Előző számunkban tovább mélyítettük Feng-Shui alapismereteinket. Megismerkedtünk a „rövid” és „hosszú” ciklusidő fogalmával.

 

Tudjuk, hogy épületeink, bútoraink lassan változnak, tehát a „hosszú” ciklusidejű tárgyak közé tartoznak. Általában az élettelen dolgokra igaz a „hosszú” ciklusidő. Viszont a növények az élőlények a rövid ciklusidejű dolgok közé tartoznak. Ezért, ha olyan környezetbe kerülünk, ahol többségben „hosszú” ciklusidejű objektumok vesznek minket körül, akkor élettelennek érzékeljük a környezetünket. Viszont, ha rövid ciklusidejű tárgyak és élőlények vesznek körbe minket, akkor élőnek érzékeljük a környezetünket. Az utóbbi környezet egyértelműen kedvezőbb testünknek és lelkünknek.
Megismerkedtünk az öt mozgással is. Ezen fogalmak segítségével minden objektumot (élőt és élettelent), meg tudunk nevezni. Az öt mozgás tehát: Tűz = emelkedés, Föld = stabilitás, Fém = összegyűjtés, Víz = süllyedés, Fa = terjeszkedés.

 

Úgy gondoljuk, hogy mindenki számára nyilvánvaló, hogy az épületeink többsége élettelen anyagokból tevődik össze. Az afrikai őserdőben élő törzsek élő növényi részekből (például levelek) épített kunyhói „rövid” ciklus idejűek, élőbbek. A két építkezési rendszer nyilvánvaló előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik. Az afrikai kunyhókat könnyen megépíthető, viszont állandóan javítgatni kell, és nagy jóindulat kell ahhoz, hogy maradandónak nevezzük. A mi építési technikáink, maradandót alkotnak. Az afrikai háncskunyhóhoz viszonyítva. Az épület megépítése és felújítása között akár 10 év is eltelhet, vagy még több.
Jogosan merül fel a kérdés: Milyen megoldásokkal érhetjük el, hogy a maradandó, de „hosszú” ciklusidejű épületek is éltető energiával teli, „rövid” ciklusidejű épületek energiaterét produkálják? Nézzünk tehát néhány Feng-Shui tanácsot a fenti kérdés megválaszolására.

 

Húzzunk az épülethez sok éltető energiát!

 

  • A nap fénye, rezgése és foton természete az éltető energia egyik legnyilvánvalóbb megnyilvánulása. Az élethez nélkülözhetetlen. Jó, ha sok napfény éri a házunkat, és a lakásunk belsejét is.
  • A hangok lehetnek nyugtatóak és ingerlőek is. Az erdőben általában a csend illetve kellemes hangok halmaza uralkodik. Költözzünk csendes környékre, vagy a lehető legjobban hangszigeteljük lakásunkat!
  • A lakásunkat építsük olyan völgybe, ahová beáramlik az éltető energia. Általában a patkó alku hegyek, vagy dombok ilyenek.

 

Hármashatár-hegy energiaáramlásaFigyelemreméltó érdekesség, hogy a Kárpát Medence egy patkó alakú hegyvonulat közepében található. Lehet, hogy honfoglaló őseink is ismerték ezeket a szabályokat?

Az épületre legyen jellemző a Jin és a Jang egyensúlya. A tárgyak energiaáramlása révén érhetjük el a megnyugtató hatást.

 

 

 

 

 

 

Emlékeztetőül:
Jin alakzatok: kerek, íves, gömbölyded.
Jin anyagok: lágy, puha.
Jin színek: zöld, kék, fehér, ezüst.
Jang alakzatok: egyenes, szögletes, sarkos.
Jang anyagok: kemény, merev, szilárd
Jang színek: sárga, piros, fekete, arany.

 

A „hosszú” ciklusidejű épületet egészítsük ki „rövid” ciklusidejű objektumokkal és alakzatokkal.
Például, ilyen alakzat az ív és az egyenes találkozása.
Egyszerűbben szólva a lekerekítés. Az ív és az egyenes találkozásánál CSI energia szabadul fel.