Multikomplex Budapest Kft. - Külső motoros páraelszívók

Külső motoros páraelszívók - A legcsendesebb megoldás!

 

A külső motoros pára elszívó, a legkomfortosabb elszívási megoldás, a főzés során keletkező gőzök és szagok konyha teréből történő eltávolítására. Három fő része van, pára elszívó ernyő, ventilátor és a csőrendszer. A külső motoros elszívás során, két jól elkülöníthető zaj keletkezik. Az egyik és egyben a legerősebbnek mondható a motor által keltett zaj. A másik az ernyőn, csövön áthaladó levegő sebessége által keltett áramlási zaj. Külső motoros rendszer esetében mivel a motor a páraelszívó ernyőből kikerül, és tőle távolabb kerül elhelyezésre, az előzőekben leírt motorzaj teljesen megszüntethető, így a belső komfortot szint növelhető. A páraelszívó ernyő a távolabb lévő motorral egy vezérlőkábel segítségével kommunikál , így lehet a páraelszívó készülék kezelő egységével a fokozatokat állítani. Külső motoros elszívó tervezésekor figyelembe kell venni a motor teljesítményét és nyomás értékét, hogy milyen távolságra tudja elszállítani a levegőt.

Multikomplex Budapest Kft. - Külső motoros páraelszívók

Multikomplex Budapest Kft. - Külső motoros páraelszívók

 

 

1. Csőközbe szerelhető motor

Ebben az esetben két légtechnikai cső közé kell építeni a motort. A motort el lehet helyezni másik helyiségben vagy padlástérben, garázsban stb, de minimum 3 méter távolságot kell tartani az elszívó ernyőtől. 7 méter egyen értékű cső hossznál nagyobb (csövek+könyökök, egy könyök egy méter csőhossz ellenállásának felel meg) távolság esetén az elszívó teljesítménye csökkenése várható.

 

 

2. Külső falra szerelhető motor

Ebben az esetben a motor az épületen kívül, valamelyik oldalfalra kerül elhelyezésre. Érdemes odafigyelni, hogy annak zaja se minket ne zavarjon (lehetőleg ne a saját teraszunkra telepítsük), se az adott építési rendszabályok és előírások által meghatározott zajterhelést ne lépjük túl (utcafront illetve szomszéd irányába néző falak esetén). Itt is érdemes betartani a minimum 3 méter távolságot. Amennyiben ez nem lehetséges javasolt zajcsillapító betét alkalmazása, hogy a motor hangja ne jöjjön vissza a csőrendszeren keresztül.

 

 

3. Tetőre szerelhető motor

Ebben az esetben a motort a tetőn kívül kell elhelyezni. Ebben az esetben is minimum 3 méter távolságot kell tartani az elszívó ernyőtől. Mivel a legtöbb esetben hosszabb függőleges csőszakaszok kerülnek kialakításra, így a nem fűtött légtérben haladó csövezést minden esetben szigetelni kell, vagy szigetelt csövet kell használni, illetve fontos a kondenzvíz gyűjtése és elvezetése.

 

 

4. Konyhabútor lábazatába szerelhető motor pultba rejtett elszívók esetében

Ebben az esetben a motor a konyhabútor lábazatába kerül beszerelésre és nem feltétlenül a zajszint csökkentése a cél, hanem inkább a helytakarékosság. Ezek a motorok magasságát úgy alakították ki, hogy a lábazatban elférjenek. Ezeknek az elszívóknak és külső motoroknak olyan a kialakítása, hogy lapos légtechnikai csatornával lehet megoldani a rendszer kiépítését, így az alsó szekrényben akár fiókokat is tervezhetünk.

Fontos a telepítésnél figyelembe venni azt, hogy ezek a motorok nem bírnak nagy nyomásteljesítménnyel, így törekedjünk arra, hogy minél rövidebb szakaszon legyen kivezetve az elszívó. Amennyiben aljzatba kerül a légtechnikai rendszer egy része, fontos figyelembe venni azt, hogy ezek a csatornák nem teherviselő elemek, így megfelelő támaszték kialakítása szükséges a betonozás előtt.

Javaslataink:

  • Minden esetben fontos kiemelni, hogy ezeknél a telepítési módoknál tilos a csőrendszer szűkítése, azaz, minden esetben a leírásban szereplő keresztmetszetű légtechnikai csőrendszert, vagy annak megfelelő méretű lapos légtechnikai csatornát szabad alkalmazni!
  • Amennyiben tovább szeretnénk csökkenteni a zajszintet, érdemes az egész rendszert zajszigetelt légtechnikai elemekből kialakítani vagy a rendszerben egy SEM SILENCER zajcsökkentő egységet elhelyezni.
  • A légtechnikai rendszer azon szakaszát, amit nem fűtött (minimum 15 °C) helyiségben (légtérben) alakítunk ki, azt szigeteléssel érdemes ellátni, vagy szigetelt légtechnikai elemeket lehet alkalmazni.
  • A vízszintes csőszakaszoknak minimum 3°-os lejtést kell adni a kültér irányába.
  • A függőleges csőszakaszok esetében pedig érdemes kondenzvíz gyűjtő/elvezető kialakítása is.
  • Lapostető esetében fontos, hogy a motor a hivatalos magyar szabványban meghatározott hóhatár szint felett legyen elhelyezve, azaz minimum 50 cm-re a tető síkjától (talapzat kialakítása szükséges).

 

Herk István
herk@multikomplex.hu

Multikomplex Budapest Kft.

 

 

Multikomplex Budapest Kft. - Külső motoros páraelszívók