Év Lakberendezője 2019 - közönségszavazás

AIRBNB 4 IN 1 - Boutiqrooms

Munián Tímea (79910 pályázat)

 

LOSZ Év Lakberendezője kategória

 

A 90 m2-es belvárosi lakás átalakítása kreatív kihívás volt, mind technikailag mind a megrendelői szempontokat figyelembe véve. A Megrendelő a lakást befektetésnek szánta, rövidtávú kiadásra (AIRBNB).

A megbízás a megvásárolt állapottól a kulcsrakész állapotig szólt. Tervezés, kivitelezés, berendezés, a régi és új bútorok összehangolása, egyedi extravagáns megoldások, szükséges engedélyek beszerzése a műszaki tartalmak változása miatt, illetve a működési engedélyhez szükséges dokumentumok, a vendégek létszámához a felszerelés megvásárlása, a lakás hangulatához és minőségéhez mérten (törölközők, ágynemű, konyhai eszközök…), kész állapot befotózása, hogy felkerülhessen a megfelelő értékesítési oldalakra.

A Megrendelői igény a tervezésnél az volt, hogy a lakás egy mini boutique szálloda feeling-jét tükrözze. 90 m2-ben négy különböző szoba kialakítása fürdőszobákkal, egy közös konyhával. A vendég létszám érje el m2 arányban a maximumot, és egy saját használatban lévő helység a tulajdonos részére, amikor itt tartózkodik (2-es szoba).

A lakás 40 év „báját” őrizte :), így az alapoktól kellett újjá építeni. Ehhez szükség volt statikus bevonására és egy jó csapatra, szakemberekre, akik lelkes munkájukkal támogatták a tervrajzom megvalósítását. A négy szoba miatt számos rendszer kialakítására került sor: légtechnika az álmennyezet felett, szennyvízelvezetés a padlószint megemelésével, árambővítés, víz – gáz kialakítása, beléptető kártyaleolvasó… .

Az újjáépítés után a lakberendezés fázisa igazi öröm volt a számomra. A Megrendelővel folyamatosan konzultáltam, hogy az ötleteimet összehangoljam az Ő szempontjaival. Szerencsére ez könnyen ment, mert a boutique hotelek világa, berendezése közel áll hozzám.

A lakásban megtartottam a régi nappali és bejárati ajtókat. Elsőként a „nappali” ajtajáról égettük le a festéket, ami igazi karaktert adott az előtérnek, akár egy „kubai szivar”. Annyira tetszett a tulajdonosnak, hogy a bejárat nyílászáróját is ehhez igazítottuk.

Az ajtók színtelen pácolását és javításait magam végeztem. Szeretem, ha van alkalmam valami egyediséget hozzáadni magamból a lakás lelkéhez.
Így a szobákban lévő galériák és egyes fém tárgyak dekorrozsda marását, lakkozását is én készítettem. A régi tulajdonostól ott maradt közel 60 éves szekrényt saját kezűleg csiszoltam és varázsoltam bele új életet.
Több helyről vásároltam régi foteleket, asztalt, amit átalakíttattam, kárpitoztattam. Ezeket a hangulati elemeket kevertem a különböző bútorboltokból újonnan megvásárolt termékekkel. A négy különböző szoba kialakítása nagy szabadságot adott a kreativitás, egyedi megoldások és egy csipet extravagancia megszületéséhez. Minden szobának egyedi stílust kölcsönzött a merész tapéta választás.

Munián Tímea (79910 pályázat)Az 1-es szobába került kék kígyóbőr mintás tapétának pikkelyes struktúrája visszaköszön a balkon oldalfalán, így kapcsolódva a belső térhez. Ahhoz, hogy az erkély egy kellemes pihenővé váljon a belvárosi forgatagban, korláttal láttam el belehelyezhető virágládával és virágokkal, és elfért két személyre kiülő, lehajtható asztallal. A szobákban épített galériák méreténél fontos volt, hogy a tér nyitott maradjon, és a feljárója modul legyen. Ezt a megoldást követi a 3-as, 4-es szoba. A vasat rozsdamartam, így egy különleges effekt született. A kiegészítők, mint az ágyterítő, díszpárnák, szőnyegek, lámpák összhatása egy finom, natúr érzetet keltenek az oda belépőben. A fürdőszobák burkolatánál és bútorzatánál fontos szempont volt az időtállóság, ezért basic, alapszíneket választottam. A vizes helységek letisztultsága jól kiemeli a szobák változatosságát.

A 2-es szobába, ahová a leválasztások miatt nem került természetes fény, az egyik kibontott, régi ablakkeretet építettem vissza. Mögé; rejtett, távirányítható, programozható, színváltós ledfény került. Ezt a dekorfény megoldást minden szobában végig vittem az ágyak mögött is, így kereteztem és kiemeltem az ágyak eleganciáját. Ide került az általam festett szekrény, felújított fotel, asztal. A galéria méreténél itt eltértem a magassággal, hogy alatta közlekedni lehessen. A tapéta mediterrán jellege, a házikók mintázata szép háttér, hogy „ betekintsünk” a beépített ablakon keresztül a térbe. A tapéta a galéria fenti részén is tovább fut, hogy a folytonosság növelje a teret. Habár ez a lakás legkisebb helysége, de nagyon szerethető, apró, művészi atmoszféra lengi be.

A 3-as szoba egy igazi színvarázs, ellentéte az előző kettőnek. A tapéta dominanciáját a drótszerű éjjeliszekrény, fotel és mennyezeti lámpa letisztultsága ellenpontozza. Az anyagok; mint a szőrme, bársony, a színek; mint a fekete, arany, finom összjáték egy lakberendező számára. Találni egy kagylómintás, színben egyező párnahuzatot a tapétában szereplő kagylómintához, szívet melengető érzés. Ezt én kincsvadászatnak hívom :). Ez a szoba az ellentétek kötéltánca, ezzel együtt csupa vidámság.

A 4-es szoba „marhabőr” mintás tapétája a country világába repít. A lábtartó bőrhuzatán visszaköszön, mint egy párt alkotnak a térben. A szoba hangulati elemeit, anyaghasználatát e köré építettem. A szőnyeg szőr jellegében, és a színeinek összhatásában rejtetten újra ismétlődik. A rattan fotel, a szekrény, a galérián lévő íróasztal – ami fénykorában varrógépasztal volt, átfestettem, átalakíttattam -, mind egy kellemes vidéki eleganciát sugároznak, laza modernitással. A díszpárnák, ágyterítő ezt kiegészítik szövésükben és jellegükben. A szobában az intenzív sárga íróasztallámpa és az élénkpiros kockás szőnyeg kiugrik a barna – fehér színek csendes világából, hogy a helységet izgalmassá tegyék.

A szobákat összekötő térben kapott helyet a klasszikus fehér konyha, színes absztrakt csempével, ami finoman emeli ki az ajtók antikolását. A színes csempe változatossága sugallja a helységek sokszínűségét. A közösségi téren körbefutó fali burkolat, a nagyobb használatban lévő helységet segít tisztán tartani, nyers felülete utal a régi leégetett ajtók nyers stílusára. Erre rímmel a szobák betonhatású hangszigetelt, kártyával nyitható ajtaja, melyet jól kiegészít a mennyezeten végig haladó lámpasor, amit mozgásérzékelő és időkapcsoló működtet.
Az étkezési lehetőséget kibővítettem azzal, hogy a konyha ablakpárkányát pultra cseréltem állítható bárszékekkel. Tavasztól kifejezetten hívogató érzés, hogy odaüljünk és elkortyoljunk egy habos cappuccinót az ódon falakra nyíló ablakban, majd meginduljunk felfedezni Budapest szépségét.

A lakás egész megjelenését körbeveszi a játékosság. A modern és régi idők, a nyersesség és kifinomultság, a színes és a natúr egybefonódása. Akár a való életben, sokszínűek vagyunk. Különböző országokból érkeznek a vendégek ide, de egy közös bennük, hogy igazi szerethető otthonra találnak ezen a szálláson.

Ez a munkám méltó arra, hogy elindítsam ezen a pályázaton. Hálával és köszönettel tartozom azoknak, akik segítették megszületni, amit megálmodtam. Külön köszönet a Megrendelőmnek, aki hagyta és finanszírozta a szárnyalásomat és lelkesedésem.