Maga a „gitane” szó cigányt jelent, eredete még egyiptomra utal, és hasonló hangzású a spanyol (Gitano), illetve francia nyelvben (Gitan), de még az angolban is (Gypsy). Azon messziről jött nomádokat nevezték így valamikor, akik elég egzotikusak voltak ahhoz, hogy egyértelműen behatárolható legyen honnan is jöttek.

 

A cigányság itt abban a szabadelvűségben, kulturális összetettségben jelenik meg, amit a nyugati ember számára a cowboy-okkal rokon „öntörvényűségben” és misztikumban nyilvánul meg.

 

Design étterem - Gitane Restaurant, San FranciscoBemutatjuk a San Fransisco-ban megnyílt Gitane éttermet, melynek egyedi stílusában keveredik a történelem, művészet és a cigány kultúra. Ez a kevertség és egzotikum adta az alapját Mr.Important tervezői/lakberendezői koncepciójának.

 

 

A Gitane étterem San Francisco egy hasonlóan egzotikus utcájában található, kellően eklektikus és nem éppen ortodox környezetben. És az étterem minderre rá is játszik: színeivel, formáival, hangulatával szállítja is az amerikaiaknak a cigányokról elképzelt álomképet – a gasztronómiáról most nem is beszélve.

 

A „Gitane élmény” már az utcán elkezdődik, a homlokzat díszítései és a bohéman villódzó neonfények az odabent ránk váró hangulatot vetítik előre. Belül a baszk cigányság kulturális örökségéből átvett dekor-elemek, túlburjánzó díszítésű textilek, a kézzel festett tapéták, korabeli csillárok és antik dísztárgyak kényeztetik szemünket a gondosan megválogatott 50-es, 60-as és 70-es évekbeli hangulattal.

 

Design étterem - Gitane Restaurant, San Francisco

 

 

A különböző etnikai és kulturális elemek keverése a Gitane Vendéglő belsőépítészetének alapkoncepciója volt. A helyszín stílusosan egy mellékutcában tökéletes terep volt az eklektikus és szabad szellemben megvalósított project életre keltéséhez. Mr. Important rebellis „rendezett káoszt” teremtett belsőépítészeti munkájával, erős színekkel, textúrákkal, és a világ számos pontjáról összegyűjtött tárgyakkal melyek a cigány kultúra sokrétűségét idézik meg. Mindez kissé hasonlatos az általunk nemrég bemutatott hajó enteriőrjéhez (Johnny Depp yachtja) – és talán nem véletlenül.

 

Design étterem - Gitane Restaurant, San Francisco

 

 

A hívogató, erotikusan túlburjánzó enteriőr kiváló háttered ad egy meghitt, ámde mégis bohém vacsorához. A nagy termet függönyök osztják apróbb terekre, melyek nem csak a hangulat, de a nevetgélő-beszélgető vacsoravendégek zajának hangelnyelési funkcióját is hordozzák. Mindez számos ültetési lehetőséget is hordoz magában: lehet vacsora kettesben, de lehet lounge-szerű lazulós, vagy sokszemélyes bankett egyaránt és mindez a fényekkel is megerősítve.

 

Design étterem - Gitane Restaurant, San Francisco

 

 

A térben elhelyezett tükrök is fokozzák a hangulatot, mintegy másik dimenziót hozzáadva a térhez. A puha párnák, és a nyers tégla fal ellentéte a viktoriánus ornamentikával, a túlburjánzó színek és formák a mosdók monokrom egyszerűségével ritkán tapasztalható ellentétet adnak. Mindez olyasmi, amiről még napokig beszél az ember a vacsora után is (a menüsort most nem is említem) – és ez határozottan közrejátszik az étterem sikerében.

 

Design étterem - Gitane Restaurant, San Francisco

 

 

A Gitane mindent megtesz annak érdekében, hogy a falon látható festmények, a szobrok, és az egész atmoszféra olyan élményben részesítse az embert, amiért érdemes betérni az étterembe. Már, ha éppen San Francisco-ban jár az ember…

 

Design étterem - Gitane Restaurant, San Francisco

 

 

Mr. Important ismét nagyot alkotott. Ha arra tévedtek, ne hagyjátok ki – megéri!

 

 

« A 14 »