Év Lakberendező Teamje 2019 - közönségszavazás

Badacsonyi Vendégház

Color On Line ID – Nap Marietta és Török Bernadett
(69630 pályázat)

 

LOSZ Év Lakberendező Teamje kategória

 

Megbízásunkat egy, már 30 éve működő, de kissé idejétmúlt vendégház újragondolására kaptuk a friss tulajdonosoktól.
Az épület a Balaton északi partján, a Badacsony lábánál fekszik. A helyszín számunkra meghatározóvá vált a koncepció kialakításakor. A visszafogott country stílust alkalmaztuk, pasztellszíneket, kékeket, zöldeket használtunk a víz közelségére reflektálva.

A háromszintes, több száz négyzetméteres épület egyidejű felújítása hatalmas összeg lett volna, ezért a tulajdonosok a szintenkénti átalakítás mellett döntöttek. Úgy gondolkodtunk, hogy mivel az egész ház gépészetileg és az elektromos hálózatot tekintve is teljes felújításra szorult, inkább haladjunk ütemenként, de minőségi legyen a végeredmény, mintsem csak egy kis ráncfelvarrás történjen mindenhol. Ez a megközelítés a tulajdonosoknak is vállalható volt, így az átalakítási munkálatok ütemezetten, részletekben történnek.

A vendégház általunk most bemutatott része, az alsó szint, egy különálló 3 szobás apartman, konyhával, étkezővel, kandallós nappali pihenő résszel.

A feladatban több kihívással is szembe kellett néznünk. Igény volt, hogy egy addig nem használt raktárhelyiségből egy plusz vendégszobát alakítsunk ki fürdővel együtt. További nehézség volt az alacsony belmagasság és a hátsó részek szuterén jellege. Ezek miatt különösen figyelnünk kellett a megfelelő világítótestek kiválasztására, a pszichés tértágító technikákra.

 Color On Line ID - Nap Marietta és Török Bernadett (69630 pályázat)A kandallós előtérben az épület frontján elhelyezkedő hatalmas ablakokon keresztül rengeteg fény árad be, nappal a konyha és étkező terét is megvilágítja. Viszont ezek a hatalmas ablakok nagy lehűlő-felmelegedő felületet alkotnak, ezért black-out függönyöket rakattunk fel, melyek segítenek nyáron kint, télen pedig bent tartani a meleget. A funkció mellett az otthonosság érzetéhez is hozzájárulnak.

A bútorok többsége egyedileg, fából készült, amely megadja a country stílus alapját. A meglévő régi beépített bútorok átfestésre kerültek, így hangulatban igazodnak az új berendezéshez.

A burkolatválasztásnál rusztikus jellegű, de strapabíró és jól kezelhető felületet kerestünk. A padlónál így mindenhol a Designflooring vinyl burkolatokra esett a választás, amelyek stílusban igazodnak a berendezésekhez. Minden egyes szobához külön fürdő tartozik, amelyekben a dekorációt a színes, mintás csempék adják, igazodva az adott szoba berendezésének színéhez.

A megfelelő lámpatestek kiválasztása sokat segített a hangulatteremtésben, a stílus kidomborításában. A konyha terében a hangulatvilágítás mellett a funkció is legalább annyira fontos, ezért kiegészítő világításként spotokat is alkalmaztunk. Ezeknél a fényerő mellett a visszafogott megjelenés is fontos volt, hogy a fő mennyezeti lámpákról ne vonják el a figyelmet.

A szobákban meleg, barátságos, kuckós hangulatot igyekeztünk létrehozni, a hátrányból előnyt kovácsolni. A kis ablakokat például a függönyök hosszával ellensúlyoztuk. A hangulatfényeket van, ahol falikarokkal, van, ahol asztali lámpákkal oldottuk meg.

A felújítás annyira jól sikerült, hogy azóta az apartman folyamatos teltházzal üzemel a vendégek és a tulajdonosok teljes megelégedésére.