Wagner Andrea

Klasszikus és modern ötvözete

 

Nagyon szép és szívemhez szóló munkában volt részem a tavalyi év folyamán. Egy fiatal pár keresett meg azzal, hogy tervezzük meg közösen a most épülő házuk belső tereit. Nagyon hamar egymásra hangolódtunk, nagyon baráti és harmonikus volt a tervezési folyamat. Idő közben a szívemhez is nőttek.

A munkának ugyanaz volt az előnye, ami a hátránya is. Még tervezés alatt levő házat kellett berendezni. Egyrészről tök jó, mert időben lehet együtt gondolkodni mind a megrendelővel, mind az építésszel, másrészt viszont sokára lesz megvalósítás! Az ember győzze kivárni és izgulni, hogy valóban olyan legyen, ahogyan azt megálmodta.

Bizony sor került építészeti módosításokra is a tervezés folyamán! Milyen jó, hogy még időben, így remélhetőleg olyan végeredmény született, ami teljes megelégedettségre szolgál.

A ház egyelőre egyszintes, de a későbbiekben további szinttel bővíthető. A házba az előtéren keresztül érkezünk meg, balra nyílik a vendég WC. Tolóajtón keresztül érkezünk a nappali – étkező – konyha egységbe.

A projekt egyik érdekessége, hogy bár a tulajdonosok kifejezetten fiatalok, nem a modern stílust preferálják. A klasszikus stílust kellett a modernnel ötvözni. A fiatalok a későbbiekben szeretnének egy-két antik bútort is elhelyezni a házban.

A nappali fölött teljes belmagasság van, látszó gerendákkal, a nagy térérzet biztosítására.
Sok természetes anyagot és mintát alkalmaztam. A fa használata dominál. A nappali központi eleme a hatalmas, fával borított kandalló – fal.
A konyha teljesen felszerelt, hatalmas ablakokkal rendelkezik. A burkolat metró – csempe, de modernebb, nem lekerekített változatban, víz-zöld színben.

A dolgozószoba szintén visel klasszikus elemeket. Az íróasztal és a fotel antik darab.
Mivel a megrendelő kedvenc sportja az amerikai foci, ezért ennek a hobbinak az ereklyéi ebben a szobában engedélyezettek. (Megegyezés alapján!) A dolgozószoba egyben a vendégszoba is, ezért kihúzható kanapé szolgálja a kényelmet.

A hálószobánál fontos szempont volt a sok pakolási lehetőség. Koncepcióm volt, hogy a hálószoba hotelszobai kinézetet kapjon és azt a kényelmet is nyújtsa. Érdekessége az ablakban elhelyezett ülőpad, kényelmes ábrándozáshoz és olvasáshoz.
A szülői fürdő nagyon pici, a hálószobából nyílik. A csaptelepeknek és kiegészítőknek kérésre aranyszínűeknek kellett lenniük. Csak a legszükségesebbek férnek el benne, mosdó, WC, zuhany.

A gyerekszoba két részből áll, mert legalább kettőt terveznek. Nagyméretűek, egy tolóajtóval egybe nyithatóak, vagy elkülöníthetőek. Nagy tér van játszani és van elég ágy a bandázáshoz, ott alváshoz. Stílusában már nagyobb gyermekekre van tervezve.

A gyermek fürdőszoba a nagyobb méretű, itt kád is elfért. A mosási és szárítási lehetőséget is itt kellett megoldani. A stílusa egyszerű, kicsit skandináv jellegű, fő cél a praktikum volt.

A tervezés másik szokatlan eleme volt, hogy egyáltalán nem lehetett a manapság elterjedt LED -es világítást és szpotokat alkalmazni. Azt ne kérdezzétek, hogy miért, nem tudom. A férj kategorikusan elzárkózott előle. Őszintén szólva alig tudok már elképzelni egy mai modern lakást ezek nélkül a világítási megoldások nélkül, de ha a megrendelő ragaszkodik valamihez, akkor nincs mit tenni. Komoly közelharcot kellett vívnom a nappaliban látható pár szpotért, hogy maradhassanak.

Összességében egy élhető, szép lakás kerekedett, mindenesetre a megrendelő nagyon elégedett és boldog volt. ÉS EZÉRT ÉN IS! Sok ilyen munkát szeretnék még!

 

Wagner Andrea 
lakberendező