Zestilo - Babérliget Budapest

Zestilo belsőépítész stúdió:
Zámbó Tímea, Vincze Martina, Szilvás Zsófia

LOSZ Év Lakberendező Teamje 2019 - szakmai nyertesek

Babérliget Budapest

 

KÖNYVESBOLT/KÁVÉZÓ & BORBÁR/ ÉTTEREM

ELŐZMÉNYEK

2018 tavaszán, egy Budapest belvárosában található, 19. században épült társasház pince-és földszinti üzlethelyiségének belsőépítészeti tervezésére kaptunk megbízást. A koncepció kialakítását, a vázlat- és jóváhagyási terveket több hónapos egyeztetés előzte meg, majd ezt követően készítettük el az üzlethelyiség kiviteli terveit, melyet a tulajdonossal és a generálkivitelezővel egyeztetve jelen tervdokumentációban véglegesítettünk.

Feladatunk volt, hogy a kétszintes üzlethelyiségben egy izgalmas kialakítás részeként helyet kapjon egy referencia könyvesbolt, egy újhullámos kávézó, ezen felül pedig egy bor- és tapas bár, valamint egy fine dining étterem, ezen funkciókhoz tartozó kiszolgálóhelyiségekkel.

Az üzlethelyiség két szinten helyezkedik el: a földszinten található az utcafronton elhelyezkedő könyvesbolt, kávézó és a belső udvarra néző borbár, a pinceszinten pedig a fine- dining étterem a látványkonyhával, valamint a hozzá tartozó kiszolgálóhelyiségekkel, tárolókkal. A pinceszinti üzlethelyiség bővítésével kialakításra kerültek még saját, valamint kiadásra szánt bortrezorok.

Az egyes funkciók térbeli elhatárolásán túl az eltérő nyitvatartási idő is segíti a vendégek tájékozódását. A könyvesbolt-kávézó nappal működik, míg az esti órákban ezen funkciók tereit is a borbár hasznosítja.

Zestilo Belsőépítész Stúdió

Zestilo - Zámbó Tímea, Vincze Martina, Szilvás Zsófia (67370 pályázat)

KONCEPCIÓ

„A kertet választom és a könyvtárszobát, a hallgatag sétákat, a szótlan imát és a csendes üldögélést.” (H.B.) –ezen gondolatra alapoztuk belsőépítészeti koncepciónkat, mely során a természetes anyagok használatával, különböző zöld felületek megjelenítésével igyekeztünk felidézni a liget hangulatát a belvárosban.

A kávézó vendégterének karakteres formavilágát, határozott telített színeit finom, szőlőfürtökre emlékeztető világítótestek, kedvesen leomló zöld növények törik meg. A kedves olvasók puha bársony fotelekből élvezhetik az első napsugarak és a burjánzó zöld látványát. A kávézó- könyvesboltban kiemelkedő szerepet kapott a galéria, mely a könyvek bemutatásán túl egy kis olvasósarok kialakítására is lehetőséget adott, ahonnan a kávézó terének izgalmas felülnézeti látványa tárul fel. A galéria alatt helyezkedik el a könyvraktár is, mely az esti műszak során ruhatárként is funkcionál.

A könyvesbolt- kávézóból a következő funkció helyiségébe, a borbárba lépünk, ahol az vendégtérben egy egyedileg tervezett hidegpult és a hozzá tartozó tároló szekrények is helyet kaptak. Az enteriőr kialakításánál arra törekedtünk, hogy a kifinomult elegancia mellett elsősorban kedvességet sugározzon. Egyszerű, letisztult formavilág, természetes anyaghasználat, mély, életteli színek kontrasztja kelti életre a teret. A borbár „szívében” a közel 400 palack tárolására alkalmas egyedi tervezésű borhűtő található, mely a tervezői és kivitelezői csapat kreatív együttműködése során született. A földszinten alakítottuk ki a mozgássérült mosdót, melynél a szükséges paraméterek betartása mellett figyeltünk arra is, hogy ez a tér is elegáns és jól használható legyen.

A borbárból a lépcsőn keresztül a pincehelyiségbe jutunk, ahol először a látványkonyha, majd a boltíves étterem letisztult látványa fogad bennünket. A 30 férőhelyes éttermi tér kiegészítéseként, egy rejtett ajtón keresztül a privát terembe jutunk, ahol nagyobb asztaltársaságoknak (8- 10 főig) tudnak külön termet, ezzel pedig átlagon felüli kiszolgálást biztosítani. A látványkonyha tervezése során konyhatechnológus szakemberekkel dolgoztunk együtt. A konyhát és éttermet kiszolgáló helyiségek egy hosszú folyosóra lettek fűzve; itt található egy kisebb várakozó tér, külön női- és férfi mosdó, illetve a konyha közvetlen közelében egy fehér mosogató helyiség. A folyosó folytatását már csak a személyzet veheti igénybe; itt kapott helyet a személyzeti öltöző- mosdó, a szárazáru raktár, az előkészítő helyiségek, valamint a hűtőkamra is. A folyosó végéhez érve az étterem privát bortrezorjába érünk, ahol egy közel 1000 palack tárolására alkalmas, egyedileg tervezet bortároló található. A privát bortrezor után egy borkóstolásra is alkalmas nagyobb trezorban találhatjuk magunkat, ahol 45 db bérbeadásra szánt zárt bortároló került kialakításra.

ANYAGOK/ VILÁGÍTÁS/ GÉPÉSZET

A földszinti vendégterekben padlófűtés került kialakításra – kihagyva a két bárpult és a borhűtő területét- melyre mindkét térben greslap padlóburkolat került, egyedi lerakási mód alapján. A vendégtér áramló térérzetét elősegítve falazatot ezen a szinten nem építettünk, csupán a gépészeti szerelvények kerültek eltakarásra. A falfelületekre mindkét helyiségben vinyl tapéta került, mely kevésbé sérülékeny és könnyen tisztítható.

A világítás tervezésénél ügyeltünk arra, hogy minden funkciót megfelelően kiszolgáljon, így a gipszkarton álmennyezetbe süllyesztett spot lámpákon kívül, függesztett és falon elhelyezett fényforrásokat is terveztünk, mindegyiket dimmelhető kivitelben.

A pinceszinti étteremben szintén padlófűtés került kialakításra, melyre a könnyebb takaríthatóság érdekében betonhatású greslap került. Az oldalfalakra szórt fehér nemesvakolat került, a boltíves tégla mennyezet pedig a falakhoz hangolva, antikolt hatást kapott.

A világításnál itt is több alternatíva került kialakításra: hangulatos padló megvilágítás, több izzós mennyezeti lámpák, sínrendszeres spot lámpák, falikarok biztosítják éppen az adott funkcióhoz igazodó fényviszonyokat.

A konyhába és a kiszolgálóhelyiségekbe a szabványnak megfelelő csúszásmentes padlóburkolatot terveztünk, a falakra pedig klasszikus fehér csempeburkolatot- növelve ezzel a tér érzetét.

Az étteremhez tartozó közösségi térben, illetve a folyosón padlóburkolatként szintén a betonhatású greslapot alkalmaztuk, ezt kiegészítve pedig a falakra absztrakt mintás, visszafogott színvilágú vinyl tapéta került.

A mosdó helyiségekbe fehér márványmintás kerámia burkolatot terveztünk, valamint az egyedi, világosszürke öntött mosdók fölé fehér kör mozaik burkolat került. A visszafogott színvilágú burkolatokat olyan kontrasztos, fekete színű kiegészítőkkel tettük mozgalmassá, mint a karakteres csaptelep, hozzá tartozó fali kerámia szappantartóval.

RÉSZLETEK

Tervezőként az átadás óta figyelemmel kísérjük a hely működését, s a dolgozók munka közbeni tapasztalatait, a vendégek visszajelzéseit figyelembe véve finomítjuk tovább az enteriőrt.

  • Zámbó Tímea
  • Vincze Martina
  • Szilvás Zsófia

 

Zestilo belsőépítész stúdió