Deborah Lámpastúdió – Világítás formák napjainkban

Deborah Lámpastúdió – Világítás formák napjainkban

Otthonunkban különböző lámpák kaphatnak helyet és ezeknek világítás formája is különbözhet. Színhőmérsékletben egységeset szoktunk javasolni a szobákba, az általános melegfényt 3000 Kelvin értékkel. Néhány helyiségnél van, hogy jobban kedvelik a hidegebb 4000 Kelvin fényt, mint például konyha, fürdő és dolgozószoba. Fényerejük is változhat egyes lámpáknál, a beépített LED fényforrásoknál meg van adva a teljesítmény, de a cserélehető izzós lámpáknál ezt mi megválaszthatjuk.
Amiben még megkülönböztethetjük a lámpákat, az a fény szórása, iránya. Nézzük milyenek lehetnek ezek:

  • szórt fény
  • pontszerű fény
  • hangulatfény
  • súrlófény
  • direkt/indirekt fény

A szórt fény azt jelenti, hogy a helységben elosztódik a lámpa fénye, egyenletes elosztású fény jön keletkezik, nem egy adott pontba világít. Szórt fényt nagyobb helységekbe általános fényként javaslunk, mint például nappali, étkező, hálószoba. ilyen lámpák lehetnek, különböző mennyezeti és függesztett lámpák is.

Deborah Lámpastúdió – Világítás formák napjainkban

A pontszerű fénynek van egy iránya, szöge, ahogyan világít. Fontos a világítás szöge, ha azt szeretnénk, hogy kisebb legyen a szórásszöge, akkor 15°-30° az ideális. Viszont, ha szeretnénk, hogy az adott lámpa nagyobb szöget világítson be akkor egy szélesebb szórásszögű izzót, vagy lámpát válasszunk, 60°-120°. Ilyen pontszerű fényt kapunk, beépíthető, és mennyezeten kivüli spot lámpák használata során. Itt is figyeljünk arra, hogy van beépített és cserélhető izzós változat is.

Deborah Lámpastúdió – Világítás formák napjainkban
A hangulatfény az a fény, aminek a fény ereje gyengébb, nem fő világításként alkalmazzuk. Használata inkább, társasági estéken, pihenéseknél és dekorfényként szerepel az otthonunkban, közületekben. Sok fajta hangulatvilágítás lehet, különböző asztali lámpák, állólámpák, falikarok, kisebb függesztett lámpák, LED szalagok, vagy dekor izzók. Dekor izzóknál a színhőmérséklet 2000-2700K között ajánlott, fénye gyengébb, mint az általános izzóké.

Sok helyen lehet alkalmazni a LED szalagokat, álmennyezetbe, függöny mögötti megvilágítás, fürdőszoba hangulatvilágítás…stb. Hangulatvilágítás mellé minden esetben javaslunk külön kapcsolási lehetőséggel fővilágítást, ami erős.

Deborah Lámpastúdió – Világítás formák napjainkban

A súrlófénynél fénysugarak párhuzamosak a falfelülettel, felfelé és lefelé világító lámpák fényét nevezünk így, de van olyan is, ami csak az egyik irányba világít. A modern építészet ezt a lámpát gyakran elhagyják tervezéskor, így sokszor utólag szembesülnek a laikus építtetők, hogy az ilyen fajta világítás mennyire látványos és hasznos a napi használatban. Sokan szeretik ezt a megvilágítási formát, így érdemes a tervezés, kivitelezés során figyelembe venni. Figyeljünk arra, hogy ez a világítás kihozza, a felület hibáit, ha van.

Deborah Lámpastúdió – Világítás formák napjainkban

Indirekt fénynek nevezzük az olyan fényt ami nem közvetlenül előre világít, hanem egy felületről verődik vissza. Jelentősen gyengébb de egyenletes fényt adva ezáltal. Ilyen lehet pl, 10-15 cm álmennyezeten elhelyezett led szalag fényvisszaverődése a mennyezetről.

Direkt fénynek pedig azt nevezzük, aminek az útját nem töri meg semmi, közvetlen érkezik a lámpatestből. Fénye erősebb, így ezt nem a hangulatvilágításnak ajánljuk.

Deborah Lámpastúdió – Világítás formák napjainkban
Fedezd fel a legújabb termékeket az online katalógusban

Te is Tervező vagy?

Munkánkra igényes cégként olyan márkákat preferálunk, melyek teljeskörű megoldásokat kínálnak néhány hét szállítási idővel. Ha technikai kérdés merül fel, abban is szívesen segítünk!
Érdemes tudni, hogy nálunk lehetőség van időpont foglalásra, amikor kiemelten figyelünk tervező partnerünk és ügyfele igényeire. Hiszünk a személyes találkozásban, egyeztetésben, ami különösen releváns nagy alapterületű bemutatótermünkben. A kiválasztott lámpákat azonnal be is tudjuk mutatni működés közben.
Ha még nem vagy partnerünk, de szeretnél velünk dolgozni kattints ide!

 

Deborah Lámpastúdió