TEAKhome - Indiai rózsafa bútorok

Indiai rózsafa bútorok: a mesés kelet illatát hordozzák

 

indiai rózsafa

A TEAKhome egyik legkülönlegesebb felülettel, erezéssel rendelkező darabjai a rózsafa (shesham) alapanyagú bútoraink. A nevével ellentétben ennek az egzóta fafajtának semmi köze nincs a kertekben növő rózsákhoz. Bár az igaz rá, hogy az illatos fanemek közé tartozik, így érthető a párhuzam. Az indiai rózsafa (mely számos megnevezéssel fellelhető, például sziszu/sissoo vagy sisam/shesham illetve paliszander) elsősorban Indiában, Pakisztánban, Afganisztánban és Nepálban található meg hatalmas ültetvényeken. Ezekben az országokban az egyik legfontosabb a faanyag, a teakfa mellett. Viszont bátran használható, mert a teakfával ellentétben nem fenyegeti kipusztulás.

A rózsafa egyedülálló tulajdonságai

A rózsafa megjelenése igazán különleges: általában bíbor-vöröses-barnás színe van, sötétebb erezettel. Az indiai rózsafa a brazíliai rokonához képest sötétebb, akár lilás feketébe hajló, sokszínű, szépen erezett fa. Bármilyen helyiségben jól mutat, elegáns és egzotikus megjelenésű.

A rózsafa felhasználási területei

A rózsafa akár 15 méter magasra is megnő, és 1 méter átmérőjű használható törzset ad. Tudni kell róla, hogy egy eléggé durva keményfáról beszélünk, ami cserébe hihetetlenül tartós. Ellenáll a rovaroknak is. Mivel ilyen strapabíró faanyagról van szó, régen ágyúkat, vasúti talpfákat és hajókat is készítettek a felhasználásával. Látható, hogy a teakfához nagyon hasonló felhasználási területei vannak, amiről korábban itt írtunk.

rózsafa bútor

Manapság leginkább bútorokat készítenek belőle. A rózsafa több mint 200 éve igen magas értéket képvisel a minőségi bútorkészítésben. Minősége a diófával és a mahagónival vetekszik. De hangszerek (például zongora), sílécek vagy éppen parketta gyártásához is előszeretettel felhasználják. Biliárdasztalok alapanyaga is lehet. Mivel jól faragható, esztergálható, ezért fafaragásokhoz, szoborkészítéshez is használják mint művészi alapanyagot.

rózsafa bútor

A TEAKshop kínálatában található rózsafa bútorok értékét nem csak ez a különleges, egzotikus faanyag adja, hanem az egyedi, kézi megmunkálás is, ami egyébként minden egyes bútorunkra és kőmosdónkra is érvényes. Rózsafa bútorainkkal az egész lakást berendezheted a fürdőszobától az étkezőig, hiszen a fürdőszoba szekrénytől a kanapén keresztül az étkezőasztalig minden típusú bútor megtalálható. A rózsafa bútorokat ide kattintva csodálhatod meg. A rózsafa a teakfához hasonlóan értékes befektetés, hiszen minőségi faanyag, amely évtizedeket kibír megtartva szépségét. Ahogy korábban a márványhoz kapcsolódóan is megjegyeztük: a nemes anyagok soha nem mennek ki a divatból, mert a trendek felett állnak.

 

Szerző: Nagy Katalin – TEAKhome Design