Proseco Holding - Mikrocement, a mosható festékek alternatívája

Mikrocement, a mosható festékek alternatívája

Tudjuk, hogy nektek lakberendezőknek, belsőépítészeknek nem csupán a design fontos szempont, hanem a funkció is ugyanúgy. Hiszen mit ér az esztétika, egyediség, ha az ügyfél elégedetlen és hiányolja a praktikusságot?

Többször cikkeztünk már a mikrocement felületek szépségéről, sokoldalúságáról, azonban az egyik legnagyobb előnye úgy gondoltuk, hogy egy teljes cikket érdemel.

A mikrocement rendszerek egyik legnagyobb erénye az, hogy a felületet záró védőlakk megőrzi a mikrocement időtállóságát és megvédi a beton felületeket a kémiai, illetve mechanikai sérülésektől. Hogyan kell ezt elképzelni? Ez a pajzsként szolgáló lakk többféle megjelenésű lehet: matt, selyemfényű és fényes. Ettől a lakktól lesz a glettbeton felületünk 100%-ig vízálló és jól takarítható.

De nézzünk is néhány példát, hogy melyek azok a különböző előnyök, melyeket a később részletezett gyakorlati helyszínek előnyben részesítenek:

 • Takaríthatóság: a takaríthatósági szempont leginkább a közületi forgalomnak kitett felületek kapcsán fontos, de lakossági ügyfeleink is előnyben részesítik ezt a tulajdonságot. A mikrocement felületek könnyedén takaríthatók Ecobeton Steinfix 60-nal, Ecobeton Degreaser-rel vagy pH semleges tisztítószerekkel.
 • Ellenállóság: a mikrocement felület a speciális ipari védőlakknak köszönhetően ellenáll a közületi forgalomnak. A nagy forgalom nem csupán a padlóra vonatkozik, hanem a falakra, pultokra egyaránt.
 • Vízállóság: a mikrocement felületek 100%-ig vízállóak, így jól állják a takarítást, napi akár többszöri felmosást.
 • Sokoldalú: a mikrocement felületek sokrétű színezési lehetősége, struktúrája, textúrája teljes mértékben testreszabható, így illeszkedni tud a szalon belsőépítészeti, arculati elemeihez.
 • Higiénikus: A mikrocement felületek fugamentesek, továbbá a záró bevonatnak köszönhetően a felület ellenáll penésznek, gombáknak és a baktériumoknak.

 

Kisgyermekes családok otthona

Azokban a családokban, ahol kisgyermekek vannak, kiemelten fontos szempont a bútorok, textíliák, falfelületek kiválasztásánál, hogy az könnyen tisztítható legyen. Aki minőségi bútorokat, designelemeket szeretne otthonába, az az ügyfél biztosan nem szeretné azokat 3-4 év múlva leselejtezni. És tudjuk jól azt is, hogy az apró mancsocskák a házon, lakáson belül mennyi mindenre jelenthetnek veszélyt.

Kiemelt célpontnak számító felületek az alábbiak:

 • lépcsőforduló fala: a lépcsőfordulók falain legfőképp zsíros kéznyomos szennyeződéseket láthatunk, továbbá az sem utolsó, hogy az esetleges mechanikai sérüléseket is jól állja a bevonat
 • folyosó fala: a folyosó fala e tekintetben hasonlít a lépcső falához, hiszen szinte ugyanolyan szennyeződéseknek van kitéve
 • előszobafal: az előszobában tapasztalataink alapján inkább a mechanikai sérülések fordulnak elő gyakrabban, de nem ritka pillanat az sem, ha a cipőnket a falnak támaszkodva vesszük fel vagy le.
 • étkező fal: a zsíros szennyeződések, tálalási balesetek – vagy egy esetleges kajacsata nyomai könnyen letörölhető a felületről
 • gyerekszoba: nem kell részleteznünk ugyanis tudjuk, hogy ez az alkotó tettek színhelye, és a műalkotásnak csak a kreativitás szabhat határt. A szülők általában nem elismerő szavakkal illetik ezeket az alkotásokat, de csökkenthetjük a pánikot, ha tudjuk, hogy a mikrocement felületről a szennyeződések zöme letörölhető. A különböző színezőeszközök könnyen lemoshatók a felületről, legyen az akár vízfesték, tempera, filctoll vagy ceruza. A mikrocement zárványos textúrája miatt előfordulhat, hogy puha sörtéjű körömkefét szükséges finoman alkalmazni.

Kisgyermekes családokban sokszor egy további nyomós érv az Ecobeton mikrocement rendszer VOC-mentessége, mellyel biztosak lehetünk abban, hogy a kisgyermekek nincsenek kitéve a veszélyes anyagok kipárolgásának kockázatának.

Proseco Holding - Mikrocement, a mosható festékek alternatívája

 

Szépségszalonok

Ahhoz, hogy a szépségszalonokba járókat higiénikus, makulátlan és igényes miliő fogadja, időtálló és jól takarítható felületeket szükséges választani már a tervezéskor. Pozitívum, hogy a közületi ügyfelek legtöbbje felismerte, hogy az olcsó burkolatok, falfestékek az aktuális felújítást könnyebbé és költséghatékonnyá teszik, azonban a következő felújítás időpontját előrehozzák. A lakossági felhasználásra szánt burkolatok nem nyújtanak időtálló megoldást közületi közegben. Mikrocement bevonatok esetén – kiemelten a közületi megoldásokat – dupla védőlakk réteggel javasolt ellátni, továbbá a rendszer ipari védőlakkot is tartalmaz.

Alkalmazási területek:

 • recepcióspult: fertőtleníthető, esztétikus és kreatív felületeket hozatunk létre mikrocement megoldásokkal
 • falak: a fejmosó, fodrászszék körüli területek, továbbá az ügyfélvárók tisztán tartása lehetséges
 • padló felületek: a szépségszalonok nagy, közületi forgalmú helyiségeknek minősülnek, így a tisztán tartásuk fontos. Naponta többszöri takarítást, felmosást is jól állja a padló, amennyiben a javasolt tisztítószereket alkalmazzuk

Proseco Holding - Mikrocement, a mosható festékek alternatívája

 

Éttermek, látványkonyhák, foodcourt-ok

Éttermek, látványkonyhák, foodcourt-ok kedvelt választása a mikrocement, hiszen higiénikus és rendkívül ellenálló.

 • bárpultok: egy bárpult legfontosabb kritériuma a vízállóság és a kiváló takaríthatóság
 • falak: amennyibben az éttermek falait mikrocement borítja, az nem csupán az esztétikus küllem miatt előnyös, hanem a takaríthatóság miatt is.
 • padló: a dekorbeton padlók a közületi forgalomnak ellenállnak, jól takaríthatók
 • mellékhelyiség: éttermekben a mellékhelyiségekben elszívórendszer ugyan megtalálható, de sok esetben a természetes szellőzés nem megoldott. A penészedés lehetősége tehát fokozott, így a fugamentes, jól fertőtleníthető burkolat, bevonat megakadályozza a penészgombák kialakulását.

Magánklinikák, orvosi rendelők

Tisztaság, fertőtlenítés és csúszásmentesség. Ezeken a területeken ez a TOP3 legfontosabb szempont. A rendelők (főként fogászati rendelők) tervezésekor a fugamentes felület előírás, sőt, 2,1 m-ig fertőtleníthető, mosható falburkolaltra van szükség. További előírás, hogy a burkolat antisztatikus legyen, ennek a szempontnak is megfelelnek a mikrocement burkolatok.

Alkalmazási területek orvosi rendelőkben:

 • recepcióspult: nem csak hangsúlyos designelem, hanem kiemelt forgalmú funkciós szereppel is bír, jól logózható, mintázható elemekkel
 • falak, folyosók: a fertőtlenítési procedúrából a falak sem maradhatnak ki
 • padlófelületek: a mikrocement padlók A1-es csúszásmentességi osztállyal rendelkeznek, mely a legjobbnak számít a padlóburkolatok között, továbbá antisztatikusak.
 • mellékhelyiségek, zuhanyzók: kifejezetten jól fertőtleníthetők azok a fürdőszobák, tuskabinok, mellékhelyiségek, melyek glettbeton bevonatot kaptak

 

Proseco Holding - Mikrocement, a mosható festékek alternatívája

 

Társasházak, irodaházak, átriumok

A társasházakban is alkalmazzák mosható festék alternatíváját, mellyel könnyen kivédhetők a mechanikai és vegyi sérülések. Hasonló okokból választják ezen helyekre a glettbeton bevonatot, mint a szépségszalonok esetében. A tartósság, ellenállóság, testreszabhatóság ezen területeken is fontos szempontok:

 • folyosók, falak, átriumok: társasházakban, irodaházakban sok üveg felülettel találkozhatunk, mely egy nem UV-stabil burkolat esetén hátrány tud lenni, mivel a nem UV-stabil felületek megsárgulhatnak 1-2 éven belül. Az Ecobeton mikrocement rendszerek 100%-ig UV-stabilak, a rendszer nem műgyanta alapú, bio-poliuretán tartalmú védőlakkja által nem kell tartanunk a sárgulástól
 • kültéri járdák, lépcsők: a mikrocement felületek kültéren természetesen ugyanúgy koszolódhatnak, mint járólap, WPC vagy egyéb társaik, azonban a tisztán tartásuk itt is lehetséges. Kültéren is alkalmazható zsírtalanító készítménnyel (Ecobeton Degreaser) és puha sörtéjű kefével könnyen visszanyerhetjük mikrocement felületeink szépségét.

Hogyan tisztítsuk a mikrocement felületeket?

A mikrocement tisztítása viszonylag egyszerű, de fontos a megfelelő tisztítószerek és technikák használata, hogy elkerüljük a felület károsodását. Íme néhány általános irányelv a glettbeton felületek tisztításához:

 • Söpörjük le vagy porszívózzuk fel a felületet a laza szennyeződések és törmelék eltávolításához. Használjunk puha sörtéjű kefét vagy mikroszálas kendőt a folteltávolításhoz.
 • A kifejezetten mikrocementhez tervezett semleges tisztítószert (Steinfix 60) vigyük fel a mikroszálas kendőre és dörzsöljük át a szennyezett felületet. Használhatunk pH semleges tisztítószert is. Kerülje a savas vagy lúgos hatású tisztítószerek használatát, mert súlyosan károsíthatják a felületet.
 • Öblítsük le tiszta vízzel a felületet, igény szerint ismételjük meg a lépéseket.
 • Szárítsuk meg a tiszta designbeton felületet. Ezt megtehetjük egy száraz ronggyal is, de a helyiség természetes szellőzése is segít ebben.
  Erősebb foltok vagy erős szennyeződések esetén koncentráltabb tisztítóoldatot vagy speciális tisztítószert szükséges használni (pl. Ecobeton Degreaser). A tisztítószert először mindig nem feltűnő helyen próbálja ki, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az nem károsítja a felületet. Ezenkívül fontos a védőlakkot rendszeresen karbantartani a mikrocement felületén (Ecobeton Steinfix 60), hogy megóvja azt a foltosodástól és a sérülésektől.

 

További információk

Az Ecobeton mikrocement rendszerekről további információt a weboldalunkon találsz, vagy érdeklődj nálunk:

Rasman-Parti Eszter
+36 30 072 6456

Dobrocsi Gergely
+36 30 866 4886

beton@proseco.hu

H-2600 Vác, Gödöllői út 15.
(érkezésetek előtt kérlek egyeztessünk időpontot, hogy biztosan legyen bent szakértő kolléga az irodában)