LOSZ Akadémia - június

GDPR és kortárs design

LOSZ Akadémia összefoglaló

 

Az Akadémia nyári szünet előtti utolsó alkalmán egy lakberendező számára nagyon fontos témával foglalkoztunk a nap első felében.

A GDPR-ról tartott nekünk Láng Beatrix a Stílusház Kreatív Művészeti Magániskola Intézményvezetője, és LOSZ gazdasági társelnöke nagyon részletes és érthető beszámolót.

Megtudhattuk mik azok a kötelező dokumentumok amikkel rendelkeznie kell egy lakberendezőnek, és ezeknek a tartalmát. Megismerhettünk olyan fogalmakat, hogy mi az adatállomány, vagy adatkezelés, és ki az adatkezelő. Mi a különleges adat, és melyek a kapcsolattartásra alkalmas adatok. Szó volt az adatkezelés céljáról, és arról, hogy meddig kell az adatokat megőrizni, és mikor kell törölni. Szóval rengeteg fontos dolgot megtanulhattunk a témával kapcsolatban, legfőképpen azt, hogy mi is kezelünk adatot, ezért kell adatkezelő tájékoztatót és adatkezelési szabályzatot készíteni, és mik azok a dokumentumok amit egy honlapra kötelező feltenni.

Köszönjük Bea, hogy mindezt érthetővé tetted nekünk, és  ezt a száraz anyagot érdekessé tetted számunkra.

Az ebédszünet előtt a magunkba szívott tudásanyagot bizonyíthattuk a teszt kitöltésével.

A finom falatokat ismét Szalay Katának köszönhettük.

A nap második felében Dr. Slézia József Designtörténész előadását hallgathattuk a kortárs nemzetközi desig témát boncolgatva. Megtudhattuk, hogy a különböző designterületek, amiből rengeteg féle létezik mint pl. grafikai, építészet, oktatási, mérnöki tervezés, környezet tervezés, kommunikáció és még sok más, mind ezek hogyan kapcsolódnak mégis össze. A minket körbevevő világ, a tárgyak világa megtervezett, mesterséges. Az a funkcionális tárgy melynek alkotóját nem ismerjük, de mestermunkát végzett az igényes tervezésnek és kivitelezésnek köszönhetően designtárgy, vagyis a „design” itt van körülöttünk.

A 2007-ben megjelent Apple által fejlesztett iPhone design-ja is komplex, hang, szoftver és külső megjelenés által létrehozott élményvilág, melyen a Californiai központ védett tervezői  részlegében dolgoztak.

Ma a design fókuszában a technológia és a tudomány van, ezt sok tervező igyekszik „humanizálni”. A kortárs design legnagyobb problémája a mesterséges világ és a természet ellentétes viszonya, melynek feloldására sok törekvés mutat.

Természetesen sok egyéb, a mai világunkban felmerülő kérdést, a társadalomra, a tervezőkre váró megoldandó feladatot is érintett az előadó, mindannyiunkat gondolkodásra késztetve.

Érdekesnek ígérkezik az őszi előadás is, melyben a Kortárs designról esik majd szó. Merre tartanak a hazai tervezők, milyen feladatokkal kihívásokkal állnak szemben?

Mindenkinek kellemes nyarat kívánunk! Szeptembertől pedig újra mindenkit visszavárnak a szervezők. Izgalmasabbnál izgalmasabb témákat ígértek, érdemes lesz jelentkezni időben!

 

Bori Éva

lakberendező

 

LOSZ Akadémia - június

LOSZ Akadémia - június

LOSZ Akadémia - június