Év Lakberendezője 2016 - interjú

A LOSZ Év Lakberendező Teamje 2016 pályázat szakmai nyertese a Design Evolúció team.

 

Tagjai:

Ferenczi Éva, Budai Ildikó, Joó Annamária, Katona Etelka,

Petyerák Katalin, Pocsalyi Julianna, Szalay Katalin, Wagner Andrea

 

Design Evolúció Team

 

„Veszélytelen utakra csak a gyöngéket küldik!”

Hermann Hesse

 

 

Viczán Ágota:
„Régi érték – Új Évezred” ez volt a 2015-ös Construma kiállítás alapgondolata, melyet nagyon sok további terv, ötlet és tengernyi munka követett. A feladat egy 60 m2-es stand kialakítása, mely szakmai szempontból remek lehetőség volt arra, hogy megmutassák a profi lakberendezésben rejlő lehetőségeket. A kiállítás sikere kölcsönösen erősítette a Budapesti Nemzetközi Vásár és a LOSZ hírnevét.

Hogy indult a munka? – kérdezem a projekt vezetőjét, Ferenczi Évát.

Ferenczi Éva:
Az alapkoncepció egy fiatal pár kényelmes otthonának bemutatása volt, újszerű, ritkábban használt anyagokkal, az év színének alkalmazásával és a magyar népművészet – a szolnoki csipke stilizáltabb megjelenítésével. Ez a motívum több helyen is feltűnt, az egyébként letisztult modern terekben: háló mennyezete, mosdó, bejáratok, nappali fala.

Dolgoztunk a természetes kővel, a zöld növényekkel, de szerepet kaptak a modern technológiai vívmányok anyagai is, mint a szőtt vinyl, vagy a fólia álmennyezet. A további anyagok, jelesül a csipke, rozsdás lemez, bőr, üveg, szőr – nemes matériák, különleges párosításban jelentek meg.
A használt színek: fehér, fekete, marsala (a 2015. év színe), szürke árnyalatok, pezsgő, ezüst

V.Á.:
Milyen egyedi megoldásokat alkalmaztatok az egyes terekben?

F.É.:
Az előszobába a fogantyú nélküli, nyomásra nyíló tolóajtós beépített szekrényt terveztünk, valamint a tároló falába épített, alumínium tokos síkban záródó JAN beltéri ajtót kifutó blendével.

A nappaliban a falra, a sima vonalú nappali elem rejtett világítású falpanele mögé, kőfurnér került (Copper New LiteStone), a vezető motívum átírt formájával. Itt is mint a bejáratok oldalán a kőfurnér egy újfajta alkalmazását mutattuk be, milyen mozgalmas és különleges hatást lehetett elérni lézeres mintakivágással.

A nappali dohányzó asztalai AGC üveg „kubusok”voltak(silver bronz, burgundy red, white pearl). A nappali valamint a háló – fürdő egység közé 3D-s bőrpanelekből épült térelválasztó került.

A csipke minta megjelent a mosdószekrényen, melynek különlegessége, hogy nincsenek látható csatlakozások a Polyston homogén akril anyagának köszönhetően. A mosdó pultján az egyedi mart díszítés a csipkemotívumot idézte, mely megjelent a tükrön is. A fürdőszobai zuhanyzó, rozsdás fémlemez hatású 2 x 1 m-es Neolith kerámia volt.

A hálószoba érdekessége az ágy fölötti Prefa – alumínium kompozit lemez (Marsala) álmennyezet. A cél, az egyébként kültéren alkalmazott anyag beltéren történő felhasználásának bemutatása volt. Az áttört lemezen ugyancsak a szolnoki csipke motívuma jelent meg. Az ágy mögé a falra iFresco digitális technológiával készült tapéta került, a vékony szövetszerű anyagnak köszönhetően látszó toldások nélkül. A világítás szándékosan aszimmetrikus volt, az egyik oldalon egy impozáns kristály függesztékkel, a másik oldalon egy asztali lámpával. A textilek a háló kissé budoár-jellegét erősítették.

A konyha különlegessége az üveglamellás, motoros redőnyös elem, melyet az alsó lamella megnyomásával lehetett működtetésbe hozni. Alatta oszlopba építhető Miele sütő, mellette ugyancsak beépített Miele hűtő volt. A főzőlap a szigetre került.

Az étkezőben a feszített álmennyezet fólia tükrös-fényes felülete, a fehér fényes felületű étkező garnitúra ellenpontja volt a fekete tálaló komód és az egyedi szőnyeg – tükör, mely Brinkus Kata munkája. Az anyagtársítás is szándékos volt- a kemény a puhával, a fényes a mattal, a hideg a meleggel, mindez egyszerre jelent meg a tükrön is.

A bejárat mellett a Robotház központi irányítási rendszerét terveztük be irányítópanellel, iPad dokkolóval – innen szabályoztuk a stand világítását.

V.Á.:
Ennyi újdonság bemutatásához és egy 60 m2-es stand megtervezéséhez, megépítéséhez szigorú munkamegosztásra volt szükség!

F.É.:
Igen, nagyon komoly és fegyelmezett összmunka volt, mindenkinek a saját talentumára szabva megvolt a feladata. Volt aki a kézi rajzokat készítette, másik tervezőnk a 3D-s terveken és az animáción dolgozott. Remek munkát végeztek azok a tagjaink akik az anyagok beszerzésében segítettek.
Hölgyeket meghazudtoló határozottsággal és keménységgel építették, szervezték és irányították az építést és a bontás folyamatát. A családtagok is beálltak a sorba, erejükkel, idejükkel segítették a megvalósulást.

Rendkívül sokan látogattak el a standunkra, a szolnoki TV riportot készített velünk- egyszóval nagy siker volt.

 

Az interjút Viczán Ágota készítette.

Év Lakberendezője 2016 pályázat