Papp Linda - S/ALON'2019 - Maxima essentia = lényegi irányelv

S/ALON'2019 - Maxima essentia = lényegi irányelv

Az építészet, s tőle elválaszthatatlan módon a belsőépítészet életünk meghatározó tereit adja, mely a múltunkat, jelenünket és jövőnket egyaránt meghatározza. Az építés anyagi és szellemi tevékenysége minden tekintetben kimagaslóan magas mennyiségű erőforrást igényel, úgy a beépített anyagok, energia, mint gondolkodás és érzelmek tekintetében egyaránt. Jelen világunk dübörgő gazdaságai villámgyors reakciókra képesek. A jóléti társadalmak lehetőségekben gazdagok, azonban napról-napra világosabbá válik, hogy a rohamos és szelektív érdekek mentén történő materiális fejlődés nem fenntartható.

A CasaLinda stúdió tevékenységének első számú szempontja az ember létét és kiteljesedését szolgáló egészséges környezet megteremtése, melyet természetes alapanyagú termékek felhasználásával és a környezetre gyakorolt káros hatások minimálisra csökkentésével kíván elérni. Azt állítjuk, hogy a legmagasabb színvonalú, értékálló, kortárs tér és a prémium bútor nem készülhet hamis és gyenge anyagokból, nem tűri az imitációt és összeférhetetlen az amatőr gondolatok mentén született, kimunkálatlan koncepciókkal. A luxus eredeti, felemelő, pompás és a gazdagság érzetével tölt el bennünket, ehhez azonban minden részletnek hitelesnek kell lennie.

A S/ALON Budapest 2019-es kiállításon való szereplésünk elsődleges célja a világunkban zajló globális klímaváltozás és a meggondolatlan fogyasztói szokások közti összefüggésre való figyelemfelhívás. A pavilon tervével amellett foglalunk állást, hogy létezik olyan luxus, ami nem jár visszafordíthatatlan következményekkel, csak több emberi erőfeszítést és tudatosságot igényel.

Egy olyan enteriőrt alkottam meg, amelynek a pavilon dimenziói (4×5) bő teret adnak, így egy ház patióját, belső udvarát idézik, a kül- illetve beltér mivolta szándékosan definiálatlan marad.

A patiot árkádos falak határolják, melyek kívülről fehér színűek. A teret megduplázandó az egyik falat teljes méretében egyedileg tervezett, chevron mintázatú tükör borítja, mely a tér növelése mellett rendkívüli eleganciát ad a térnek és csodálatos reflexiókkal gazdagítja a falakat.

Az udvarba lépve egy harmonikus sziget fogad, ahol egy centrálisan elhelyezett moduláris kanapén pihenhetünk meg. A nyugalmas térben földszínekkel burkolt felületek (természetes pala, mészkő: StoneConcept) természetes anyagú tárgyak, régi és új bútorok fogadnak.
Helyet kapott egy mini dzsungel zöldfallal, élő növényekkel. A víz elem egy egyedi design csobogó formájában jelenik meg, a társalgó sarokban antik bútorok jelzik az időtlenséget, melyben pihenni, beszélgetni lehet.

A koncepcióban kiemelt fontosságú volt a minél kisebb ökológiai lábnyom elérése, így a felhasznált anyagok és tárgyak tekintetében elsősorban magyar design termékeket mutattunk be (lámpák: LumoConcept, ülőbútorok: Hannabi, egyedi kéziszövésű szőnyeg: Lőrincz V. Gabi, régiségek: ArtCore Antik&Design).

Célom az volt, hogy a CasaLinda szigeten a látogató egy rövid időre kiszakadjon abból a téves kontextusból, miszerint utánzatokkal is el lehet érni a prémium színvonalat és helyettesíteni lehet olyan termékeket és tárgyakat, melyeknek eredeti és igazi nagyszerűségét a rengeteg befektetett munka és gondosan megmunkált nemes anyagok adják.

A pavilonba látogató megismerkedhetett a természet adta és az ember által megmunkált elemek csodálatos összhangjával és a természetes anyagokban rejlő valódi értékkel, melyet állandó vendégünk, egy öreg sáska is tovább erősített.