Márton Zsuzsa - Hétvégi házból otthon

Hétvégi házból otthon

 

Íme egy példa arra, hogy hogyan lesz egy a szocializmusban épült, hétvégi házból OTTHON, hogy mit is lehet kihozni egy kis alapterületű faházból, annak egyterűvé tételével de még is elhatároltan tartva a különböző élettereket.

36 évvel ezelőtt a hétvégi ház két generációnak készült. Egy félszuterén téglaházra került egy faház. Először a faház kapott belül gipszkarton burkolatot, kívül pedig a szükséges szigetelést. A válaszfalak kikerültek, csupán a fürdőszoba maradt ajtóval „zárható”, a konyha, étkező, nappali, háló pedig a bútorok, parapet falak ügyes kialakításával lett „egyterű” de mégis praktikusan elkülönített.

Később a félszuterén rész is átalakításra került, falakat bontottak illetve tettek másik helyre, bevezettették a gázt és az ezután kialakított cirkófűtés az egész házban biztosítja a meleget és a meleg vizet. Az alsó szinten lévő garázsból dolgozószoba lett így aztán a garázsajtó üveges tolóajtóra cserélődött, mint ahogyan a faház terasz ajtaja is. Új burkolatot kapott a 15 nm-es terasz és a korlát is megváltozott.

A fotókat Berényi János készítette

 

Márton Zsuzsa

lakberendező