A ma embere sokat utazik és szó szerint „világot lát”. Nincs ez másként a lakberendezőkkel sem. Ám esetünkben a világlátás egyben szinte szakmai kötelesség is – hiszen amit látunk, haza is hozzuk magunkkal (legalábbis a színek, formák és érzések velünk jönnek).

 

Egy fiatal lakberendező egyik első szárnypróbálgatása, egyből egy új stílust is szült: az „etno-eklektika” enteriőrökét….

Mini garzon - Etno-eklektika Budapesten És ez nem a véletlen műve: Szentgyörgyi Ágota ugyanis sokfelé megfordult már a világban. Élt Hollandiában, megismerte a lengyel kultúrát, járt Európa legjelentősebb nagyvárosaiban: Párizs, London, Zürich, Barcelona és – hogy a nagy kedvencet, Mexikót ki ne felejtsük – megfordult a tengeren túl is. Amit ott látott, elraktározta és most mind festőként, mind lakberendezőként – kliensei nagy örömére – kamatoztatja is.

 

 

Nem volt ez másképp ebben a nagynak éppen nem mondható budapesti lakásban sem. Itt minimális négyzetméteren kellett kihozni a maximumot a térből, úgy hogy a design és a funkció egysége ne sérüljön. Adott volt a lakók ruhatára, ami szerencsére viszonylag kis helyet foglal el, adott volt továbbá a könyvek, DVD-k és CD-k halmaza, melyek mindegyikének helyet kellett találni – és mindezt úgy, hogy az „Ethno-eklektika” stílusa maximálisan érvényre juthasson. Ennek szellemében került a falra a Cole & Son híres tapétája, a „Woods”, és ezt a vezérelvet követve került a sötétbarna laminált padlóra – Afrikát idézendő – egy eredeti zebrabőr, továbbá a felső tízezer luxusát felvillantó (drága Milorás huzattal kárpitozott) klasszikus kanapé, és a lakás egyik fő attrakciója, az eredeti mexikói „talavéra-porcelán” mosdó.
Mini garzon - Etno-eklektika Budapesten – A megbízó kérésére viszonylag szerény költségből szerettem volna kihozni a lakás berendezését – mondja Ágota – ezért is van, hogy az egyszerűbb és megfizethető bútorokat kombináltam a drágább és elegánsabb darabokkal.
Ezek szellemében jól megfér egymással – sőt ki is egészítik egymást – a kommersz IKEÁ-s bútorok és a különlegesebb, egyedi darabok. – Arra különösen ügyeltem, hogy több stílus képviseltesse magát, ezzel teremtve meg azt az eklektikus enteriőrt, amiben minden a helyén van, de semmi sem túl sok és nem üti a másikat.

 

 

Mivel a lakás kicsi, alaposan át kellett gondolni a térszervezést. A tulajdonos a felújítás előtt egy évet már a lakásban élt, így nagy segítséget jelentett az, hogy határozott kívánságai voltak az átépítést illetően. Túl nagy lehetőség azonban nem volt, ám az ajtók levételével és némi falmozgatással, illetve gipszkartonozással ki lehetett hozni a maximumot az alaprajzból. A felújításkor teljes nyílászáró cserét is végeztek, ami nemcsak a hűtés-fűtés szigetelését, de a Budapesti forgalom zajának és porának kizárását is elősegítette.

 

Mini garzon - Etno-eklektika Budapesten A piciny lakásba érkezve egyből az aprócska konyhába toppanunk, aminek egyúttal előszobaként is kellett funkcionálnia. Ezért ide került az elegáns és modern olasz design-fogas (gyártó: Porada Italy), és a méretre gyártott cipőszekrény. Itt kapott helyet a fürdőszobából száműzött mosógép is, melynek modernsége a hasonló stílusú, fehér konyhabútorral jól megfér. Az előtér másik felét maga a konyha alkotja. Itt a lakberendező fehér akrilát ajtófrontokat és a maratott üvegeket használt, amik a konyhát légiessé teszik, miközben elnyelnek minden a sütés-főzéshez, illetve tálaláshoz szükséges edényt.A rusztikus felszínű, grafit szürke padlólapok kiváló választásnak bizonyultak. Ezen nem látszik meg semmi, és kiváló kopásállósága révén igen strapabíró. Bár mostanában nagyon divatos a fekete-fehér színkontraszt használata, ám hogy ne legyen túlságosan monokróm a piciny konyha, az egyik fal ciklámen színűre lett festve – nem véletlenül. Nagyon kellett ide valamilyen rikító szín, ami vidámságot hoz be ebbe a kis térbe, és ellenpontozza a króm, fekete-fehér színek hűvösségét – tudjuk meg a lakberendezőtől.

 

Mini garzon - Etno-eklektika Budapesten A szoba berendezésének egyik kiindulópontja az elegáns kanapé. Már régóta szerettem volna egy lila kanapét – nyilatkozza a lakás tulajdonosa – de mivel hosszas keresgélés után sem találtunk nekem tetsző kárpitot, ezért esett választásunk erre a mályvaszínű, dombor-mintás bársonyra. A kanapét is, és a szövetet is személyre szabottan rendeltük a Milora-ból. Ehhez választott tapétát a lakberendező, olyat, aminek mintája kitágítja a kicsiny szobát, mintegy kinyomva a hosszanti falat, azaz a lakás oldalát a végtelen tér felé. A természetet hozza be falszínnek választott zöld színárnyalat is. Nem akartak fehéret, mert bár trendi, de kiszámítható és unalmas lett volna. A végeredmény kissé Afrikás lett, ami nyilván a zebrának, illetve a sötétbarna könyvespolcnak is köszönhető. A zebrabőrre külföldi magazinokban figyelt fel a lakberendező, és már régen szerette volna betervezni valakinek. Most végre sikerült, és beszerzésében a szerencse is közrejátszott.

 

Mini garzon - Etno-eklektika Budapesten Kissé szürreális lett a lakás, ám olyan, mint egy gyűjtemény: minden darabjához valami emlék fűz – mondja a tulajdonos. A lakberendező szerint az eklektikában az a jó, hogy soha nem válik unalmassá. Ahogy az ember öregszik, különböző korszakon megy keresztül, és evvel együtt ízlése is változik, átalakul. Egy eklektikus enteriőrben az ember minden korban megtalálja az éppen neki tetsző bútort vagy dísztárgyat.

 

 

Nincs ez másképp a dohányzóasztallal sem. „Mindenképpen kerek asztalt szerettünk volna, valami rusztikusabbat, valamit, ami vizuálisan hűti a lakás egyébként meleg színeit. Hosszas keresgélés után a Goa Home-ban akadtunk rá erre a marokkói fémtálcára. Ezt a hangulatot erősíti a mennyezeten lógó csillár is, amire a Manna bútorboltban találtam rá. Sok fényt nem ad, az igaz, de esti beszélgetésekhez nagyon kellemes hangulatot biztosít.”

 

Mini garzon - Etno-eklektika Budapesten A fürdőszoba maga Mexikó. A lakberendező itt valóban szabadon engedhette fantáziáját. Internetről rendelt eredeti mexikói-mosdókagylóval, rusztikus „ólajtót-idéző” szekrénykével, és a már említett tevecsontkeretes tükörrel. A mosdó és környéke egyszerű 10×10 cm-es mázas csempével lett burkolva, amit a tengerkék padlócsempe még jobban kiemel. – Ez utóbbi nem volt éppen olcsó, de ide ez kellett! – mondja tervezőnk. Az itt elköltött pénzt sikerült visszaspórolni az egyszerű fehér falfestéssel és az olcsóbb csempével. – Az épített zuhanykabin padlójául mozaikcsempét választottam, ami csúszásmentessé teszi a fürdést. A török bazárt idéző „ékszer kiállítás” és a szabadon kitett parfümök hada is egy újabb geg. Ez a lakásban lakó pár hölgy-tagja „Milyen illatot viseljek ma?” dilemmáját nagymértékben megkönnyíti.

 

Mini garzon - Etno-eklektika Budapesten – Olyan lett ez a kis lakás, mintha több száz m2-nyi területet rendeztem volna be. Szerencsére itt elengedhettem a fantáziámat, és nem éreztem a kis tér korlátozó lehetőségeit. Én a maximál design és az eklektika híve vagyok, és partneremmel együtt szívesen vállaljuk ehhez hasonlóan izgalmas enteriőrök tervezését. Azóta már egy étterem, egy loft lakás tervén is túl vagyok, és most egy aprócska ékszerbolt átalakításán, illetve egy elegáns legénylakás berendezésén fáradozom. Ágota szereti a szokásosnál nagyobb, kihívásokat és különleges enteriőrök megalkotására is képes – akik ismerik őt, tudják, hogy ez a Lakberendezők Országos Szövetségének tavalyi BNV-standjának sikere után nem is meglepő.

 

 

 

További infó:

szeplak.hu