A PANTONE név világszerte elismert szaktekintély a színek világában. Az 1962-ben alakult cég, kifejlesztett egy világszerte elismert szín-szabványrendszert, amit nem csak a nyomdatechnológia, de a lakberendezés, az építészet és a divat területén is használnak a szakemberek…

 

Trend 2010 - A PANTONE cég trend-színei Minden évben, trend-előrejelzésként kiadnak nyolc színpalettát, azaz 78 színt egy kis albumba (kézikönyvbe) gyűjtve, vizuális inspirációval és a harmonikus színek bemutatásával. Az egyes színkombinációkat egy téma köré csoportosítva, inspiráló fotókkal kombinálva, külön lapokon mutatják be.

 

A „PANTONE VIEW home + interiors 2010″ kiadvány célja, hogy inspirációval lássa el a színekkel dolgozó szakembereket, lakberendezőket, belsőépítészeket és egyenlővé tegye a világ különböző pontjain dolgozó designereket. (Hiszen a „szín-bibliát” használva ugyanazt alkotjuk mi, magyar lakberendezők, mint amerikai vagy japán kollégáink.)
Az egyes színkombinációkat egy téma köré csoportosítva, inspiráló fotókkal kombinálva külön kártyákon mutatják be.

 

A nyolc paletta:
Az idei évre előre jelzett 8 színpaletta a Green Market, Resourceful, Transformations, Ambiance, Gatherings, Galaxy, High Definition és a Pastiche…

 

1. Green Market (a zöldség piac)

A hétvégi piac ihlette színek, az egészséges élet jegyében. A friss zöldségek harsány színei, az újbor halványsárgája, paradicsompüré, almazöld, egzotikus fűszerek színei. Minden ami felfrissíti mindennapjainkat.

 

Green Market

 

2. Resourceful (találékonyság, leleményesség)

Az élet fenntarthatósága, az értékek és eredetiség alapelvei szerint választott színek. Az arany-okker, a víz és az ég, illetve a pasztell virágszínek, mint pl. a mályva és orchidea finomsága és kifinomultsága jellemzi ezt a palettát.

 

2010 - A PANTONE cég trend-színei

 

3. Transformations (átalakulások)

Fura név és színválaszték. A modern nosztalgia, a romantika, báj és nyugalom keveredése. Amiben a levendula-szürke, sztratoszféra kékkel, fakó arannyal, vagy pink (rózsaszín árnyalattal) ötvöződik.

 

Transformations

 

4. Ambiance (hangulat)

Ebben a palettában a visszafogott, semleges árnyalatok kaptak helyet, a cél a retro csillogás, az érzékiség kifejezése. Ezt pedig a PANTONE szerint a kávébarna, a konyak, az ezüstös pink és a szürkék árnyalatai adják vissza legjobban.

 

Ambiance

 

5. Galaxy (világegyetem)

Ezt a színsort a tudomány ihlette. A metafizikai, az illúzió, a fény, a csillagos és a földgolyó által inspirált színek: türkiz, orchidea, peridot, viharos lila, arany különféle árnyalatai.

(Csak zárójelben: ebből a kosárból jön majd 2010 nyarának divatszíne, a türkiz – erről egy másik írásunkban olvashat.)

 

Galaxy

 

6. Gatherings (gyűjtögetés)

Az afrikai kontinens ihlette színsála, ahol a vörösréz, szürkéskék, homok és ciprus zöldje keverednek egymással.

 

Gatherings

 

7. High Definition (nagy felbontás)

A kifinomult ragyogás, szofisztikált, tiszta, elegáns életérzés színei. Ezt a Pantone cég szerint a fekete, fehér, szürke, lila, ezüst színárnyalatok használatával érhetjük el.

 

High Definition

 

8. Pastiche (egyveleg)

Ebben a kosárban a vidám, váratlan, szemtelen, a japán képregények színvilágát idéző színek kaptak helyet. A lila, kékek, mimóza-sárga, eperfagylalt színei elevenednek meg.

 

Pastiche

 

Bővebb információ és színkatalógus kérhető:

pantone.com

 

A PANTONE 2010-es évi videója megnézhető:

pantone.com

 

PANTONE resourceful színárnyalatú enteriőr
« A 18 »