Kiszely Beáta - Capolavoro

Capolavoro

Kiszely Beáta – LOSZ Év Lakberendezője 2018 – szakmai nyertes munkája

 

Capolavoro, olasz eredetű szó, jelentése: Mestermű. A kézműves bútorgyártó manufaktúra elsősorban bútor felépítéssel, kárpitozással foglalkozik. Ha a stílust kell meghatározni, akkor legjobban a glamour kifejezés illik a termékekre. A glamour mindent magába foglal, ami a luxus legmagasabb foka, fő jellemzője a csillogás. A stílus lényege, hogy minden olyan díszítő elemet felhasznál, ami a pompát, eleganciát testesíti meg pl. strasszot, szőrmét, bársonyt, selymet, aranyat, ezüstöt, virág- és egyéb pompázatos mintákat. Természetesen további számos csillogó-villogó anyag szóba jöhet úgy, mint az üveg, a tükör, a kristály, a króm és a fém. Bár sokakban a glamour fogalma a fényűzéssel, luxussal és a giccs-csel cseng össze, egyensúlyra törekvő hozzáállással valójában egy nagyon ízléses és dekoratív stílus tud lenni.

Azzal a feladattal bízott meg a cég, hogy tervezzek egy egyedi bútor kollekciót, ami aztán magával vonta a Capolavoro arculatának megújítását is. Az első lépésként a logót és köréje épülő arculati elemeket terveztem újra. Ezek köszönnek vissza a bútorokban, díszítésekben. Ahogy készültek a székek, asztalok, ágyak és egyéb berendezési tárgyak, rájöttünk, hogy szükség van egy enteriőrre is, egy sajátos környezetre, ahol bemutathatjuk a termékeket. Így született meg a Capolavoro Home. A bemutatóterem egy régebben autószalonnak használt helyiségből lett kialakítva, közel 100 m2-en, ahol 4 db oszlop volt a térben, szürke kőburkolattal és egy íves üvegfallal, ami egy forgalmas útra néz. Ezt a ívet felhasználva osztottam fel a teret cikkelyekre és helyeztem el egy-egy funkciót: előszobát, nappalit, hálószobát, étkezőt és társalgót.

Kiszely Beáta - Capolavoro

Ezt az ívet felhasználva osztottam fel a teret cikkelyekre és helyeztem el egy-egy funkciót: előszobát, nappalit, hálószobát, étkezőt és társalgót. A megépített gipszkarton térelválasztó falakon falpanelek, tapéták és színek váltják egymást, a kőburkolat padlószőnyeget kapott. Az ajtónyílás meg lett nagyobbítva és egy impozáns üvegajtós portállá lett átalakítva, a logó elemeiből épített egyedi gyártású tolópajzzsal. Egy acélszerkezetre épített kárpitozott és bronztükörrel díszített térfal is elkészült, ami növeli a tér dinamikáját. Fontos szerepet kapott a megvilágítás. Egy szintén kézműves cég termékeit használtuk fel azzal a céllal, hogy a ragyogó fények, kristálycsillárok és falikarok a csillogást, pompát és eleganciát növeljék.