A raklapok és az almásládák eredeti funkciójukon kívül még sokféleképpen hasznosíthatók, tökéletesen funkcionálnak polcként, ágyként és asztalként egyaránt…

 

Körülbelül 2 éve (2010-ben) terveztem be egy lakásba, majd nem sokkal később egy szórakozóhelyre raklapból készült bútort. Az ok mindkét esetben hasonló (és elég profán) volt: a pénzhiány, és a fiatalos/bohém feeling. Nemrég e-mailjeim „spam”-jei között találtam egy cikket, ami pont erről szól. Ezt adom közre, változtatás nélkül (de még egy pár képpel kiegészítve): „Hogyan használhatunk fel egy almásládát vagy egy raklapot? Sokféleképpen. Készíthetünk dohányzó asztalt, polcot, ágyat, kanapét, ágytámlát és lépcsőt. De lehet még ruhafogas, cipőtartó, virágláda, hinta és kerti bútor. Akár még falburkolatnak is felhasználhatjuk. Ezeket olvasva beigazolódik, hogy tényleg csak mi magunk szabjuk meg a kreativitásunk határait.

 

Ezek az anyagok, mint korábban említettem, rengetegféleképpen felhasználhatók, és igazán pénztárca barátok is. Az almásládák darabja szó szerint csak pár száz forintba kerülnek, míg a raklapok kiesnek ebből a kategóriából. Bár, ha kétezer forintot is kell fizetni érte, akkor is megéri, hiszen biztosan olcsóbban szerezhetünk be egy kanapét otthoni barkácsolással, mint mondjuk egy bútorüzletben.

 

Raklapból bútort

 

A kanapéhoz összességében a raklapokon kívül nem kell más mint egy matrac. Ezen anyag mellett szól, hogy rakodásra lett kitalálva, így eléggé strapabíró, és több száz kilót is elbír, így nem kell olyantól tartani sem, hogy beszakad a kanapé egyik léce, vagy hasonló. Ha az almásdobozokat lecsiszoljuk, és bekenjük valamilyen festékkel vagy páccal, kész is van egy polc, amit már csak a falra kell felszerelni.

Bútorok raklapból

 

Pár görgőt – vagy valamilyen lábnak való darabot – beszerezve, és két raklapot egymásra téve lehet egy asztalunk, aminek a külsejét és a színét is a saját tetszésünknek megfelelően alakíthatjuk.

 

Ágy raklapból

 

Az anyagok megmunkálása nem igényel hatalmas vagyont. Kedvünkre, saját ízlésünknek megfelelően festhetjük, pácolhatjuk, persze mielőtt elkezdenénk a célunknak megfelelően alakítani raklapokat vagy almásládákat nem árt lecsiszolni, esetleg valamilyen favédő szerrel kezelni, nehogy lakói legyenek a fának – nem biztos, hogy örülnénk, ha a munkánkat a szú megrágcsálná.

 

Szekrény raklapból

 

Ha be szeretnénk szerezni párat, a két anyagból elég csak szétnézni az online piacon, ahol rengeteg mindent kínálnak. A raklapokból és az almásládákból készített bútorok igazán elterjedtek a lakberendezésben, hiszen illenek a naturalista stílusba is, továbbá a bútorkészítés ezen formája nem csak gazdaságos, de környezetbarát is, hiszen újrahasznosítjuk ezeket az eszközöket.” Nos eddig az eredeti írás, és azt már csak én teszem hozzá, hogy bár igen ötletes és költségtakarékos megoldások a natúr ládákból, és raklapokból – némi kézügyességgel és szabadidővel, akár házilag is – előállított bútorok, és kiegészítők, de sajnos Magyarországon ezek még nem igen terjedtek el. Ami (valahol) érthető is: a raklap „szakadt” és olcsó megoldás. Idehaza, ha már lakberendezés, akkor inkább a „puccos” dolgokra van igény. A külföld, az más tészta… De ezen ne is csodálkozzunk, aki 30-40 éveig csak Trabantot és Wartburgot vezetett, az most VW-re, BMW-re és Audira vágyik. Kit érdekel ilyenkor a trabiból felturbózott forma-1 autó? Azért közreadjuk, hátha van azért valaki, akit mégis…

Forrás: napiotthon.hu

Raklapból bútort
« A 12 »