Salamon Enikő – Kétszintes családi ház exkluzív lakberendezéssel és korszerű okosotthon megoldásokkal

Kétszintes családi ház exkluzív lakberendezéssel és korszerű okosotthon megoldásokkal

Salamon Enikő a nemzetközi Tubądzin Design Award pályázaton a III. szakasz Everyday Design kategóriájában III. helyezést ért el a projekt pályázatra benyújtott részleteivel (földszinti közlekedő és lépcső, valamint konyha-étkező-nappali helyiségek)

 

Egy fantasztikus fiatal pár 205 m2-es otthonát tervezhettem meg jelen projektemben. A klasszikus lakberendezői feladatokon túl megrendelőim rám bízták a minden igényüket kiszolgáló okosotthon rendszer kiválasztását is. A már ismertebb smarthome funkciókon felül – mint a világításvezérlés, hűtés-fűtés-szellőztetés szabályozás, árnyékolás, biztonság és beléptetés – olyan különleges megoldások és megvalósulnak, mint az integrált audio és multimédia rendszer, a függönyök motorikus mozgatása, előre megkomponált általános és hangulatvilágítási minták intelligens RGBW LED-ekkel és mozgásérzékelővel, érintéssel működő, rejtett okosotthon vezérlő a konyhasziget munkapult felületén és a zuhanyzó burkolatán, valamint integrált távvezérlésű biokandalló beépítése.

A ház az alapvető minimalista, modern stílusjegyeken felül három egységre osztható. Az előszoba-közlekedő-vendégszoba-vendégfürdő-lépcső világos, fehér bútorokkal, aszimmetrikus frontokkal, fekete fogantyúkkal és kiegészítőkkel, geometrikus megoldásokkal és egyedi fém elemekkel kialakított harmonikus egységet képez.

A konyha, étkező, nappali sötétebb színvilágú, bronz és rozsdavörös kiegészítőkkel. A konyha munkapult, a hátfal, a mosogató és a hatalmas konyhasziget is Neolith Calatorao dekorral, Egger finom fekete színű frontokkal, a felsőszekrények egy részén Leer 3D-s frontmegoldásokkal. A főzőlap és a páraelszívó a konyhaszigetbe lett beépítve.

Salamon Enikő – Kétszintes családi ház exkluzív lakberendezéssel és korszerű okosotthon megoldásokkal

A világítást rejtett mágneses sínrendszer biztosítja látványos, mennyezetre futó LED kiegészítéssel. A nappaliban a kandalló burkolat szintén Neolith, Iron Corten színben. Az óriási, 4.25 méter széles kanapé egy része nyitott a konyha-étkező felé, és méretes kétszemélyes fekvőfoteles eleme nyújtja azt a kényelmet, amelyet megbízóim kerestek a bútor kiválasztásakor.

A földszinten a duplafokokkal kiszélesített egyedi lépcső alatt rejtett tároló található, melyet a garázsból lehet megközelíteni. A lépcsőforduló után burkolatváltás történik, és üvegkorlátos lebegő lépcsőn lehet feljutni a második szintre. Kétoldalt mennyezetre futó LED-ek, és fekete lamellás falburkolat határolják a lépcsőfeljárót, és egy hatalmas, extravagáns függeszték gazdagítja a látványt, ami az óriási ablaknak köszönhetően valóban pazar.

A házban mindenhol falsíkban záródó ajtók találhatók különleges hosszúcímes kilincsekkel, a földszinten fehér-fekete kombinációban, míg az emeleten fekete-bronz párosítással.

A felső szinten, ahol a fő lakosztály, a dolgozószoba, a leendő gyerekszoba, kis fürdőszoba és különálló WC kapott helyett a melegebb, bézses-szürkés színvilág a meghatározó a bronz és rozsdabarna kiegészítő színek folytonosságával. A közlekedőben a beépített szekrényrendszerben található a mosókonyha és a háztartási eszközök. A fő lakosztályban a franciaágy mögött helyezkedik el egy faltól falig érő, mennyezetig beépített, üveg tolóajtós hatalmas gardrób, rejtett LED világításokkal és egy fésülködőasztal. A falakon meleg hangulatot sugárzó textilhatású tapéta található. A különleges keretű The Frame típusú TV kiválasztásának egyik oka, hogy bárhol el lehet helyezni a térben egy olyan állvány segítségével, amely a tévét műalkotássá emeli. A hálószobát és a fürdőszobát szintmagas, tokborítás nélküli, kétszárnyú falba futó üveg tolóajtó választja el. A fő fürdőszoba a ház többi vizesblokkjához hasonlóan XXL méretű olasz óriáslapokkal van burkolva. A szabadonálló kád mögötti hangsúlyos falon 3D-s strukturált mozaik dekorcsempe látható. A megbízóim által preferált szögletes formák visszaköszönnek a háló fali lámpa installációjában, a törölközőszárító radiátor formavilágában, és a különleges csaptelepeken is.

Nem utolsó sorban a duplagarázs stílusos megtervezése is a feladataim közé tartozott, melyet monokróm színvilág, az oldalmegvilágítást biztosító és a mennyezetbe süllyesztett LED-ek tesznek egyedivé, plusz egy elektromos autótöltő is helyett kapott itt.

A munkám során nagy hangsúlyt fektettem a magas minőségű, élethű, részletgazdag 3D látványtervek készítésére, hogy úgy adhassam át az elképzeléseimet megbízóim részére, hogy az már önmagában is egy esztétikai élményt nyújtson. Az épülő házban jelenleg a burkolási munkák vették kezdetüket.

Salamon Enikő
lakberendező