Petyerák Katalin - Mai kor igényeire szabva

Mai kor igényeire szabva

 

Nem egyedi feladat, hogy egy a millennium környékén épült belvárosi körfolyosós bérház egy lakását kell felújítanom. A romos stukkókölteményeket és az ezerszer újra mázolt egykor impozáns kétszárnyas beltéri ajtókat látva sokszor felmerül bennem, hogy próbáljam visszaállítani azt a polgári eleganciát amilyenek eredetileg ezek a lakások voltak…- Viszonylag hamar lebeszélem magam mert, ha belegondolunk, a mai városi életvitel rendkívül eltávolodott az akkoritól. Hacsak nem egy skanzenben akar élni valaki, akkor a lakás nyújtotta szolgáltatásokat meg kell feleltetni a mai kor igényének, ami ezekben a lakásokban nem egyszerű feladat.

 

Petyerák Katalin - Mai kor igényeire szabva

Ideális esetben, minden hálószobához egy gardróbot és egy önálló fürdőszobát kellene kialakítani. Elvárás egy külön WC is. Jellemzően nincs már szükség a cselédszobára, de sokaknak a spejz is felesleges. Az eredetileg enfiládos térszervezés, amely az utcai fronton egymásból megnyíló “szalonok” sorozata, a végükön egy-egy hálószobával nem nagyon támogatja a mai kor kihívásait. Az ötvenes évek óta nem egyszer barbár módon leválasztott csonka alaprajzokból kell a legtöbbet kihoznom.

Szerencsémre ebben a lakásban semmi olyan nem maradt, amit meg kellett volna őriznem, vagy a szerkezeti adottságokon túl megkötötte volna a kezem. Az eddigi munkáimtól egy kicsit elszakadva, loftos stílusjegyeket is alkalmaztam.

A lakásba lépve balról egy homogén fehér gardróbsort építettünk egy beülővel, ezzel szemben jobbról ellenpontként, egy bontott téglás falat rakattam retro indusztriális lámpákkal. A pultos megoldású étkezőhöz Pedrali bárszékeken lehet odaülni.

Petyerák Katalin - Mai kor igényeire szabva

A térrel egybe nyitott konyha antracit minimál felületeket kapott. Némi fejtörést okozott, hogy minél nagyobb munkapult felületet alakítsak ki, ugyanakkor helyet kapjanak a magas szekrények és a szellőzés szempontjából is fontos lichthof ablak se legyen útban.

Miután az étkezőpultot az előtér-hallban valósítottam meg, ezért a WC bejáratot elfordítottam 90 fokkal, hogy ne közvetlenül onnan nyíljon. A matt fekete fürdőszobát a fahatású betétekkel egészítettem ki. Zuhanyozni a kádban lehet, ahol egy üvegparaván véd a fröcsköléstől.

A lakás fő tengelyében az előszoba – étkező – hallból juthatunk a nappaliba, ahol a baloldalon a mosott türkiz egyedi festésű fal és a parkettával borított panel dominálja a teret. A panelre terveztem a televízió helyét, amely alá egy etanol kandallót építtettem be. Ezzel szemben egy kényelmes ülőgarnitúra várja a pihenni vágyókat. Kiegészítettem a helyiséget egy hajtű lábas ebédlő garnitúrával is, amely az ünnepélyesebb étkezéshez, vagy akár egy társasjátékhoz kínál helyet.

A nappaliból nyíló hálószoba impozáns méretei inspiráltak arra, hogy egy merész posztergrafikát rakassak az ágy mögé. Ennek a modern színvilága visszaköszön a nappali díszítésén, de a lelógó izzószálas retro lámpák sárga fényében egyedi új hangulatot áraszt.

Fotók:

Borbély Levente


Tervező:

Petyerák Katalin
lakberendező


Borbély Levente fotóművész barátomat is megihlette az alkotás folyamata, aki egy különleges technikával a lakásban történt változásokat dokumentálta. Íme néhány kép a sorozatból: