A quilt, patchwork, vagy magyarul foltvarrás azoknak – a zömében ágytakaróknak – az összesítő neve, melyeket különböző színű és mintájú szövetdarabokból mesterien állítanak össze. A legtöbb mára már nem igazi takaró (a szó fázós értelmében), de inkább műtárgy, különleges és hangulatos design elem. Főleg a country stílusban berendezett, amerikás-hollandos-provanszias lakások részeként. Gyakran már nem is az ágyat takarja, hanem a falon lóg, mint egy elegáns festmény. Természetesen nem csak takarók készülnek foltvarrással, hanem párnák, terítők, és minden egyéb hasonló tárgy is.

 

A foltvarrásA foltvarrás (foltmozaik, quilt, patchwork) története igen régi, valószínűleg a szövés feltalálásának idejére esik. A szükség, a szegénység hozta létre, amely során praktikus darabokat készítettek a megszőtt anyagdarabokból. Először csak megfoltozták a megkopott, kilyukadt darabokat, majd a „potyadék” megmaradt szövetdarbokból állították össze az új takarót. A többrétegű, folt-hátán-folt” takaró melegebb volt, mint a szimpla – így lett a szükségből erény, és mára divat az egykori használati tárgyból…

 

 

 

FoltvarróAz első foltvarró asszonyok minden folton-folt takarójukat kézi varrással készítették. Kisebb közösségekben a hosszú téli estéken ezzel a kézimunkázással múlatták idejüket. Különböző mintákat és elnevezéseket találtak ki, amelyeket tovább adtak más tájak asszonyainak is. Így alakultak ki a klasszikus blokk elnevezések. Napjainkra a technika magas szintű fejlődése a foltvarrás területén jelentős változásokat hozott. A varrógépek fejlesztése, elterjedése meggyorsította a varrási folyamatot. A gépesítés azonban nem feledteti, hogy a kézi varrással elkészített művek nagyobb értékűek. Kézzel lassabban, de általában pontosabban varrunk. Az alkotásunk összhatása finomabb, lágyabb. Ráadásul vannak olyan minták, amelyeket csak kézzel lehet megvarrni.

Nagy kultúrája van a quilting-nek az USA területén, olyannyira, hogy külön ágnak tartják az Amish mintás takarókat a rönkházak (Log Homes) cowboyos mintáitól, és akkor még az európai foltvarrók specialitásairól nem is beszéltünk.

 

Amish Quilt

Az Amish Quilt jóval puritánabb és funkcionalistább, mint más amerikai és európai társai. Visszafogott színek, és szolid minták jellemzik. A fekete, tengerkék, és egyéb sötét árnyalatok a legjellemzőbb használt színek, egyes egyházak tiltják is a túl „világi” színek – pl. sárga, vörös – használatát. Egy régebbi Amish Quilt mára már jelentős érték, és pénzben is sokat ér.

 

Amish Quilt

 

Log Cabin Quilt

A Log Cabin Quilt a rönkházakban gyakran felhasznált díszítőelem, és (a funkcióján túl) sokakat lenyűgöz vibráló színeivel. Itt nem kell szégyenlősnek lenni a piros, kék, és egyéb harsányabb színekkel sem. (Sőt a piros-fehér-kék trikolor színei kifejezetten patriotikusnak, azaz nagyon amerikainak nyilvánulnak.)

 

Foltvarrott paplan

 

Európai Patchwork

Az európai patchwork megint egy másik ágat képvisel. Ennek eredete a középkorra vezethető vissza, és jóval több köze van a ruházkodáshoz, mint újvilági társainak. Gyakran a jómód jele volt a quilt viselése. A híres brit uralkodó, VIII. Henrik háztartásában is tucatszám megtalálható volt a „quyltes” azaz a quilt, vagyis a foltvarrot ágynemű. Aragon Katalin fémszállal varrta híres patchwork takaróit. Egészen a XX.század elejéig legendás volt Lancashire textilipara, mely ontotta a foltvarrott mintákat. És a sor folytatható…

 

Európai Patchwork

 

És most újra divat lesz!

Észrevették, hogy egyre több bútor ölti magára folt-hátán-folt ruháját? Persze lehet, hogy ez is csak egy újabb próbálkozás, hogy olyasmit találjanak a sztár dizájnerek, ami eddig még nem volt. A Globe and Mail (globeandmail.com) Kanada vezető hírforrása, az internetes hírportál vezető design szerkesztője, Danny Sinipoli, nem rég egy nagyszerű cikket írt a foltvarrásról „All patched up” címmel. Ebben előrejelzi a „patchwork korszak” eljövetelét és egyben magyarázatot ad arra, miért fordultak a designer-ek a foltvarrás felé.

 

Foltvarrott székek

 

Akárhogy is, a patchwork kárpitozású bútorok kedvesek, játékosak és néha mulatságosak. Mint egy különleges ruhát (táskát, cipőt), viselni tudni kell ezeket is, ám egy jó lakberendező segítségével sokféle enteriőrbe beilleszthetők. Vibráló színeik egyénivé tehetik lakásunkat. Dobjuk fel nappalinkat patchwork bútorokkal!

Nézzünk hát egy pár példát a foltvarrott bútorokra…

 

Foltvarrott kanapé

 

Tipikus Amish Quilt
« A 26 »