A feng shui egyik alapelve, hogy lakhelyünk váljék a bennünket körülvevő természet szerves részévé, minden szempontból. Legyen kívül-belül harmonikus, melengető fészek és energiatakarékos, intelligens lakás.

 

Azok a modern épületek, melyek ezt az irányzatot követik, megfelelnek bizonyos formabeli követelményeknek, valamint nagyon fontos szempont a praktikus kialakítás. Persze ezek nem csupán a belső terekben, hanem a ház külső megjelenésén is látszanak. Egyenes, szabályos vonalak, lapos ívű tető jellemzi ezeket az épületeket. Általában egy, vagy kétszintesek, és sok rajtuk az üvegfelület, ami átlátható, világos megjelenést kölcsönöz a háznak. Az épület maga lehet dísztelen, ami viszont a formáját illeti, előfordulhat, hogy meghökkentő hatást kelt.

 

A belső terek ugyancsak szabályosak, és nem minden esetben különülnek el egymástól. Kevés az ajtó és csak ott van, ahol nagyon szükséges, akár egy teljes szint lehet egy légtérben. Az ívelt formák harmonikusan illeszkednek a szögletes részekhez.

 

A berendezést illetően fontos, hogy a praktikum szorosan együtt áll az ultra modern technika alkalmazásával. A beépített rendszerek nincsenek szem előtt, a mennyezetbe, a falakba és a padlóba rejtik ezeket. A fűtés-hűtés és a szellőztetés pontos beállítása alap követelmény.

 

Ultramodern technika ás praktikum

 

A bútorok és a berendezési tárgyak alkalmazásánál nagy hangsúlyt kap a különleges design. Ahhoz, hogy árban és minőségben valóban a legmegfelelőbbet kapjuk, egy kellő felkészültséggel és piaci ismeretekkel rendelkező szakember lehet a segítségünkre.

 

Különleges dizájn

 

Fontos, hogy ha elköteleztük magunkat ennél az ultramodern stílusnál, ne engedjünk semmilyen csábításnak, mivel ez nem keverhető más stílusokkal. Zavaros összkép és rossz közérzet lesz a vége. Fontos, hogy aki emellett az irányzat mellett dönt, legyen az átlagnál rendszeretőbb és különösen tisztaság mániás, ugyanis a legkisebb otthagyott, oda nem illő tárgy romboló hatású az enteriőrben. A letisztultság és a praktikum a cél, de semmiképpen sem a minimalizmus.

 

Minimalizmus

 

A színek legyenek visszafogottak és harmonikusak: fehér, szürke, barna, fekete, kiegészítőkben pedig az üveg, a háztartási gépeknél az inox alkalmazása a megfelelő. Ugyancsak követendő a természetes anyagok használata. A kövek, mint a travertin, a természetes mészkő, vagy a pattintott kövek közül a vraca, nagyon szép kiegyensúlyozott légkört teremtenek. A konyhapult is készülhet ezekből, persze a stílus megköveteli, hogy merészebb alkalmazásban a megszokottnál. A természetes fa megjelenhet a padlón, a falakon, de még a mennyezeten is. Sokan aggódnak amiatt, hogy a modern otthon a maga letisztultságával túlságosan lélektelen, mivel itt minden szabályos és steril. Ha a designon kívül az ott lakók személyiségére is figyelmet fordítunk, idilli otthont teremthetünk.

 

Visszafogott színek

 

Nem utolsó sorban pedig a modern otthon gépészetét oly módon kell megtervezni és kialakítani, hogy az energiatakarékosság legfőbb szempontjainak megfeleljen.

Korszerű dryvit hőszigetelés, 38-as tégla fal esetében is minimum 8-10 cm-es javasolt. Külső nyílászárók U érték szerinti helyes kiválasztása: két rétegű gázzal töltött üveg, fa vagy műanyag szerkezetben, minimum U= 1,1 W/m2K. A legjobb a három rétegű üveg, fa, műanyag vagy szendvics szerkezetben U= 0,7W/m2K.

Korszerű fűtés/hűtés és melegvíz ellátás kiépítése: kondenzációs kazán alkalmazása a régi „gázzabálók” helyett, hőszivattyú alkalmazása, alacsony hőfokú falfűtés kiépítése, használati melegvíz készítés és medencefűtés, napkollektorral.

 

Energiatakarékos, modern épület

 

Az energiatakarékos, modern épületek rezsiköltsége a korszerű gépészeti megoldások alkalmazásával – a hagyományos házakkal szemben – akár 70-80%-os megtakarítást eredményez. Így könnyen kiszámítható, hogy a beruházás költsége várhatóan 6-8 éven belül megtérül. Innen kezdve házunk pénzt termel.

 

Forrás:
Bauer Marthy Design Stúdió – Organikus otthon Feng Shuival