Év Lakberendezője 2019 - közönségszavazás

Tetőtéri lakás Kaposváron

Radnai Yvette (69390 pályázat)

 

LOSZ Év Lakberendezője kategória

 

A lakást egy középkorú szemész főorvos hölgynek terveztem, aki élettársával fogja használni a lakást. Gyermekei nincsenek, édesanyja gyakran látogatja, aki részére egy vendégszobát kért berendezni. A lakás Kaposvár belvárosában található, a lakáshoz tartozó nagyméretű tetőteraszról a teljes belvárosi panoráma elénk tárul, melynek sajátos hangulatát egy hozzákapcsolódó télikert egészíti ki.

A legelső benyomás a lenyűgöző belmagasság a nappaliban és a páratlan panoráma Kaposvár belvárosa felett. A lakásban falbontásokra nem volt szükség, a fő célkitűzés a lakás teljes kivilágosítása, a nappalin kívüli tetőtéri szobák, közlekedők tereinek optikai kitágítása volt, a beáramló fény megkoronázása az anyagokkal, textúrákkal, színekkel. Egy exkluzív, elegáns, de mégis otthonos enteriőr kialakítása volt a Megbízó álma.

A lakásba lépve az előszoba fogad bennünket kis alapterületével, praktikus és szükséges minimális berendezésével. Egy zárt szekrény került elhelyezésre a kabátoknak, cipőknek és egy nyitott fogas a vendég kabátoknak. A helyiség általános világítását egy több égős LED mennyezeti lámpa látja el. A padlót itt is, ahogy a többi helyiségben is a fürdőket, WC-t kivéve, fahatású klikkes vinyl padlóburkolat borítja. Az előtérből egy vendég WC és két kisebb tárolóhelyiség nyílik.

A bejárattól egyenesen előrehaladva a hatalmas belmagasságú többfunkciós nappali térbe érkezünk. A nappaliból dél-nyugati irányba lehet megközelíteni a télikerten át a tetőteraszt, keleti irányba pedig egy hosszú közlekedő vezet a háló- gardrób-, vendég- és fürdőszobákhoz.

A nappali egyik fókuszpontja a nagyméretű kandalló a kerámiaburkolattal, aminek színéhez alkalmazkodtam a tervezés során, mert a tulajdonos azon nem szeretett volna változtatást. A nappali tér központjában a kényelmes sötétkék bőr ülőgarnitúra kapott helyett, míg a nappali egy oldalsó zugában egy nyugodt olvasó sarok fotellel szolgálja a pihenést, olvasást. A nappali kiemelten szép berendezései a parapetfalak magasságához illeszkedő egyedi tervezésű, és gyártású tükörbetétes komódok és annak mintázatát alkalmazó szép kidolgozású radiátor takarók. Színekben a tapéta diszkréten csillanó krém színe, a fehérre festett gerendázat a kék bőrkárpit, és a textilek, díszpárnák ehhez harmonizáló színei hangsúlyozzák a bútorok ezüstös szerkezeti elemeit, kiegészítve a tükrös bútorbetétek eleganciájával. A világítást egy hatalmas kristálycsillár és süllyesztett mennyezeti spotok biztosítják.

Radnai Yvette (69390 pályázat)A konyhát a nappalitól egy konyhasziget szeparálja el, ahol a nappali felől két kényelmes bársonykárpitos bárszék kapott helyet. A konyhai bútorfront egyedi színkeveréssel és festéssel nyerte el a nappali tapéta krém színével teljesen megegyező árnyalatát. A konyha eleganciáját a konyha hátfal üvegmozaikkal való borítása teljesíti ki. A tervezésnél nehézséget jelentett, hogy a tetősík miatt felső szekrényekről teljesen le kellett mondani, ugyanakkor a magas elemek mellett helyett kapott egy nagyméretű beépített szekrény a tetősík alatt, ami kamra és tároló szekrényként funkcionál.

Az étkező is összekötő kapocsként jelenik meg a térben, a nappali bútorokhoz illeszkedő ezüstös lábakkal és fényes üveglappal, égszínkék bársonykárpitú székeivel. Az asztalt egy elegáns üvegburás kristályfüggeszték világítja be.

A fő háló térszervezését a mindkét oldalon meredek tetősík nehezítette, ugyanakkor a nagy alapterület lehetővé tette az optimális térelosztást egy gipszkarton fal létesítésével, mellyel egy belső intimebb háló részre és egy külső háló előterét képző részre osztottam a teret, ahonnan közvetlenül megközelíthető a fürdőszoba. Hangulatában textúrákban és anyaghasználatában koherens a lakás többi részeivel, színeiben viszont eltér, és a rózsás mályva az antracit és fekete párosítással kölcsönöz extravaganciát a fő háló enteriőrjének.

A tévézést egy olyan mennyezeti konzolos megoldás teszi lehetővé, ami csak használatkor teszi részévé a térnek a tv készüléket, használaton kívül pedig láthatatlan eleme a szobának.
Ugyan a hálószoba teljes hátsó fala beépített szekrényezett, egy külön gardrób szoba is szolgálja a tárolási igényeket.

A közlekedőből nyíló további szobák vendégek fogadására, illetve pihenéshez, olvasáshoz való elvonuláshoz szolgálnak további lehetőségeket. A fő hálóhoz tartozó fürdőszobán kívül van egy vendég fürdő is, melyek azonban kielégítik a tulajdonos igényeit, így azok nem kerültek felújításra.
A teljes lakást egy franciás elegancia uralja, fényesség és tágasság érzetével, igényesen összeválogatott anyagokkal, üveg-, kristály-, tükrös-, és fémes felületekkel, kellemes tapintású bőrrel, bársonyokkal, minőségi szőnyegekkel, finom, precíz részletekkel.

Nehéz bármit is külön kiemelni, hogy mi” jelentette a legnagyobb kihívást, és leginkább a közlekedő az, amiről egy lakás bemutatásakor a legkevesebb szó esik, itt mégis óriási jelentősége volt annak, sikerül-e a szűk és meredek tetősíkkal határolt térből egy optikailag tágas, szemnek vonzó köztes teret kialakítani.

Úgy érzem, egy jól működő, kényelmes és elegáns, jó térkapcsolatokkal rendelkező lakást sikerült megterveznem és lakberendeznem.