Proseco Holding - Tadelakt vagy mikrocement

Tadelakt vagy mikrocement

Hasonló stílus, de mégis teljesen más anyag. Akkor mi a különbség? Engedd meg, hogy a következőkben bemutassuk a két megoldás közötti hasonlóságot és különbségeket.

A tadelakt és a mikrocement két különböző anyag, amelyet az építőiparban és a belsőépítészetben használnak, különösen a falburkolatokhoz. Íme a legfontosabb különbségek a kettő között:

Anyagösszetétel: A tadelakt egy hagyományos marokkói vakolási technika, amely mészvakolat és márványpor vagy pigmentek kombinációját alkalmazza. Ez egy természetes anyag, amelyet évszázadok óta használnak. A ma ismert mikrocement ennél egy technológiailag korszerűbb anyag, mely – márkáktól függően- cement, gipsz, gyanták, polimerek és egyéb adalékanyagok keverékéből készül és a hagyományos cement alapú bevonatok sokoldalú és tartós alternatívájává vált.

Proseco Holding - Tadelakt vagy mikrocementForrás

Proseco Holding - Tadelakt vagy mikrocement

Eredet és hagyomány: A tadelakt egy hagyományos vakolási technika, amely Marokkóból származik. Évszázadok óta használják a marokkói építészetben, és mélyen gyökerezik az ország kulturális örökségében. Maga a „tadelakt” szó az arab „dlak” szóból származik, ami azt jelenti, hogy „dörzsölni” vagy „gyúrni”. A Tadelaktot hagyományosan a marokkói építészet különféle alkalmazási területein alkalmazzák, különösen hamamokban (hagyományos fürdőházakban) és palotákban. Vízálló tulajdonságai ideális választássá tették vízzáró felületek készítéséhez nedves területeken, például fürdőhelyeken. Az idő múlásával a Tadelakt Marokkón kívül is népszerűségre tett szert, és egyedülálló esztétikai és funkcionális tulajdonságai miatt világszerte elterjedt a kortárs építészetben és belsőépítészetben.

Proseco Holding - Tadelakt vagy mikrocementForrás 

A ma használatos mikrocement viszont egy viszonylag új anyag, amely Európából származik, és sokoldalúságának és kortárs esztétikájának köszönhetően vált népszerűvé az elmúlt évtizedekben. Virágkorát az ezredforduló óta éli igazán, leginkább a mediterrán országokban (Spanyolország, Görögország, Olaszország) és skandináv területeken terjedt el (Svédország, Finnország) – igaz különböző stílust képviselnek. A mediterrán régióban fehéres, elefántcsontszínű, bézses árnyalatokban pompáznak a fugamentes felületek, míg északon az autentikus szürkés beton hatás az igazán stílusazonos.

Proseco Holding - Tadelakt vagy mikrocement
Alkalmazás: A Tadelaktot jellemzően több rétegben alkalmazzák az erre szakosodott mesteremberek. Nem véletlenül nevezik így őket: a tadelakt szakszerű kivitelezése közel sem egyszerű feladat, magas szintű tudást és kézügyességet igényel. A mészkővakolat több rétegben kerül felvitelre a felületre, természetes anyagokkal színezhető, majd egy olívaolajos szappanos keverék kerül fel a felületre, mely reakcióba lép a mészkő rétegekkel. Ezt követően a felületet speciális kövekkel polírozzák fényesre, selyemfényűre, hogy fényűző, luxus hatást eredményezzen. A mikrocement vékonyabban kerül felvitelre a felületre, korszerű szerszámokkal, anyagokkal. Felvitele kétséget kizáróan egyszerűbb, mint a tadelakt rendszereké, de a mikrocement sem mondható feltétlen gyerekjátéknak. Különféle felületekre alkalmazható, mint például beton, csempe vagy fa, így újépítésű és felújítási projektekhez egyaránt alkalmas.

Proseco Holding - Tadelakt vagy mikrocementForrás

Proseco Holding - Tadelakt vagy mikrocement

Megjelenés és textúra: A Tadelakt egyedi megjelenésű, foltos, nem egyenletes textúra, természetes színváltozatokkal. Fényűző, organikus megjelenésű, a polírozásnak köszönhetően enyhe csillogással. A mikrocementnek viszont modernebb, minimalista esztétikája van. A szín, a textúra és a felület tekintetében ugyanúgy testreszabható, a sima és polírozotttól a texturáltig vagy akár betonszerű megjelenésig. Közös tulajdonság, hogy mindkét felület esetén többféle finish hozható létre: tadelakt felületek esetében a kövekkel történő polírozástól, mikrocement esetén pedig az alkalmazott védőlakk tulajdonságaitól függ.

Proseco Holding - Tadelakt vagy mikrocementForrás

Proseco Holding - Tadelakt vagy mikrocement
Színek és mintázatok: A Tadelakt a használt – főként természetes pigmentektől – függően széles színválasztékot kínál a földes tónusoktól az élénk árnyalatokig. A felhordási és polírozási folyamat miatt szín- és árnyalatbeli eltéréseket is mutathat, jellegzetes és természetes megjelenést kölcsönözve a felületnek. A mikrocement még nagyobb rugalmasságot biztosít a színválaszték tekintetében. Színezhető, hogy megfeleljen az adott színpalettáknak vagy a tervezési preferenciáknak, így a lehetőségek szélesebb skáláját kínálja.

Proseco Holding - Tadelakt vagy mikrocementForrás

Proseco Holding - Tadelakt vagy mikrocement
Vízállóság: A Tadelakt kiváló vízállóságáról ismert, és gyakran használják nedves területeken, például fürdőszobákban, zuhanyzókban és medencékben. Természetes víztaszító képességgel rendelkezik, megfelelő alkalmazással és rendszeres kezeléssel, karbantartással teljesen vízállóvá tehető. A mikrocement különböző impregnálási folyamatokat igényel a kivitelezéskor, hogy ugyanolyan vízállósági szintet érjen el, mint a tadelakt.

Proseco Holding - Tadelakt vagy mikrocementForrás

Proseco Holding - Tadelakt vagy mikrocement
Fenntarthatóság: A Tadelakt környezetbarát anyagnak számít, mivel természetes összetevőkből, elsősorban mész- és márványporból készül. Folyamatosan lélegző anyag, amely a nedvességet is jól tolerálja, megakadályozva a penész vagy a gombák kialakulását. Mikrocemetből a gyantás verziók nem mondhatók kimondottan környezetbarátnak, de az Ecobeton mikrocement rendszer cementalapú, szintén tartalmaz márványport és bio-polimer anyagokból áll.

Proseco Holding - Tadelakt vagy mikrocementForrás

Proseco Holding - Tadelakt vagy mikrocement
Karbantartás, érés: Idővel a Tadelakt felületeken gyönyörű patina mintázatok alakulnak ki a zárványoknak és a természetes érésnek köszönhetően, ezáltal fokozva a felület vonzerejét. A Tadelakt rendszeres karbantartást igényel, hogy megőrizze vízállóságát és megjelenését. Előfordulhat, hogy speciális szappant vagy viaszt kell felvinni a védőréteg pótlására és fényének megőrzésére. A mikrocement rendszerek esetén is hasonlóan érnek a felületen pompázó zárványok, melyek szintén az idő múlásával válnak karakterisztikussá és adják meg a mikrocement egyediségét. Sok esetben az ügyfelek nem tudják kivárni, hogy beérjen a felület, így egy speciális patina mintázattal már a kivitelezés befejeztével elérhető a kívánt hatás. A két anyag közötti választás során fontos figyelembe venni az olyan tényezőket, mint a kívánt esztétikai, hely, karbantartási követelmények és a projekt korlátai. Egy professzionális kivitelezővel vagy tervezővel való konzultáció segíthet a megfelelő döntés meghozatalában.

Összességében a Tadelakt organikusabb, texturáltabb és kézművesebb megjelenésű, tükrözve hagyományos eredetét. A kivitelezés és a hitelesség érzését árasztja. A mikrocement viszont kortárs és testreszabható esztétikát kínál, lehetővé téve az elegáns, zökkenőmentes és polírozott felületet. A Tadelakt és a mikrocement közötti választás a kívánt vizuális stílustól és a tér általános tervezési koncepciójától függ. Tehát mind a Tadelakt, mind a mikrocement egyedi tulajdonságokat és látványt nyújt, de eltérnek egymástól a hagyomány, az alkalmazási technikák, a megjelenés és a vízállóság tekintetében. A kettő közötti választás a személyes preferenciáktól, a projekt követelményeitől és a kívánt esztétikai eredménytől függ.

 

Proseco Holding

Rasman-Parti Eszter: +36 30 072 6456
Dobrocsi Gergely: +36 30 866 4886
beton@proseco.hu

www.microbond.hu