Év Lakberendezője pályázat - interjú

 

Interjú Ferenczi Évával és Istók Zsuzsával, a LOSZ Év Lakberendező Teamje 2018 szakmai nyerteseivel

 

 

Ferenczi Éva és Istók Zsuzsa

„Az összevisszaságban találd meg az egyszerűséget, a hangzavarban a harmóniát. A nehézségek közt mindig ott van a lehetőség.”  (Albert Einstein)

 

Viczán Ágota
Örülök, hogy régi barátokkal beszélgethetek, nagy boldogság nekem, hogy ismét velük készül az interjú. 🙂
Team munka – mely könnyebbé teszi a feladatok megoldását, de nehézségeket is rejthet, hogy működik ez nálatok?

Ferenczi Éva és Istók Zsuzsa
Szerencsések vagyunk, mert tökéletesen kiegészítjük egymást. Az ötlet és a rajz közös munka volt. A stúdió lakást és a vizes helyiségeket az én gondolataim alapján terveztük meg, míg a nagy lakás kialakítása Zsuzsa feladata volt. Zsuzsa kommunikációja eredményesebb a kivitelezésben, viszont én készítem a rendereléseket… és folytathatnánk, hogy ki miben vállal nagyobb feladatot, nincs semmi kőbe vésve.

V.Á.
A feladatotok két lakás, egy stúdió apartman és egy kiadásra szánt nagy lakás kialakítása volt, egy nagypolgári lakásból.

F.É. és I.Zs.
Igen, a megbízásunk két lakás megtervezése volt úgy, hogy a polgári lakás értékeinek megtartása mellett, megfelelő környezetet biztosítsunk napjaink életviteléhez. Ezeket a lakásokat anno más életstílusra találták ki, ezért úgy kellet terveznünk, hogy az adott tér alkalmas legyen az ide érkező igényes városi turistáknak. A koncepció nagyon gyorsan megszületett, majd az eredeti elgondolást számos változat követte, végül visszatértünk az eredeti jól átgondolt elképzeléshez.

Meg kellett tehát osztani a lakást és mindkét lakóhelynek külön vizes helyiséget kellett kialakítani. Fontosnak tartottuk, hogy ezt úgy oldjuk meg, hogy a fürdőszobák ne nyomják agyon a teret, visszafogott elhelyezkedésük finoman illeszkedjen az enteriőrbe. Ebből a gondolatból született meg az az ötlet, hogy a két kisebb hálószobából nyíló fürdőszobát, a gardróbszekrénybe rejtett ajtón keresztül lehessen megközelíteni. Míg a nagyobbik lakás hálószobájában egy tolóajtós gardróbajtó rejti a fürdő bejáratát, addig a stúdiólakásban a szűkösség szülte lehetőség volt az is, hogy a konyha-gardrób szekrényében van a fürdőszoba bejárata. Valamint fontos volt számunkra, hogy szép arányos tereket, átlátható térkapcsolatokat hozzunk létre, ezért egyes falakat kiegészítettünk, „derékszögesítettünk”, mint például a hálószoba hegyes szögét.

A falak, az ajtók, az ablakok, az anyaghasználat és a szín a polgári életforma jegyeit viselik, viszont a bútorok és a forma a modern belső térre jellemzőek. A falakat osztó lécekkel tagoltuk, melyek visszafogott, nyugodt, elegáns hangulatot adtak a nagy felületeknek. A nagypolgári légkör érzetét segítik az arany kiegészítők, illetve a réz és kristály lámpák.
Az egyedi, kifejezetten ebbe a lakásba tervezett bútorok, statikus belsőépítészeti elemként szerepelnek. A nappali például kimondottan modern stílusú, középpontban egy design kanapéval.

V.Á.
Úgy tudom, hogy a kivitelezésben is segítettétek a tulajdonos munkáját!

F.É. és I.Zs.
Valóban részt vettünk a munkák szervezésében, irányításában. A kivitelezés hosszadalmas volt, több megoldandó helyzet nehezítette az építkezést. Többek között minden belvárosi lakás bája, jelesül, hogy nincs se derékszög, se párhuzam. De így is minden csodásan sikerült, hiszen „A nehézségek közt mindig ott van a lehetőség.”