ACO Kereskedelmi Kft. - Mire figyeljünk oda a zuhanyfolyóka kiválasztása és beépítése során?

Mire figyeljünk oda a zuhanyfolyóka kiválasztása és beépítése során?

Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt mondjuk, hogy a zuhanyfolyóka beépítése komoly szakértelmet igényel. Elegendő a lejtés vagy a megfelelő rétegrend kialakítására gondolni, nem is beszélve a vízszigetelés elkészítéséről. Cikkünkben nem merülünk el ennyire a szakmai részletekben, viszont a legfontosabb olyan tudnivalókat, amelyek a zuhanyfolyóka kiválasztása során, illetve a beépítés kapcsán egy lakberendező vagy magánépítkező számára fontosak lehetnek, összegyűjtöttük.

Kiválasztás

Amennyiben egyszerűen és gyorsan beépíthető zuhanyfolyókát szeretnénk, válasszunk olyan terméket, amely a beszerelést megelőzően nem igényel összeszerelést, vágást, ragasztást stb.. A gyárilag készre szerelt, kompakt termékkel elkerülhetjük, hogy a házilagos összeszerelést követően, a működés során meghibásodás lépjen fel. Minden egyes utólagos illesztés hibaforrásként működhet a későbbiek során. A folyókatesten lévő elnagyolt illesztések a továbbiakban sok kellemetlenséget okozhatnak, és visszabontásra adhatnak okot.

Az alapanyag tekintetében a rozsdamentes anyag hosszú ideje bizonyítja időtállóságát és megbízhatóságát. A felületen kevésbé tapad meg a szennyeződés, könnyebben tisztán tartható, ezáltal higiénikus megoldás a szappanos, időnként hajjal szennyezett víz elvezetésére. Kerüljük a műanyagból készült és viszonylag rövid ideje alkalmazott termékek használatát. Ezek már a beépítés során eldeformálódhatnak, vagy az illesztéseknél meghibásodhatnak.

Győződjünk meg arról, hogy a burkolatba kerülő zuhanyfolyóka felsőrész felülete nem éles-e és a mintázat kivágása sem sorjás-e, ami a használat és a tisztítás során is balesetveszélyes.

A rozsdamentes anyag igényes, dekoratív megjelenést biztosít a gondosan kiválasztott burkolatunk mellett egy műanyag peremmel szemben. Ha megtaláltuk a helyi adottságoknak és igényeinknek megfelelő zuhanyfolyókát, a beépítés során feltétlenül kövessük a gyártó előírásait és ajánlásait a beépítésre és a karbantartásra vonatkozóan.

ACO Kereskedelmi Kft. - Mire figyeljünk oda a zuhanyfolyóka kiválasztása és beépítése során?
Nem sorjás a rács

ACO Kereskedelmi Kft. - Mire figyeljünk oda a zuhanyfolyóka kiválasztása és beépítése során?Beépítés

A kicsomagoláskor ügyeljünk arra, hogy a csomagoló anyaggal ne kerüljön a szemetesbe olyan tartozék, amely a későbbiek során még szükséges lehet. A csomagolás minden esetben tartalmazza a beépítési utasítást, praktikus esetben magán a dobozon található az egyértelmű beépítési sorrend.

Keressük meg és tegyük el a tisztításhoz elengedhetetlen rácskiemelő kampót. Feltétlenül hagyjuk a zuhanyfolyóka testben a rács helyén található fedőfóliát, ami a beépítés során megvédi a lefolyót az építési törmeléktől és az eltömődéstől. Gyakran találunk a csomagolásban a burkoláshoz segítséget nyújtó kirekesztő elemet, amit szintén hasznos megőriznünk.

Javasolt, hogy a zuhanyfolyóka szigetelő peremének felületét dörzspapírral érdesítsük, a felhasználandó anyagok megfelelő tapadása érdekében. A zuhanyfolyókára – amennyiben szükséges – fel kell csavarozni a szintező lábat. Az előkészített zuhanyterületen a kívánt helyre (fal mellé, ajtóba, vagy középre) kell elhelyezni a megfelelő méretű zuhanyfolyókát.

ACO Kereskedelmi Kft. - Mire figyeljünk oda a zuhanyfolyóka kiválasztása és beépítése során?
Exclusive Plusz zuhanyfolyóka szigetelőmembránnal és állítólábbal
ACO Kereskedelmi Kft. - Mire figyeljünk oda a zuhanyfolyóka kiválasztása és beépítése során?
Szintezőláb

A szintezőláb alá helyezzük el a hangszigetelő talpakat, és ezt követően rögzítsük az aljzathoz a zuhanyfolyókát. A lábak segítségével szintezzük a folyókatestet, úgy, hogy a csempeperem egy síkba vagy kb. 1 mm-rel alacsonyabbra kerüljön majd, mint a kész burkolat. Erre van szükség, hogy a zuhanyfolyóka legyen a mélypont a kialakítást követően. Ha az előírások megkövetelik, a zuhanyfolyókára földelő vezetéket helyezve földeljük a vízelvezetőt. A kifolyócsonkot csatlakoztassuk a vízelvezető rendszerhez, majd vegyük ki a takarófóliát és végezzünk lefolyás tesztet. Amennyiben a folyóka kivezetése az illesztésnél nem ereszt, a zuhanyterületet feltölthetjük. A feltöltés során figyeljünk arra, hogy a folyóka ne mozduljon el.

Kenhető szigeteléssel (folyékony fólia) kenjük ki a zuhanyterületet, majd sarokerősítő szalaggal ragasszuk körbe a zuhanyfolyóka szigetelő gallérját úgy, hogy az átfedjen az aljzatra. Ezt követően burkolhatjuk a zuhanyzó. Burkolás közben folyamatosan ellenőrizzük, hogy a zuhanyzó lapburkolatának felülete egyenletesen lejt-e a zuhanyfolyóka irányába.

ACO Kereskedelmi Kft. - Mire figyeljünk oda a zuhanyfolyóka kiválasztása és beépítése során?
Exclusive Plusz zuhanyfolyóka beépítés rétegrendje

A zuhanyfolyóka pereme és a burkolólap között fugányi távolság tartása szükséges, amit pH semleges (tehát nem gomba- vagy penészölő) rugalmas fugázóval kell kitölteni, hogy elkerüljük a felület sérülését. A zuhanyfolyóka beépítését a takaró fólia levételével és a rozsdamentes (üveg, fa) felsőrész behelyezésével fejezzük be.

Kőhegyi Erika
az ACO kapcsolattartója

ACO Kereskedelmi Kft. - Mire figyeljünk oda a zuhanyfolyóka kiválasztása és beépítése során?
Az elkészült zuhanyfolyóka