Petyerák Katalin - Rosegold szürkével

Rosegold szürkével

 

Minden szárnyaló művészi kreativitás ellenére egy lakásfelújítás karakterét a nyersanyag határozza meg. Felújítandó befektetések esetében ezért, mindig komolyan veszem a lakás választást. Az anyagi szempontokon túl a legfontosabb számomra az egyediség. Van-e olyan pozitív megkülönböztető jegye a lakásnak ami kiemeli a tömegből? Amit erősíteni és kidomborítani lehet a térszervezéssel és a dizájnnal.

Így bukkantam rá arra a Logodi kertre néző kis lakásra, amit hosszas próbálkozás után sikerült megvásárolni. Az alagút szomszédsága, a vár nyugati lejtője ad egy komoly történelmi hátteret a környéknek. Az art-noveau jegyeket hordozó rendezett lépcsőházban a bejárati ajtók és a liftajtók is ugyanazzal a kovácsoltvas rácsozatú kerek hajóablakokkal vannak díszítve – az első percben tudtam, hogy ezt ebben a formában kell megőriznünk. A forgalmas Attila út zajai nem jutnak el az ősfás belső udvarra, a minden szobából ide nyíló franciaerkélyek egy nyugodt polgári környezetet hoznak a lakásba. Az alaprajzi adottságokon nem sokat kellett változtatni. Az előteret összenyitottam a nappalival, hogy már belépve is egy tágasabb helyiségbe érkezzünk. Úgy gondoltam, hogy egy plusz kis dolgozószoba kialakítása a konyha helyén emeli a lakás használati értékét. Az így létrehozható lakás kényelmes otthont biztosíthat egy egygyermekes család számára is.

Előre meghatározhatatlan, hogy egy felénk repülő inspiráció hol landol majd. A rosegold sötétszürke kombinációval egy koppenhágai bemutató teremben találkoztam még hónapokkal ezelőtt. Azonnal beleszerettem, még néhány fotót is készítettem róla emlékeztetőül. Most ebben a lakásban találtam meg a helyét. Egy kolléganőm hívta fel a figyelmemet arra a lengyel posztertapéta gyártóra, aki a legnagyobb gyártók minőségében képes gyönyörű tapétákat nyomtatni. A faágat ábrázoló melegszürke poszter behozta a kinti park hangulatát. Bevallom, hogy engem is meglepett, hogy milyen markánsan meghatározta az egész lakás hangulatát. Szerencsémre egy lakástextilüzletben megtaláltam a tökéletes rosegold párnahuzatnak való selyem anyagot, amit meg is varrattam a varrónőmmel a kanapéra.

A helykihasználás érdekében az étkező asztalt beépíttettem a konyhapultba. Egy romboid alakzat csatlakozik a szekrénysor betétekkel kikönnyített pohárszék funkciójú szakaszába azért, hogy könnyebben hozzáférhetők legyenek az alsó tárolók is. A bársony huzatú dusty rose székek élénkséget visznek a melankolikus antracit környezetbe.

Olyan sok attraktív elem került be a nappaliba, hogy a fürdőszobába egy visszafogott szürke csempét választottam, amit csak a színes kiegészítők tesznek vonzóvá. Elgondolkoztatott, hogy mivé alakítsam a fürdőszoba sarkában befalazott egykori ajtónyílást, de végül egy beépített polcot csináltattam belőle. A szabdalt formákat a burkolatba rejtett LED szalagokkal díszítettem, ezzel egy egészen újszerű sejtelmes fényhatás alakult itt ki.

A vonzó dizájn megoldások és a kedvező helyszín további fejtörésre ad okot, hogy eladásra vagy kiadásra kínáljuk az ingatlant a továbbiakban.

 

Petyerák Katalin

lakberendező

fotó:

Borbély Levente


Lakberendezés és szöveg:

Petyerák Katalin