Design Evolúció - Régi érték - Új évezred

Design Evolúció: Régi érték – Új évezred

2015 Construma kiállítás LOSZ stand

 

A Design Evolúcio team – a “LOSZ Év Lakberendező Teamje 2016” szakmai nyertes munkája. A csapat tagjai:

Ferenczi Éva,
Budai Ildikó,
Joó Annamária,
Katona Etelka,
Petyerák Katalin,
Pocsalyi Julianna,
Szalay Katalin,
Wagner Andrea

 

A 2015-ös CONSTUMA kiállítás alapkoncepciója egy fiatal pár kényelmes otthonának bemutatása, újszerű, ritkábban használt anyagokkal, a 2015. év színének a marsalának alkalmazásával és a magyar népművészet – a szolnoki csipke – stilizáltabb megjelenítésével. A motívum több helyen is feltűnik, az egyébként letisztult modern terekben. (Háló mennyezete, mosdó, bejáratok, nappali fala). Az anyagok között egyaránt megtalálhatóak a természetes kő, a zöld növény és a modern technológiai vívmányok anyagai, mint a szőtt vinyl, vagy a fólia álmennyezet.

A Stand egyszerre zárt és nyitott. Két közlekedő „kapu” biztosítja a nyitott terek átjárhatóságát, egy nyitott falszakaszon – az étkező mellett – térbe állított betűk teszik átláthatóvá a stand terét, ugyanakkor megakadályozva az átjárást.

Különlegesség a fogantyú nélküli nyomásra nyíló, üvegfrontos, tolóajtós beépített szekrény, valamint a tároló falába épített, alumínium tokos síkban záródó beltéri ajtó.

A falra a sima vonalú nappali elem rejtett világítású falpanele mögé kőfurnér került a vezető motívum átírt formájával. Itt is mint a bejáratok oldalán a kőfurnér egy újfajta alkalmazását mutattuk be, milyen mozgalmas és különleges hatást lehet elérni lézeres mintakivágással.

A nappali dohányzó asztalai üveg „kubusok”(silver bronz, burgundy red, white pearl). A nappali valamint a háló – fürdő egység közé 3D-s bőrpanelekből épült térelválasztó került.

A csipke minta megjelenik a fürdőszobában a mosdószekrényen, melynek különlegessége, hogy nincsenek látható csatlakozások a homogén akril anyagnak köszönhetően. A mosdó pultján az egyedi mart díszítés a csipkemotívumot idézi, mely megjelenik a tükrön is.
A fürdőszobai zuhanyzó, rozsdás fémlemez hatású kerámia falpanelból készült, kontrasztot alkotva a tiszta, fehér, organikus mintájú csempével, a fejzuhany szokatlan kialakítású, háromszirmú virágra emlékeztet.

Érdekesség a hálószoba ágya fölötti álmennyezet, melyen ugyancsak a szolnoki csipke motívuma jelenik meg. A világítás szándékosan aszimmetrikus, az egyik oldalon egy impozáns kristály-függesztékkel, a másik oldalon egy asztali lámpával. A textilek a háló kissé budoár-jellegét erősítik.

A konyha szigetes elrendezést kapott, bárpulttal elválasztva az étkezőtől.
Különlegesség az üveglamellás, motoros redőnyös elem, melyet az alsó lamella megnyomásával lehet működtetésbe hozni. Alatta oszlopba építhető Miele sütő, mellette ugyancsak beépített Miele hűtő található. A főzőlap a szigetre került.
Az alsó és felső elemek közötti „félbevágott” virágmintás mozaik a magasfényű elemek felületén visszatükröződve a virág tükörképével egészet alkot.
A sziget-pult oldalaira fekete pala kőszelet került.

Az étkező fölötti feszített álmennyezet – fólia tükrös-fényes felülete, a fehér, ugyancsak fényes felületű étkező garnitúra ellenpontja a fekete tálaló komód és az egyedi szőnyeg – tükör. Az anyagtársítás is szándékos, a kemény a puhával, a fényes a mattal, a hideg a meleggel, mindez egyszerre jelenik meg a tükrön is.

Ugyancsak érdekessége a térnek a nagyméretű behajló állólámpa, ami az étkezőasztal megvilágítását is szolgálja, egyben fontos design-eleme a térnek.

A terasz falán a természetes kő és nagyméretű gresburkolat között geotextíliába ültetett növények is helyet kaptak. A bejárat mellett található a központi irányítási rendszer irányítópanele az iPad dokkolóval. Körülötte a vágott kőfurnéron is megjelenik a szolnoki csipkemotívum.

 

Design Evolúció team

A „LOSZ Év Lakberendező Teamje 2016” pályázat szakmai nyertesei

 

fotók: Vatai Réka Tímea, Katona Etelka, Tóth Erika