Az ebiara nemzetközi kereskedelmi név, valamint az ekaba és musanga mellett különösen az angol nyelvterület származékai a botanikai berlinia néven kerülnek piacra. Németországban a DIN szerint az ebiara ugyancsak berlinia néven van bejegyezve.

 

Ezen túlmenően még számtalan helyi neve van, melyek közül a következők a leggyakoriabbak: kpendeguli (Sierra Leone), gborduorh (Libéria) melegbaund pocolui (Elefántcsontpart), kotoprepre és wuppa (Ghána), apoda és expogoi (Nigéria), abem, essabem, esule és ibora (Kamerun), valamint m’possa, kibambara és ligbala (Kongó, Angola).

 

Egzóta fa alapanyagok - Ebiara/berlinia

 

A leggyakoribb berliniafajok a b.bracteosa és a b.grandiflora, ám van még egy sor más faj – pl. b.heudelotiana, b.auriculata, b.sonfusa -, melyek olyannyira hasonlítanak egymásra, hogy rendszeresen összetévesztik őket és vegyesen kerülnek exportálásra. Előfordul, hogy a macroberlinia – és tetraberlinia – fajokkal is összetévesztik. Az alábbi következő leírás elsősorban a b.grandiflora és b.bracteosa fajokra vonatkozik.

 

Előfordulás

Az ebiara egész Nyugat-Afrikában elterjedt, állományai megtalálhatók Sierra Leonétől Kongóig. A berliniafajok minden erdőformációban képviseltetik magukat, az örökzöld esőerdőktől kezdve a száraz szavannarégiókig. Az esőerdőkben főként b.bracteosa található, a b.grandiflora a szárazabb termőhelyeket részesíti előnyben. A kutatások azt mutatják, hogy pl. Nigériában négyzetmérföldenként (256 ha) akár 700, 60 cm feletti átmérőjű berliniafa nőhet, ebből is látható, hogy milyen szélesen elterjedt ez a faj. Nyugat-Gabonban 1,5 m3/ha export berlinia bracteosa fával számolnak.

Egzóta fa alapanyagok - Ebiara/berlinia

 

 

Fa (növény) leírás

Az összes berliniafaj közepes nagyságú (max. 35 m magas) fa, 60-100 cm-es törzsátmérővel.

A viszonylag rövid, többnyire jól formált törzs átlagosan csak 10 m-ig ágmentes. Kis gyökérfői vannak. A mintegy 1 cm vastag, szürke-sárga-gesztenyebarna kéreg erősen repedezett és pikkelyekben hámlik le. Kivágáskor a fa világossárga-barna, enyves nedvet választ ki.

 

Fa (anyag) leírás

Egzóta fa alapanyagok - Ebiara/berliniaA nagyon vastag – gyakran 10 cm-es – használhatatlan szijács világosvörös – vörösesszürke színével jól megkülönböztethető a kivágáskor erősen vörös geszttől. Ez utóbbi fény hatására mélyvörösre/okkersárgára változik, de ezt követően lényegesen színtartóbb, mint a többi afrikai fafaj. Jellegzetesek a szabálytalan távolságokban (5-10 cm) meglévő intenzív, ibolyakék sávok vagy erek, melyek a fát nagyon dekoratívvá teszik. Esetenként előfordulnak olyan törzsek, melyek fája keresztül-kasul fehéres és erős szaga van.

A nem túl nagy számban megjelenő, nagy tracheák esetenként világos ingrediensekkel telítettek, homlokmetszetben jól felismerhetők. A raktározósejtek világos, szemformájú mezőkként veszik körül a pórusokat, az évgyűrűket keskeny, ívelt szalagként határolják. A finom, heterogén bélsugarak homlokmetszetben csak lupéval láthatóak, tangenciálisan ferde, lépcsőzetes elrendezésükről ismerhetők fel.

Az ebiara struktúrája elég durva, nagyon szabálytalan rostfutással. A gyakori csavart növés miatt hajlamos a szálkásodásra. Az elöregedett, vastag törzseknél a rosttörékenység nem ritka. A fában sötét színű, gumijellegű, beszáradt növényi nedv sávok is létrejönnek, melyek megnehezíthetik a megmunkálást. Az ebiara nyerssűrűsége (Q12) 0,65 és 0,8g/cm3 között van, a friss rönkfa berakási sűrűsége 850-950 kg/m3. Az átlagos térfogat-zsugorodás (ßv) mintegy 14% (ßt=8,5%, ßr=4,5%).

 

Feldolgozás és felhasználás

Az ebiara egy közepes keménységű, közepesen nehéz és nagyon tömör fa. A tölggyel összehasonlítva szilárdsági tulajdonságai azt szinte minden tekintetben felülmúlják. Összességében jó a rugalmassága, jól hasítható, ütés esetén azonban könnyen törik. Az ebiara rönkként és fűrészáruként is tartós. Lassan, de problémamentesen szárad. Csak ritkán fordul elő csekély repedezés vagy vetemedés. A geszt meglehetőst ellenálló a rovar- és gombafertőzésekkel szemben, a szijács könnyen impregnálható. Az ebiara csak közepesen időjárásálló.

 

Egzóta fa alapanyagok - Ebiara/berlinia

 

Egzóta fa alapanyagok - Ebiara/berliniaA hullámos rostfutás és a gyakori csavart növés ellenére is a fa minden szerszámmal könnyen megmunkálható, minden nehézség nélkül polírozható, lakkozható és enyvezhető. Radiális oldalon hajlamos a hasadásra. Csavarozott és szegelt kötéseknél óvatosan kell eljárni, előfúrásra van szükség, de ezt követően a kötések jól tartanak.

Az ebiara jó lenne hántolásra és késelésre, de a durva pórusok miatt csak külső/fedő/borító színfurnérnak megfelelő. Erőteljes színezete miatt főként a műbútorasztalos-iparban kedvelt, ahol dekoratív rajzolata miatt nagyra becsülik. Tömörfaként a kül- és beltéri építésben is használják, közepes igénybevételre szerkezeti faként is feldolgozzák. Származási területein az ebiarát elsősorban talpfának, bányafának és kikötőépítő fának használják. A vagon- és járműgyártásban, valamint öntözőcsatornaként is bevált. Az ebiara jó tölgyhelyettesítő.

 

Export- és importgazdaság

Bár az ebiarát tömörfaként már sok éve, folyamatosan hasznosítják Nagy-Britanniában, más európai országok csak csekély mennyiségben importálják. A német importpiacon ez a fa a sipo, doussie és iroko helyettesítője lehetne, a kedvező szállítási lehetőségek (főként Kamerunból) adottak.

 

Forrás: Magyar Asztalos 2011/05. száma