találkoztam először, amikor a ház még csak papíron létezett. Izgalmas évek vannak mögöttünk egyeztetésekkel, néha újratervezéssel. Négyen kezdtük a munkát, de öten fejeztük be, mivel végszóra megérkezett a család legkisebb tagja is.

Kivitelezőjükkel alaposan átbeszéltek már minden műszaki megoldást, amikor csempenézegetés közben egy fürdőszoba szalon munkatársának javaslatára úgy döntöttek, szükségük lenne lakberendezőre. Még az üzlet elől felhívtak engem. Karácsony előtti időszakot éltünk a szokásos időhiánnyal küzdve, de egy rövid találkozóra még sikerült sort kerítenünk. Tehát a közös munka úgy kezdődött, ahogy máskor is, a tulajdonos család és a konkrét feladat megismerésével. A család három tagú volt, apa, anya és egy 12 éves kislány. Sokat tartózkodnak otthon, de gyakran utaznak külföldre is, elsősorban mediterrán tengerpartokra. Szeretik a rendet, a tisztaságot maguk körül, és meg is tartják. Előző otthonukból csupán a személyes tárgyaikat szándékoztak magukkal hozni, minden egyebet újonnan szereztünk be.

Fontos tervezési célként határoztuk meg, hogy mindennek legyen kellő mennyiségű, a terekre nem ránehezedő, lehetőleg semleges megjelenésű helye. Ezért igazán illeszkedett az elképzeléseikhez és az életmódjukhoz az általuk preferált minimál berendezési mód. Amit azonban összhangba kellett hozni a mediterrán stílusjegyekkel tervezett házzal. Ezt leginkább a kültérben használt kövek benti használatával pl. a kandallón, illetve a bent jelen lévő sötétbarna felületű fa kinti megismétlésével igyekeztünk megteremteni. Kedvenc színpárjuk a bézs-barna, amit kevésbé óvatos próbálkozásaimmal is csupán a gyerekszobákban sikerült színesítenem. Igaz, ott a kislány ebben maximálisan partner volt, s ha valami pinkben, lilában kapható volt, arra azonnal lecsapott, és ki is tartott mellette a megvalósulás évei alatt, pedig időközben nagylánnyá serdült. Az első vázlatok egyeztetésére hamarosan sor került, de a szokásos egy-két hónapos tervezési idő ebben az esetben inkább egy-két évig tartott, mivel szinte párhuzamosan folyt a kivitelezési munkákkal, és mert minőségben nem ismert kompromisszumot az építtető. Semmit sem bíztak a véletlenre, számtalan alkalommal találkoztunk, hogy egy-egy anyagot vagy megoldást megnézzünk, átbeszéljünk. Aztán meg újra, hogy inkább máshol, mást válasszunk. Maga az épület néhány hónap alatt tető alá került úgy, ahogyan az engedélyezési tervben szerepelt. A berendezéssel szinte mindenben követhettem az alaposan átgondolt, a család életformájára szabott terv által adott lehetőségeket. A kivitelező pedig a rajzaimon szereplők szerint készítette a berendezéshez illeszkedő elektromos kiállások helyét, ahol lehetséges volt, a gépészeti helyeket és a burkolatok kiosztását akkor is, ha nem mindig értett egyet velem. Amikor a kész lakásban utoljára találkoztunk, elismeréssel nyugtáztuk, hogy az eredmény feledteti a megvalósulás küzdelmeit.

A ház bejáratától a belépő szeme akadálytalanul tekinthet végig 20 méteren, de le is választható az előtér, ha nem kívánatos a betekintés. A nagyvonalú látványt azonos anyagú, de eltérő méretű burkolólappal fokoztuk, illetve a falba simuló, hatalmas beépített szekrényekkel. Egyikük bambusztapétával burkolt és tükörajtós, a másik festett üveg ajtókkal vonul a háttérbe. Amikor a burkolatkiosztást terveztem, megemlítettem ügyfeleimnek, hogy itt akár motorozhatna egy kisgyermek, ha esetleg születne majd. A baba megérkezett. Apukája az akkori tiltakozása ellenére itt tologatja a babakocsiban addig is, amíg használatba veheti lábbal hajtható járművét.

Az egy térben kialakított konyha, étkező, nappali funkciójuk szerint jól elkülönülnek egymástól. A konyha esetében csak az elcsépelt “minden igényt kielégítő” jelzőt érzem helyénvalónak. Alapterülete, elrendezése és felső kategóriás anyagai, gépei a ház asszonyának konyhai munkáját maximálisan kiszolgálják. Nem kirakatkonyha ez, itt napi szinten főznek, tálalnak a tulajdonosok. És nagyon finom kávét főznek. Vendégszeretetüket és a kávé finomságát mi is megtapasztaltuk az egész napos fotózás alkalmával.

Beljebb haladva az étkező és a nappali kényelméről bőrkárpitos bútorok gondoskodnak. A hangulatos látványhoz a kandalló és a gipszkarton álmennyezettel kombinált világítási megoldás jelentősen hozzájárul. A fenti három méter átmérőt megismételtük a süppedős, kör alakú szőnyegen. S bár az árnyékolást többnyire sávrolók alkotják a földszinten, a finom mintázatú lakástextilek sem hiányoznak az összképből.

Faburkolatú lépcső vezet a felső szintre, ahol a nagylány nappalijába érkezünk. Az ide választott színek a saját fürdőjében és a hálószobájában is megjelennek. Ahogy a barna árnyalatok a szintén ezen a szinten kialakított szülői fürdőben, hálószobában. Az eredetileg szaunának szánt helyiségből babaszoba lett, s ezzel a szauna a kertbe száműzetett. Ahol szép és télen nyáron jól használható egységet képez a Jacuzzival, az úszómedencével, és a sütögetések helyszínével. A kert még nagyon friss, de így is kellemes a pihenés a vendég marasztalóan kényelmes bútorral berendezett, méretes teraszon és a napenergiával fűtött medence partján. Bár a tengerparti nyaralásokkal nem hagy fel a család, otthonukban is megteremtették egy sokcsillagos szálloda kényelmét.

Krebsz Zsuzsanna 
lakberendező

fotó:

Berényi János


Lakberendezés és szöveg:

Krebsz Zsuzsanna