A Bauhaus a 20. század első felének legjelentősebb művészeti intézménye, a konstruktív törekvések központja és gyűjtőhelye, amely nevelési módszerei és az alkotó művészet megújítása révén vált kiemelkedő szereplővé.

 
Bauhaus stílus„Az Állami Bauhaus intézményét 1919-ben alapította a két weimari művészeti iskola összevonásával Walter Gropius.

Alapja a „Bauhaus-eszme”, ami Walter Gropius szerint felelet arra a kérdésre, milyen képzettségre van szüksége egy művésznek ahhoz, hogy el tudja foglalni helyét a (gép)ipari társadalomban.

A Bauhaus-eszme több mint csupán az iskolát irányító célkitűzés. A művészet és ipar, a művészet és technika közötti szakadékot kívánta áthidalni. A formaképzés problémáit új módszerrel közelítette meg, felismerte, hogy a formálás, az anyagok, alakítási módok, lehetőségek és a funkció, a rendeltetés követelményeinek megismeréséből, feltárásából fakad.”*

 

Bauhaus-műhelyek és tanszékvezetők

Bauhaus stílus 1Asztalosműhely – Walter Gropius, Breuer Marcell
Építészet – Walter Gropius, Hannes Meyer, Ludwig Mies van der Rohe
Nyomdászat – Lyonel Feininger
Üvegfestés – Josef Albers, Johannes Itten
Fémműhely – Johannes Itten, Moholy-Nagy László
Szövés – Georg Muche
Fotográfia – Walter Peterhans
Falfestészet – Oskar Schlemmer, Vaszilij Kandinszkij
Színpadtechnika – Lothar Schreyer, Oskar Schlemmer
Könyvkötészet – Paul Klee
Kerámiaművészet – Gerhard Marcks
Kiállítástervezés – Joost Schmidt
Harmonizálástan – Gertrud Grunow

 

Bauhaus stílus 2Bár számos innovatív bútort hoztak létre, ám talán mindmáig legismertebb darabjaik a fenti képeken is látható „Wassily chair” (Breuer Marcel munkája), és a „Cube” ülőgarnitúra család (LeCorbusier munkája).
Modern vonalú, bőrrel kárpitozott fémvázas bútoraik mindmáig divatosak, és alapelemét képezhetik a Retro, Minimál, Hi-Tech stílusú lakásoknak egyaránt.

 

 

A BAUHAUS stíluson nem fogott az idő, és az eltelt 100 év ellenére is ugyanolyan üdítően friss, funkcionális és ergonomikus, mint amikor létrejött – jelezvén az alkotók előrelátását, és abszolút sallangoktól mentes funkcionalista gondolkodásának helyességét…

(a képen: Gropius House, Lincoln, Massachusetts, USA)

 

 

A Bauhaus
« A 9 »