Év Lakberendezője 2019 - közönségszavazás

Panellakás Budapest - konyha és gyerekszoba

Gulyás Klaudia (48190 pályázat)

 

LOSZ Év Lakberendezője kategória

 

Budapest XXII. kerületében található panellakás két helyiségének felújítására kaptam megbízást. A megbízóim egy fiatal pár, hamarosan születendő gyermekük részére szerettek volna egy igazán kisfiúhoz méltó, színekben nem harsány szobát. Illetve egy háziasszonyhoz méltó konyhát. A hölgy megbízó tervei szerint, házilag szeretett volna baba ételeket készíteni, így alapfeltétel volt, hogy a konyha jól felszerelt legyen, sok pakoló/tároló felülettel. A harsány színek itt sem voltak elfogadottak, bevallásuk szerint szeretik a letisztul színárnyalatokat, közel áll hozzájuk a skandináv stílus.

Anyagi szempontból nem szerettek volna különösebb egyedi/design bútorokat, főleg IKEA bútorokban gondolkoztak, a szűkös keretek miatt.

Gulyás Klaudia (48190 pályázat)

Gyerekszoba:
Adott volt egy korábban étkezőként használt helyiség, méretét tekintve 8,9 m2. Padló burkolata kerámia, falburkolata fűrészporos tapéta. Nyugati fekvésének köszönhetően világos, így adott volt, hogy ez legyen a gyerekszoba.

Megbízóim mind elrendezésében, mind a bútorok kiválasztásában szerették volna, ha nem kell a gyermek fejlődésével azonnal mindent lecserélni. Így olyan megoldást kellett találni, ami a későbbiekben (5-6 év múlva) is jól funkcionál. A gyerekszobában így olyan bútorok kaptak helyet, melyek átalakíthatók a gyermek fejlődési szakaszának megfelelően. A baba ágy 3 funkcióban változtatható, a pelenkázó később egyszerű komóddá alakítható.

A szobában helyett kapott egy gerenda térelválasztó. Jelenleg két funkcióra osztja a szobát, később pedig az elhelyezésének köszönhetően, egy baldachint felszerelve egy alvó kuckó is kialakítható, bármelyik bútor áthelyezése nélkül. Így majd ismét két szeparált területre lehet a szobát osztani, akár egy tanuló/intim szféra, akár egy játszó/alvó kuckó szóba jöhet.
A régi padlót felszedve, az új szoba vinyl padlót kapott. A falak a szürke egy világosabb árnyalatát kapták.

Konyha:
A 6,7 m2 alapterületű konyha teljes padló burkolata kerámia volt, a falak 120 cm-ig szintén körben csempével voltak borítva. A háziasszony szerint, olyan volt, mint egy hentesbolt. Számára fontos volt, hogy nagyobb pultfelületet kapjon, ahol később majd a cseperedő gyermekkel közösen tudnak főzőcskézni. A konyhát korábban egy ajtó választotta el minden tértől, így szintén külön kérés volt, hogy valamilyen módon szüntessük meg a nyílászárót, hogy a konyhában tevékenykedők is valamilyen módon részesei lehessenek a nappaliban történő eseményeknek. Így az is megoldható volt később, hogy az előszoba is egy ugyan olyan burkolatot kapjon, mint a konyha, ezáltal kiiktatva a temérdek burkolatváltást.

Kamrahelyiség nem lévén, a házigazda szerette volna, ha a látogatók szeme elől elzárva tudja tárolni a mindennapi főzéshez használatos alapanyagokat. Előző konyhájában ez nem volt megoldott. Minden elektromos eszköz beépítésre került, hogy homogén/letisztult konyha felületeket kapjunk. Illetve helyet kapott egy reggeliző pult is, ha esetleg nem lenne idő egy hosszadalmasabb étkezésre. A padlóburkolat itt is vinyl lett, árnyalatban igazodva a konyha pultjához. A fal meleg szürke, a korpuszok közti burkolat pedig cementlap.

A konyha ékessége egy kréta fal lett, ahol háziasszonyunk kedvenc receptjei kaptak helyet.