A LOSZ Év Pályakezdő Lakberendezője 2015 szakmai díjasa: Cseh Edit

 

 

Cseh Edit

“A tehetség is a természet azon értékei közé tartozik, amely gondozást kíván. Nem kapálást, nyírást, permetezést, csak dús termőtalajt, odafigyelést és szabadságot a növekedéshez.”

Gyarmathy Éva

 

 

 

Viczán Ágota
„Kedvelem a modern építészet, ahol a gondos elemzésen alapuló funkcionális kialakítás dominál” – ez a mondat olvasható a honlapodon.
… és a beszélgetésünk is ezekkel a gondolatokkal kezdődött.

 

Cseh Edit
Valóban, mikor egy feladatnak nekiállok, elsőként mindig meghatározom, hogy milyen funkcióknak és köztük milyen kapcsolatrendszernek kell teljesülni és megfelelő „léptékkel” felruházva próbálok egy optimális térfűzést kialakítani. Természetesen mindezt a megrendelő személyiségére és az adott tér adottságaira szabva. A térszervezés egyébként nagy szerelem – kedvelem a laza, áramló kialakítást, ahol csak a szükséges térhatárolások vannak. Számomra az enteriőr kialakítása is éppúgy fontos, mint a jó térszervezés, látványos része ez ennek a szép vizuális szakmának.

 

V.Á.
Boldog elégedettséggel beszélsz a lakberendezésről, minden szavadból sugárzik a lelkesedés.
De mi vezetett el a szakmához?

 

Cs.E.
Vendéglátó és idegenforgalmi szakon végeztem a főiskolán, majd hosszabb időt töltöttem a médiaszakmában, túlnyomórészt két nagy reklámügynökségnél. Pörgős munka volt, nagyon sok tapasztalattal lettem gazdagabb.
Aztán irányt kellett váltanom, megszülettek a gyermekeim, így egy régi vágyam öltött testet azzal, hogy elkezdtem a Junior Art Centerben a lakberendezői képzést. Vallom, hogy amit igazán szeretettel csinálunk, az akár kisebb energia befektetés után is nagyobb sikerrel járhat. Jelenleg a JAC mesterkurzusának hallgatója vagyok. Nagyon jó tanáraim vannak és lehetőségem van arra, hogy a gondolkodásmódjukból, munkamódszereikből ellessek valamit.
Úgy érzem, hogy jó helyen vagyok.

 

V.Á.
Rendkívül precíz, igényes terveket látok tőled.

 

Cs.E.
Talán néha öngyilkos módon maximalista vagyok, de én csak így tudok dolgozni, magamnak megfelelni. Ebben a szakmában képzelem el a jövőmet, hogyan is vehetném félvállról.

 

V.Á.
Van olyan stílus amiben a legszívesebben tervezel?

 

Cs.E.
Tisztelem a stílusokat, mindegyikben ott van a szépség, mégis elsősorban az otthonos modern design áll a szívemhez közel. Kedvenc színem nincs, alapként szívesen használom pl. a fehéret és a szürkét, a többit az ügyfelem alkata és az elérni kívánt hangulat alapján „testreszabom”.

 

Nagyon szeretem a design tárgyakat, bútorokat, de fontosnak tartom, hogy ne legyen öncélú, bútornál fontos szempontom a praktikum és a kényelem.
Különösen tetszik Patricia Urquiola játékos de pragmatikus alkotómódszere, formavilága, szín és anyag használata. Van munkáinak valami varázsa, az általa kialakított design könnyen adoptálható legtöbb közegbe. A teljesség igénye nélkül nagy kedvencem még Piero Lissoni.

 

V.Á.
Milyen lehetőségek találtak meg, hol és kinek terveztél már?

 

Cs.E.
Eleinte az ismerősök kerestek meg, ezek voltak az első munkák. Majd elkészítettem a honlapomat, ami nagyon kedvező fogadtatásra talált. Megtanultam a közös munkát a kivitelezőkkel, pontos adatszolgáltatással a kezemben addig nem nyugszom amíg nem látom, hogy pontosan úgy lesz kialakítva minden, ahogy megterveztem és a megrendelő jóváhagyta. Szeretem a kihívásokat, azokat a lehetőségeket élvezem leginkább, ahol a szakmai tudásommal a legtöbbet segíthetek a megrendelőnek.
Szeretnék a szó legnemesebb értelmében otthont teremteni!

 

Az interjút Viczán Ágota készítette.

 

Tekintsék meg Cseh Edit szakmai díjas munkáját!

 

Cseh Edit