Pocsalyi Julianna

Izgalmas szolnoki szürke, egzotikus naranccsal fűszerezve

 

Szabadkezet kapott e kislakás tervezésben Andrásiné Pocsalyi Julianna. Mi több, már az építkezéskor bekapcsolódott a munkálatokba, így került a felületekre a megfelelő, tetszetős burkolat, így formálódott a térkialakítás is.

 

A megrendelő kényelmes, luxust sugárzó szállodai hangulatot képzelt el, mindezt visszafogott szürke árnyalatban. Kihívást jelentett, hogy a munkával a nagyon is attraktív, sziporkázó Juliannát bízta meg, s az együttműködés végeredménye e kettős hatás szelíd, de olykor meghökkentő, kényelmes, káprázatos, mégis mérsékelt egyvelege lett.

A lakás, ahol dolgozik, tárgyalópartnereket fogad és pihen is a tulajdonos, Szolnokon épült, impozáns környezetben. Bár a letisztultság már a belépéskor azonnal tetten érhető, azért pikáns részletek minden helyiségben akadnak, árulja el a lakberendező.

Folyosó:

Aki itt él, sokat utazik, ám, ha megérkezik, az az elvárása, hogy a lakás szolgálja őt, és ne fordítva legyen. Ilyen lelkes szolgálatot lát el mindjárt a folyosóra beépített három méter hosszú beépített szekrény, ami felmenti a többi helyiséget a tárolás terhe alól, apróságokat és utazóbőröndöket egyaránt befogad, mégis szerényen húzódik meg a fal mellett.

 

 

Fürdő:

A fürdőszobába lépve azonnali hatást vált ki a különleges, üvegbetétes fürdőkád, pompáját nemcsak számos különleges funkciója emeli, de a falon megjelenő patchwork mintázat is, ami kis fantáziával a visszatükröződő hullámokat is megidézi. A megrendelő kérésére a kád mellé egy zuhanyozót is beépítettek, így kedve szerint dönthet a hosszabb relaxálás vagy a gyors felfrissülés között. Frissességet áraszt az a különleges izlandi zuzmó felület is, amelyik élénk zölddel töri meg a helyiség szürkéjét. A fürdő kiváló minőségű szaniterei, többfunkciós berendezései, exkluzív mosdója azt sugallja, hogy aki itt él, az nemcsak ünnepnapokra tartogatja a luxust, értékeli és élvezi az életet, és megvan minden adottsága ahhoz, hogy ezt magas színvonalon tehesse meg.

 

 

Nappali:

A kényeztetés a nappaliban folytatódik. A puha textileken kívül a vizuális ingerek is kényeztetik az idelátogatót. A tekintetet azonnal megragadja az a nappali és étkező között figyelő, egyedileg készült, háromdimenziós női portré, ami a lakberendező tűzzománc alkotásának textilbőrre nyomtatott és kinagyított mása, és amelynek fényei és színei pontosan illeszkednek ahhoz a hűvös eleganciához, ami itt megtapasztalható. Egy kis üde narancsos árnyalat ebbe a helyiségbe is belopakodik, csodálatos függönyről kicsit megszelídülve szinte átkúszik arra a különleges tapétára, amit első ránézésre rozsdás vaslemezeknek is hihetnénk. A türkiz, barna, szürke és cseppnyi szívmelengető narancs környezet még hívogatóbbá teszi a nappalit, aminek kényelmes kanapéján maga a lakberendező is szívesen üldögélt, miközben további terveket kovácsolt.

 

 

Étkező:

A lakás dinamikáját a terek nyílt kapcsolódása adja, az idelátogató a színek, kárpitok és anyagok harmóniájában áramolva világos, szabad és rendezett szobákban, ölelő bútorok között töltheti idejét.
Folytatva a lakás felderítését a nappaliból az étkező részbe jutunk. A visszafogott étkezőasztal fegyelmezett székeivel több funkciónak is eleget tesz. Ha szükséges, tárgyalóasztalként szolgálja az üzletmenetet, ha szükséges, meghitt vacsorák helyszíne vagy éppen családi együttléteké, igény szerint.

 

 

Konyha:

Az étkezőből elfordulva megmutatkozik maga a konyha is, ami narancsra festett üveglapjával ismét megállítja a tekintetet. A minőségi olasz konyhabútort nemcsak a szép mosogatótálcája és csaptelepe teszi különlegessé, hanem a pultot lezáró színes üveglap is, amit egy szolnoki cég készített, tökéletesen megvalósítva a lakberendező elképzeléseit.

 

 

Hálószoba:

A kért szállodai hangulat természetesen a hálószobában is tetten érhető. Higgadt színeivel és érzéki formáival ez a helyiség is személyre szabott, mégis van benne valami semlegesség, ami feltétel nélküli befogadja a pihenni vágyót. Érzékiséget sugall maga a tapéta is, amelyik háromdimenziós kialakításával azokat avatja be bársonyos titkaiba, akik végigsimítják a felületét.

 

 

Vendégszoba:

Apró méretei ellenére távlatot ad szemlélőnek a vendég fogadására szánt kuckós hangulatú szoba. A tapétaként használt óriási kép tágítja a teret, míg a kellemesen bársonyos kék kanapé, és a rozsdás színű kiegészítők otthonossá szelídítik azt.

Érdemes szólni a lámpákról is, melyek, amellett, hogy tökéletesen ellátják funkciójukat, egészben vagy részben bevilágítva a teret, maguk is egyéniséggel rendelkeznek. Karakteresek, de nem telepednek a térre, éppen csak annyi szerephez jutnak, amennyi kell, ha szükséges fényt adnak, ha szükséges, dekorálnak.

 

 

A lakás tulajdonosa menet közben nem nagyon szólt bele a dolgok alakulásába. Játékos felnőttként kíváncsian várta a végeredményt, s a várt hatás nem maradt el. Ehhez pedig elsősorban bizalomra, jó elképzelésekre, kevés, de határozott irányvonalra, na és persze egy bátor lakberendezőre volt szükség.

S. Tóth Anikó írása  Andrásiné Pocsalyi Julianna  munkájáról