Idézet olvasónk leveléből: „Amióta lakásvásárlásra és felújításra készültem, folyamatosan olvasom a Széplak magazint, és rengeteg hasznos ötletet sikerült belőle merítenem. Végül arra gondoltam, beküldöm én is az alaprajzom, hátha kaphatnék konkrét ötleteket is a berendezésre.” Nos, nézzük…

 

Kérdés: Amióta lakásvásárlásra és felújításra készültem, folyamatosan olvasom a SzépLak magazint, és rengeteg hasznos ötletet sikerült belőle merítenem. Végül arra gondoltam, beküldöm én is az alaprajzom, hátha kaphatnék konkrét ötleteket is a berendezésre.

 

A lakás eredeti konyhájából hálószobát rendeznék be, a nagyobb szobából pedig étkezős, konyhás nappalit. Szeretném, ha ez a kis lakás sok funkciónak feleljen meg, de ne hasson túlzsúfoltnak. A hálóban 160×200 cm-es ágyat gondoltam, más el sem fér ide. A nappali berendezése a legnehezebb, mert itt kell elhelyezni a mosógépet is, valamint minden ruhámat és egyéb dolgomat.

 

Egyetlen meglévő berendezési tárgyam egy 60 cm széles mosogatógép, minden mást ezután fogok beszerezni. Szeretném, hogy az asztal körül akár hatan is le tudjunk ülni (pótszékekkel), és vendégággyá nyitható kanapéra is szükségem van. Tévézni nem szoktam, de laptopon gyakran nézek filmeket, és egyébként is sok időt töltök a számítógép előtt. Később talán beszerzek egy projektort, ezért egy lehúzható vásznat is el kellene helyezni valahol, és hozzá hangfalakra is szükség lesz, és arra, hogy teljes sötétséget lehessen létrehozni.

 

Légkondicionálóra is vágyom, illetve régi álmom egy lemezkandalló, amihez a kémény a szoba hátsó sarkában van, de attól tartok, ezt majd nem lehet bezsúfolni a sarokba. A belmagasság 340 cm, de galériát nem szeretnék. Sajnos, a színekhez nincs érzékem, tehát arra is kérnék javaslatot, de szeretem a vidám, akár élénk színeket, meg a mediterrán hangulatot is. Egyedülálló fiatalember vagyok, de két személy számára is lakható lakást szeretnék.
Orosz Attila, e-mail

 

Kislakás berendezése

 

A lakberendező tanácsa

Az Őn által mellékelt alaprajzon egy kb. 33 m2 alapterületű kislakás látható, melynek legnagyobb helyisége alig 20 m2.

 

Hosszas fejtörés után állíthatom, hogy sajnos, kompromisszumok árán sem valósítható meg minden álma ebben a kicsi lakásban, még zsúfoltságot feltételezve sem. De készítettem Önnek két berendezési javaslatot, amelyek alapján látni fogja reményeim szerint, hogy nagyon kedves, hangulatos otthona lehet kandalló és nagyméretű étkezőasztal nélkül is.

 

Galériát nem szeretne, de nem is lehetne könnyen megoldani, hogy alul-felül jól használható legyen, viszont készíttethet dobogót, vagy a szekrények fölé gipszkartonnal leválasztott tárolókat, illetve a kettőt együtt is.

 

Sokfunkciós kislakás

 

Az első terven mediterrán jellegű, dobogós megoldást láthat, és a kisebb helyiségekre vonatkozó berendezési javaslatot is. A hálótól a zuhanyzót csak üvegajtóval választanám le, a zuhanykabinoknál szokásos fix üveges részhez rögzített nyíló szárnnyal, melyet a régi keretbe szerelnének be. Megoldható tolóajtóval is a szeparálás, ez is üvegbetéttel, esetleg tükrösen kivitelezve.

 

Az ágya fölötti gipszkarton fülkékben kaphatnak helyet a könyvei, fölöttük még marad hely mélyebb tároló kialakításához is. Tűzött falikárpit adja a hálónak a béleltség puha érzetét. Ha felnyíló ágykeretet szereltet be, a matrac alatt is sok hely akad pótágynemű, takarók stb. számára.

 

A mediterrán otthonosságot a terrakotta árnyalatok, a sötétebb színű fa (v. fautánzatú) bútorok, a kovácsoltvas kiegészítők, textilek, bőrök alkalmazásával teremtheti meg. Ha azonban levegősebb berendezésre vágyik, érdemes színekből is a tértágítókat választania, ahogyan a másik javaslaton látható. Kevesebb a tároló hely, de egy kis „gyertyatartóként” funkcionáló álkandallóval (mely gipszkartonból épült, belül tükörburkolattal, körülötte kenhető kő vagy kőutánzatú tapétával bevont fallal) a tűz látványát is belophatja otthonába. A két belső világítással ellátott üvegpolc és a bútorok, lámpák fehér színe tágasabb hatást biztosít.

 

Sokfunkciós kislakás alaprajza

Ebbe a környezetbe néhány élénk színfolt is bevihető dísztárgyak, textilek, képek formájában, de a harmónia érdekében igyekezze elkerülni a tarkaságot! Viszont gondoskodjon sok-sok lámpáról (függesztett, olvasó, süllyesztett, rejtett kivitellel a funkciók igénye szerint)!

 

« A 4 »