Kreatív Otthon Bútor Stúdió

Hogyan válasszuk ki a megfelelő bútorszövetet, kárpit anyagot?

A megfelelő kárpit kiválasztásához a Kreatív Otthon Bútor Stúdió szakértője ad segítséget.

 

 

Mielőtt választanál!

A bútorszövet/kárpit egy kanapéra vagy fotelra jelentős beruházás a bútorfelújítás során – és persze senki nem akarja újra gondolni az egészet két hónap múlva. Ha rossz szövetet választasz, majd ostorozhatod magad.

A hibás szín vagy minta választás esetén az egész szoba ettől szenved majd (vagy kezdheted az elejéről és újra áthúzathatod). Úgyhogy mielőtt választanál olvasd végig mit is kell fontolóra venni a tartósság, komfort, stílus, szín, minta, összhang stb. tekintetében. Nos itt megtalálod, hogyan válaszd ki a megfelelő szövetet, mellyel boldogan élsz együtt évekig.

 

 

Mi is a kárpitozás pontosan?

A kárpit mindazon anyagok összessége – szövet, tömőanyagok, hevederek, rugók stb. – mely puha borítást ad a széknek, kanapénak és más bútoroknak. Az eljárás a középkorban kezdődött és a XVII.–XVIII. sz.-ra terjedt el egyre jobban. Az évek során számos különböző anyagot használtak a szénától a lószőrig, majd gyapjúig.

A modern kárpitos bútorok fém rugókat és szivacsot rejtenek, melyek sokkal tartósabbak. Mivel ezek a belső elemek rejtve maradnak, nagy különbség tapasztalható az egyes bútorok kényelmét tekintve. Bár a felső szövet bármikor cserélhető – és az elhasználódás miatt szükséges is ennek cseréje – a belső rétegek esetében is érdemes a jó minőség mellett dönteni, mely meghosszabbítja a bútor élettartamát.

Cégünk fő profilja a kárpitozás, így kiváló szakembereink segítségével pár nap alatt teljesen megújult bútort kaphatsz vissza műhelyünkből és még sokáig díszítheti otthonod! Nem biztos, hogy mindig az új bútor vásárlás a jó döntés! Felújítani és meghosszabbítani az élettartamát egy jól bevált megszokott kanapénak jobban megéri, mint egy új beruházás!

 

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kárpit szövetet a kanapénkra (fotelra, ágyfejvégre…)?

Amikor bútorszövetet vásárolsz, az esztétika mellett mindenképp a praktikus igények is vezessenek. Mindenekelőtt tedd fel a kérdést, hogyan élsz, ki használja a bútort?

Ez segíteni fog abban, hogy a megfelelő típusú szövetet válaszd. Persze szereted a selyem vagy bársony puhaságát, mégis ezek hamar tönkre mennek egy lakásban, ahol gyerekek és háziállatok is vannak. Olyan bútorok, melyek nagyforgalmú helyeken vannak, mint a családi nappali, tartósabb anyagokat igényelnek, míg azok, melyek kisebb igénybevételnek vannak kitéve, mint a hálószobai kanapé vagy fejtámla, bármilyen anyagot kaphatnak.

 

 

Kárpitos anyagok tartósságát az alapján határozzák meg, hogyan viselkednek a gyártói dupla dörzs teszten, mely két szövet összedörzsölésével végzett bolyhosodási próba eredménye. Ez a teszt pontosan azt imitálja a szöveten, amikor valaki egy kárpitozott felületre időről időre leül és feláll. Minél magasabb a dörzsölési teszt eredménye (pl. 100,000 vs 10,000), annál jobb minőségű, tartósságú a szövet. A dörzsölési teszt mellett érdemes még megnézni a szövet további kezelési tulajdonságait is, mint szennytaszító, víz lepergető, UV álló képesség.

Nagy hiba az is, ha nem gondoljuk végig, hogyan viselkedik az szövet vagy bőr néhány év elteltével. Ellenőrizzük a címkéket és kérjünk tanácsot a bemutató teremben az anyag összetételéről, tisztíthatóságáról. Gondoljuk át milyen gondoskodást igényel a választott anyag. Hogyan fog mutatni 5 év múlva? Fogjuk szeretni a bőr patináját a mindennapi életben? Porszívózzuk vagy tisztítjuk a szövetet rendszeresen? Behúzzuk a függönyöket, ha hosszabb ideig nem használjuk a szobát, hogy megvédjük a szövetet a kifakulástól, ha sokat éri a beszűrődő napfény?

 

 

Bútorszövetek kisgyermekes és háziállatos otthonokba

Manapság rengeteg olyan bútorszövet létezik, amely nem csak tartós, de egyben jól is néz ki. Kisgyermeke és házi kedvencek számára – és talán a vörösbor kedvelőknek is – nagyon kedveltek a könnyen tisztítható impregnált sokoldalú Aquaclean szennytaszító és velúr szövetek, valamint tartós kültéren és beltéren egyaránt használható UV álló szövetek. – ezekből is nagyszerű választékot kínálunk üzletünkben a Budai Bútorszövetnél.

 

 

Persze van, aki a mosható levehető huzatokra esküszik, de azok sosem állnak szépen egy bútoron, mindig ráncos és lecsúszik. Természetesen az elnyűhetetlen bőr is nagyszerű – nem kell aggódni az esetleges kopástól és horzsolásoktól. Ha általában rohan a háztartás, kerüld a kényes és könnyű szövésű megoldásokat, mint selyem, mely elszakadhat és nem bocsájtja meg, ha szennyeződés éri.

 

Hogyan válasszunk luxus minőségű anyagokat?

Ha nem kell aggódnunk rendetlen kis gyermekek vagy házi kedvencek miatt, akkor igazán lubickolhatunk a szabadságban. Egyedi dekadens választás lehet egy bolyhos tibeti gyapjú (nagyon kényeztető, de nem a legjobb hely csokis kekszet majszolni), belga lenvászon, 100% pamut bársony, fémes szálakkal átszőtt csillogó zsenilia vagy plüss bársony – keresse kínálatunkban a Designgers Guild, KoBe, Harlequin, Casamance, Ashley Wilde trendi kollekcióit a Budai Bútorszövet üzletben!

 

 

Míg a len egy nagyon tartós anyag, világosabb színek esetében nem túl szennytaszító, amire egy gyerekbarát háztartásnak szüksége lenne, és ha sokáig ejtőzünk a lenvászonnal bevont szófánkon, egy idő után ráncos és gyűrött lesz rajta a szövet. Ha aggódnánk a fenntartás és költségek miatt, a felső kategóriás szöveteket válasszuk párnákra, melyek lecserélhetők, ha már láttak jobb napokat is, vagy új trendek jönnek divatba.

 

Ne feledkezzünk meg magáról a bútorról sem!

A bútor stílusát és formáját is vegyük számításba, mikor új huzat vásárlásban gondolkodunk. (A választásban kérjük ki a kárpitos véleményét is!) Ha egy gömbölyű formát kell kárpitozni, inkább egyszínű szövetet válasszunk. A különböző sajátos minták és textúrák nem passzolnak minden formára. A minták jól mutatnak egy vég szöveten, de mikor kiszabják és illesztik a kanapé íveinek megfelelően, már elveszíthetik formájukat.

Vedd figyelembe a bútor méretét is. Olyan nagyobb méretek, mint egy kanapé, egyszínű, vagy klasszikus semleges színekben mutatnak jól, esetleg apró mintákkal, melyet nem fogunk rövid időn belül megunni. Egy ilyen nagyobb felületet könnyen életre kelthetünk többféle színes mintás díszpárnával. Feldobhatjuk viszont a kisebb darabokat – pl. egy nagyszerű karosszéket kiemelkedő árnyalatokkal vagy mintákkal.

Szövetválasztáskor gondoljunk a helység további bútoraira is – különösen a további kárpitos bútorokra. Hiszen azt szeretnénk, hogy a színek, textúrák és minták mind együtt alkotnak egységes képet.

 

 

Vásárlás előtt megér egy próbát!

Biztosra akarunk menni, hogy az üzletben látott bútorszövet hogyan mutat egy bizonyos felületen – és milyen, amikor ráülünk. Amikor igazán megtetszik egy szövet, ha lehet kérjünk mintát, melyet ráteríthetünk otthonunkban a bútorra, láthatjuk, hogy a saját enteriőrben, fényviszonyokban hogyan viselkedik az anyag. Amennyiben határozott elképzeléssel keressük fel a bútorszövet üzletet, bizonyosodjunk meg róla, hogy a választott mintás szövet teljes mintaméretét látjuk, az összes létező színvariációban. Nagyobb minták esetén a bútor felületekre illeszteni kell középre a mintát, tudni kell annak ismétlődési méreteit és irányát, ahhoz, hogy pontosan kalkulálni tudjuk a szükséges szövet mennyiséget. Gondos körültekintő tervezéssel elkerülhetjük az esetleges nagyobb meglepetéseket (csalódottságot), amikor kezünkbe vesszük a megérkezett szövetet.

 

 

Bátran lépjünk ki a megszokásokból, hagyományokból!

Óriási választékunk lehetővé teszi, hogy feszegessük a határokat. Főleg, ha erre a kárpitosunk is nyitott – ebben is segítségére lehetünk, hiszen több, mint 20 éves tapasztalati háttérrel rendelkező műhelyünk minden megoldásra nyitott. Szokatlan anyagokkal, dekadens mintákkal és megoldásokkal is számolhatunk, mint egy vidéki terítő vagy kilim szőnyeg. Antik vagy füles fotelre is tehetünk modern, hangsúlyos darabokat.

 

 

Ezek természetesen nem kőbe vésett szabályok, csak tanácsok, melyeket érdemes átgondolni. Az otthonunk saját magunk egyfajta kifejezése.

Dőlj hátra és bízz magadban. A legjobb döntést fogod hozni magad és családod számára!

 

BUDAI BÚTORSZÖVET üzletünkben a fent felsorolt összes kategóriában óriási választékkal várunk és segítünk meghozni a legjobb döntést!