Sallak Andrea - Funkcionális férfilakás Budán

Sallak Andrea

LOSZ Év Lakberendezője 2019 - szakmai nyertes

Funkcionális férfilakás Budán

 

A feladat: 98 m2-es társasházi lakás teljes átalakítása

A tulajdonos egy egyedülálló férfi, akinek az elmúlt 10 év alatt a lakásával kapcsolatosan minden igénye és elvárása kristálytisztán kialakult. Pontosan tudta, hogy mit szeretne, csak azt nem tudta, hogy milyen formában. Voltak elképzelései, de nem látta ezeket egységben. Elsődleges szempontja a funkcionalitás volt, vagyis a design nem lehetett öncélú, mindenekelőtt használni szeretné a lakást, ezért egyedi életvitelének megfelelő, praktikus térre vágyott. Olyanra, ahol minden kézre áll, mindennek megvan a helye, ahol elegendő tere van a munkához, a zenéléshez, az alkotáshoz, a szórakozáshoz, sőt testmozgáshoz. Az eredeti, szűkös nappali-konyha étkezőben nem volt elég helye ha dolgozott, vagy sportolt, a kicsi dolgozóban pedig már nem fértek el a hangszerei, digitális eszközei.

Szerencsére azonnal ráéreztem a stílusára, azonosulni tudtam az elképzeléseivel. Miután egyedül használja a lakást, (és ez nem is fog változni) egy tágas, egyterű otthont képzeltem neki. Szerencsére ez műszakilag megoldható volt, a látványtervek pedig azonnal meggyőzték. Gyakorlatilag az összes falat kibontottuk, és a hirtelen megnyíló tér látványától megbízóm is nagyon lelkes lett.

Sallak Andrea

A koncepció az volt, hogy a különálló vécén és egy kis háztartási helyiségen kívül minden egyben legyen. A különböző funkciók akkora helyet kaptak, amennyire a megbízómnak szüksége van. Miután nem szokott főzni, így a konyha minimális lett, de minden kézre áll benne. A matt fekete, szimmetrikus elrendezésű bútorok egyik oldalára került a kisméretű beépített hűtő, amit praktikusan szemmagasságba emeltem. A másik oldalon található a kombinált sütő-mikró, és alatta egy üvegajtó mögött, egy kihúzható polcon a sűrűn használt kávéfőző. Főzőlapból elég egy kétzónás, és a látványtervvel ellentétben ide került a mosogató is. Így elértük azt, hogy a lakás centrumába kerülő óriási sziget felülete a kérésnek megfelelően teljesen szabad maradjon. Ez szinte a legfontosabb terület, hiszen a tulajdonos rendszerint itt dolgozik, és persze van elég hely az étkezésre is, ha olykor barátok jönnek. Alatta rengeteg rakodóhely van, és ide kapott helyet a kedvelt borhűtő is.

A dolgozósarok a könyvek és iratok helye, de ide kerültek a számítógépek és a szintetizátorok is.

A nappali rész a kikapcsolódás helye, itt található a házimozi rendszer, és a szobabicikli. A tévé mögötti, különleges, betonhatású pengefal a hálórészt takarja, melyet csak egy üvegfal választ el a fürdőszobától. Itt egy tágas járható zuhany található, de nem száműztük a kádat sem. Ez a helyiség valódi wellness élményt ad, tulajdonosa minden igényét kiszolgálja.

Érdemes szót ejteni a lakás világításáról is. A megrendelőm rengeteg helyi fényforrást szeretett volna, amiket egy hangvezérelt automatizált rendszerbe foglalt, így egy szóval, különböző variációkban tudja irányítani a kapcsolásukat, a színüket, a fényerősségüket és a színhőmérsékletüket.

A hosszú folyosón lévő tolóajtós gardróbban elfér minden ruhanemű és holmi, itt található a lakás számítástechnikai központja, de még a tulajdonos kedvenc közlekedési eszközét, a biciklit is elrejti a szem elől.

A lakás színvilága alapvetően férfias, a szürke, a fekete és a fehér dominál mind a burkolatokban, mind a bútorokon, amit otthonossá tesz a valódi, viaszkezelt dióparketta, és a néhány falon feltűnő zöld szín.

Sallak Andrea

lakberendező