TEAKhome - Akáciafa bútorok

Erős, kopásálló, szép felületű bútorok akáciafából

Akáciafa: kemény, ellenálló faanyag, szép felülettel

 

A TEAKhome akácia bútorai újabb csemegét jelentenek az egzotikus bútorok szerelmeseinek. Talán most felvetődött az olvasóban a kérdés, hogy mitől lenne egzotikus fafajta az akác, mikor itt Magyarországon szinte már őshonosnak számít ez a fajta? Sokan az akácia fajokat is egyszerűen akácnak nevezik, de ez tévedés. Az akácia Afrikában, Ausztráliában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken és Madagaszkáron található. Egy hatalmas nemzetségről beszélünk. Míg a nálunk élő akác Észak-Amerika keleti felén és Észak-Mexikóban honos.

Érdekességek az akáciáról

Az akácia története egyes feltételezések szerint 20 millió évre nyúlik vissza! Találtak ugyanis olyan faszén készleteket Ausztráliában, amelyekben akácia is megőrződött. A fa tűzálló kéreggel rendelkezik, ezért is tudott elterjedni Ausztráliában a forróság és tűzvészek ellenére.

Vajon milyen eszközt készítettek belőle a bennszülöttek? Biztosan nem találnád ki: a bumerángjaikat! De ezen kívül még pajzsokat vagy lándzsákat is. A magját elfogyasztották, a levelét és a kérgét pedig orvosi célra használták fel (pl fogfájás enyhítése, sebek, égési sérülések gyógyítása). Nem is csoda, hogy ez a növény rákerült Ausztrália címerére is 1912-ben.

Még két apró érdekesség: az ókori egyiptomiak a múmiáik koporsóinak lezárásához akáciafát használtak, de csónakokat is építettek belőle. Továbbá egyes feltételezések szerint Noé bárkáját is akáciából építhették.

Indonéz akácia bútorok jellemzői

Az akácia ültetvényeket az indonéz kormány felügyeli, és Indonézia-szerte megtalálhatóak. Amiben az akácia hasonlít például a teakfához, az a természetes olaj-és gumitartalma. Ezáltal szintén időjárásálló. A fa mintázata is nagyon hasonlít a teakfához, de a színe eltérő. A növény akár 30 méter magasságig is nőhet, a törzse átlagosan 30 centiméter átmérőjű. Gyorsan nő, és jól bírja a tápanyagban gyengébb talajt is. Ez a fafaj, mint ahogy a mi akácunk is fontos szerepet kap a méhészetben, és szépsége okán díszfaként is ültetik.

Bútoron kívül még padló is készülhet belőle, de kerítésoszlopnak is gyakran használják, rétegelt lemezek alapanyaga is. És ahogy a hazai akácot, úgy ezt is hasznosítják tűzifaként is.

Az akácia legfőbb jellemzője, hogy kemény és erős, de a szárítási folyamat során a rugalmassága, hajlíthatósága is megmutatkozik. Viszont ha bútort készítenek belőle, nagyon jól ki kell szárítani, hogy a kész bútorlap hajlíthatóságát elveszítse.

Ahogy fentebb megjegyeztük, a fának természetes olaj-és gumitartalma segít abban, hogy víz-és időjárásálló bútorokat készíthessenek belőle. A gombának is ugyanolyan jól ellenáll, mint a teakfa. Emiatt nem csak csodálatos beltéri, hanem kültéri bútorok és készülhetnek belőle. Sőt! Egyenesen ideális kültéri használatra. Ebben nem különbözik a hazai akáctól.

Akácia bútorok a TEAKhome kínálatában

Az akácia bútor azoknak kitűnő választás, akik egy nehéz, erős, kopásálló faanyagot keresnek. Emellett a fa erezete, textúrája is figyelemreméltó. A törzs külső része világos krémszínű, míg a belső részek kétfélék lehetnek: sötét sárgásbarna árnyalatúak vagy pedig halvány barnák egy kis rózsaszín árnyalattal. Csodálatos a világos és sötét kontrasztja. Jól mutat tradicionális és modern designban is. Sokat hozzáad a szépségéhez az is, hogy finom, édes illata van a fának. Nem csak a szemünket gyönyörködteti, hanem az illata a lelkünket is megsimogatja.

Rendkívül tartós és gyönyörű bútorok készülnek belőle, amit a TEAKshopban található kínálatunk is igazol. A TEMIS vagy az OSLO kollekció darabjai mind ebből a különleges faanyagból készültek kézzel, egyedileg. De újrahasznosított fából készített BROOKLYN kollekciónk alapanyagai között is megtalálható az indonéz akácia.

 

Szerző: Nagy Katalin – TEAKhome Design