A XX-XXI. század fordulóján ismét megnőtt a konyhák szerepe. Úgy tűnik, újra itt töltjük – vagy talán mindig is itt töltöttük (?) – a legtöbb időt, ám életmódunk változásai miatt ma már a „hatékonyság” a kulcsszó.

 
A lakótelepek egyszerű, unalmas, és alulgépesített konyháiból kiszabadulva, a mai igényeinknek megfelelően konyhánkat egyénivé szeretnénk varázsolni. Olyanná, melynek használhatósága és ergonómiája megfelel a XXI. századi követelményeknek. Azon szerencsések, akiknek megadatik, hogy családi házba költözve maguk alakíthatják ki konyhájukat, számtalan – szakácsokat kényeztető – újdonságot építhetnek be „házi éttermükbe”.

Bár az Egyesült Államokban az élet ritmusa az öreg kontinensétől eltérő, az ott induló irányzatokat érdemes szemmel tartani. Fejlettebb, gazdagabb társadalmuk előrejelzi a hamarosan nálunk is megjelenő megoldásokat. Jelen írásomban ezért, az Amerikában hódító trendekből gyűjtöttem össze egy csokorral. Jó tudnunk, hogy mindezen beépített konyhai berendezések – egy kis utánajárással – a magyar lakásfelújítók számára is elérhetők.

 

Konyhagép garázs (Appliance Garage)

Konyhatrendek Amerikából Ez az USA-ban és Kanadában már korántsem új konyhai tárolási forma idehaza még alig ismert és használt. Elterjedését valószínűleg a viszonylag kis méretű és alul robotizált konyhák akadályozták. Ezidáig. Ám most itt az idő, hogy megtanuljuk e fogalmat mi is.

A „konyhagép garázs” egy olyan tárolót jelent, ami a konyhapulton elhelyezett robotgépek (pl. kávéfőző, turmixgép, waffel-sütő, stb.) használaton kívüli elrejtésére szolgál – a korábbi lehúzható rolós szekreterekre emlékeztető – lecsukható ajtóval. Működése igen egyszerű, a „garázsajtót” lehúzva, a pulton falig hátratolt konyhagép láthatatlanná válik. Szerepe kettős, egyrészt egyetlen mozdulattal eltűntethető a rendetlenség, másrészt az így tárolt, használaton kívüli robotgépek nem porosodnak. (Ez utóbbi funkciója miatt használata Magyarországon is erősen ajánlatos volna!)

 

 

Teknős mosogató (Farm Sink)

Konyhatrendek Amerikából Az Atlanti-óceán túlpartján – de az Egyesült Királyságban is – már régóta ismert és használt a nagyméretű, egyteknős mosogató. Az eredetileg természetes kőből, illetve újabban kompozitból (pl. Corian, Swanstone) készülő óriás-mosogató elsősorban a vidékies, country-stílus jellemzője, de más enteriőrbe is sikeresen beilleszthető. Az előkészítésre és zöldség-, gyümölcs-mosásra is kiváló mosogatóba rengeteg edény betehető egyszerre. Nehéz, zömök, de határozottan stílusos mosogató, egyértelmű fókuszpontja a konyhának.

 

 

 

 

Fazéktöltő csap (Pot Filler)

A sokat főző és aktív szakácsok újítása ez az éttermekből átszármazott vízcsap. A két-csuklós karral felszerelt fazéktöltő vízcsap – szokatlan elhelyezéssel – a tűzhely fölé hajtható. Nagycsaládosok számára – és minden olyan szakácsnak, aki sok személyre, vagy gyakran és nagy adagokat főz – jelent határozott előnyt a víz a tűz felett. Megfizethetetlen előny az, hogy nem kell a nagyfazekat vízzel tele megemelni és átcipelni a konyhán, hanem egyetlen mozdulattal feltölthető a kívánt szintig. (A magyar töltött-káposzta főzési szokásokat ismerve, idehaza sem lenne haszontalan néha a „pot filler” használata.)

Konyhatrendek Amerikából

Konyhasziget (Kitchen Island)

A nagy alapterületű konyhaterek maximális kihasználása érdekében született megoldás az Újvilágban igen népszerű és elterjedt. A konyha közepén szabadon álló szigetbe leggyakrabban a főző, vagy mosogató funkciót érdemes telepíteni. Mindkét esetben elegendő szabad pult felszín marad a tálalás, sőt esetenként a gyors étkezések lebonyolítására. A szigetes elrendezés leginkább az U-alakú széles, vagy L-alakban elrendezett konyhákba javasolható. Ügyeljünk arra, hogy a pult és a sziget között legalább 100-120 centiméternyi hely legyen a kényelmes közlekedésre és ajtónyitásra. A sziget felszíne leggyakrabban márványlap (tésztagyúrásra kiváló) vagy vágódeszka-hatású (vágásra, szeletelésre). A kisebb konyhával rendelkezők számára sem teljesen reménytelen a szigetes megoldás, ilyenkor azonban kerekeken mozgatható pultban célszerű gondolkodnunk (pl. IKEA Bekvam-zsúrkocsi).

 

Házi kávéház (Coffee Center)

Az USA a kávé hazája – mondhatnánk azok alapján, amennyi kávét a jenkik megisznak, hiszen minden Hollywood-i filmben kávésbögrével a kezükben sétálnak a szereplők. Aki azonban kóstolta, tudja, hogy az a híg fekete lé, amit odaát isznak a mi fogalmaink szerint csak nagy jóindulattal nevezhető kávénak. Bár az amerikai kávé nem említhető egy lapon a hazaival, a sokat kávézók bizonyára örömmel fogadják ezt a konyhai újítást. A házi kávéház – a beépített mikrohullámú sütő mintájára – a főzőpultba beépített eszpresszó gépből áll, ami kávé, kapucsinó, kakaó készítésére alkalmas. A betöltött kávé/kakaó porból egyetlen gombnyomásra gyöngyöző fekete nedű csöpög csészénkbe – hogy milyen erős, az már rajtunk múlik.