Vónya Tímea ArtDeco

Század eleji Art Deco stílusú ház felújítása

 

Budapest XVIII. kerületében található század eleji nagypolgári családi ház teljes felújítására került sor. A tulajdonos a ház eredeti stílusát és hangulatát szerette volna megtartani a felújítás során. A ház teljesen új ruhát kapott kívül-belül, megtartva az eredeti nyílászárókat, melyeket asztalos szakember újított fel. A felújítás két ütemben történt, először a földszinten a tavalyi évben, ahol néhány régi ajtó befalazásával egységesebb tereket nyertünk és így jobb lett a ház helykihasználása. A fürdő mellé így került kialakításra egy különálló WC és egy gardrób szoba is. Fő stílusjegyként sakktáblaszerűen lerakott fehér-fekete járólapok kerültek ezekbe a helyiségekbe és ugyanilyen színű metro csempék a falakra. A mosó és szárítógépet a gardrób szoba mély szekrényeibe rejtettük. A ház bútorai többségükben bútor restaurátor által felújított eredeti század eleji Art Deco bútorokból kerültek ki, vagy egyedi tervezésűek.

A konyha színei és anyagai a házban található többi Art Deco bútorhoz lettek igazítva. A konyha modern háztartási gépekkel lett felszerelve a Nardi rusztikus családjából.

A falakon Harlequin Arkona tapétája pompázik az Art Deco stílus jegyeit erősítve, és kellemes földszíneket választottunk a Trilak festékei közül a falak színének, valamint ebből a színvilágból válogattunk elegáns textileket a kiegészítőkhöz és függönyöket az ablakokra a Harlequin textilcsaládjaiból.

A ház fűtését egy modern cserépkályhával oldottuk meg, mely a pellett kályhák családjába tartozik és kiválóan alkalmas a ház padlófűtésének biztosítására. A padlófűtéshez alkalmas francia halszálkás fapadló került a nappali, háló és dolgozószoba területeire, a többi helyiségbe pedig hidegburkolatot választottunk.

A földszinti dolgozószobába – mivel a házigazda sokat dolgozik otthon és ehhez 2000 db-os szakkönyvtára van – egy egyedi gyártású, anyagában, stílusában odaillő könyvespolc rendszert terveztem.

Az idei évben került sor a tetőtér kialakítására, melynek egyik kihívása a tetőt tartó eredeti fa oszlopok beillesztése volt az enteriőrbe. A tetőtérben a háztulajdonos kislányának szobája került kialakításra, melynél a tenger színeit és a tengeri halak motívumait alkalmaztam külön kérésre. Szerencsére a metro csempék világában létezik sokféle színű, így a tengeri hangulatot sikerült a fürdőben is kialakítani amellett, hogy a földszinten található stílust megőriztük. Az emeleti folyosót és az oda vezető lépcsőt a földszinti Harlequin tapéta elhelyezésével kapcsoltuk az alsó szint enteriőrjéhez. A régi tetőt tartó oszlopok színvilágához és stílusához teljes mértékben illeszkedő laminált padlót tettünk a Parador kínálatából.

A fotókat Koroknai László készítette.

 

Vónya Tímea
lakberendező