A LOSZ 2009 decemberi Karácsonyi partiján nagy sikert aratott egyik lakberendezőnk házi készítésű, mézes süteménye. S bár ebből nem kívánunk rendszert csinálni – a kollégák nyomásának engedve – közreadjuk az édes finomság receptjét. Mindenkinek Kellemes Karácsonyt kívánunk!

 

Mézes süteményMézes lap hozzávalói: 40 dkg liszt, 3 csapott kávéskanál szódabikarbóna, 3 kávéskanál kakaó és ízlés szerint fahéj. Ezeket összekeverjük egy tálban és félre tesszük.

 

Főzéshez 3 egész tojás, 2dl tej, 4 evőkanál méz, 27 dkg cukor, 10 dkg zsír szükségez. Ezeket összekeverjük és 3 perc főzés után hozzátesszük a már összekevert lisztes alapunkat. Pár perc főzés után gyúrható állagúvá válik a tésztánk /Amikor pöfög, – tehát a forró levegő buborékok feljönnek a felszínre – akkor megfelelő a tésztánk állaga /. Majd négyfelé osztjuk és vékony lapokat nyújtunk belőlük, majd megsütjük őket.

 

Krém hozzávalói: ¾ liter tej, 7 evőkanál liszt, 30 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor.

 

A liszttel a cukrot, vaníliás cukrot és a tejet összekeverjük és megfőzzük. Ha az állaga megfelelő, akkor levesszük a főzőlapról és hideg vizes fürdőben lehűtjük. A kihűlt krémhez 15 dkg vajat teszünk és ezzel együtt simára keverjük, majd a kisütött lapokra rákenjük úgy, hogy a felső, negyedik lapra is kerüljön a vajas töltelékből. Ha végeztünk, akkor a tetejére kakaót hintünk. Nem kell sokat, csak éppen annyit, hogy a fehér krémet enyhén betakarja.

 

Mivel ekkor a süteményünk tésztája még kemény és száraz, pár órát várnunk kell, míg a krémtől megpuhul.

 

Én egyszerűen csak „kakaós tetejűnek” hívom otthon. Igaz, hogy nem lehet egyszerre az elkészülése után fogyasztani, de amikor megpuhul, akkor viszont nem lehet abba hagyni, úgy eteti magát.