Év Pályakezdő Lakberendezője 2019

Organikus formavilág egy lakásétteremben

Csomor László Levente (53410 pályázat)

 

LOSZ Év Pályakezdő Lakberendezője kategória

 

A lakásétterem tervezésének első lépéseként körülírtam egy koncepciót, amelyre a tervemet tudtam építeni. A fiatal házaspár foglalkozásából és igényeiből indultam ki, mivel ők séfek, így nyilvánvaló volt számomra, hogy a belső teret ennek megfelelően kell kialakítanom, úgy, hogy a konyha legyen az otthonuk szíve.

A lakást két részre osztottam, az egyik a publikus rész, amely magában foglalja a lakáséttermet, a konyhát, és a technikai zónát, a másik a privát rész, amibe beletartozik a hálószoba, a gardrób, a fürdőszoba és a nappali. Itt fontos megemlítenem, hogy a konyha kapcsolatot teremt az étkező és a nappali között, mivel a konyha leválasztásához betervezett üvegfelületek elhúzhatóak, eltolhatóak, így át lehet látni az egyik térből a másik térbe. Az így létrejött látványkonyha ugyanakkor a séfek és a vendégek között is kapcsolatot létesít, miközben az üveg védelmet is ad a szagok és a pára ellen.

Csomor László Levente (53410 pályázat)

Az étkezőnek a lehető legnagyobb teret alakítottam ki, olyan szögletes asztalokkal, melyeket könnyen lehet alakítani, hogy alkalmas legyen egy kisebb vagy egy nagyobb társaság fogadása és kiszolgálása is. A technikai zónában helyeztem el a vendégek és a séfek számára egy kézmosót, ahonnan WC helyiség, illetve a vendégséfek számára öltöző nyílik zuhanyzóval, itt kapott helyet a mosógép is. A belsőépítészeti tervezés során úgy láttam jónak, hogy a nappaliból nyíljon a másik erkély, így ez a rész is világos és otthonos lett.

A hálószoba kialakításának fő ötlete a visszakanyarodó mennyezet, amely az ágy fölött helyezkedik el, ledekkel megvilágítva. A hálószobához tartozik a házaspár fürdőszobája és a gardrób. A fürdőszobából nyílik egy belsőablak, melynek zsalui intimitást vagy nyitottságot tudnak biztosítani.

A lakásétterem hangsúlyos stílusaként az organikus formákat használtam. A lekerekített bútorok mellett a falak sarkait is lekerekítve terveztem meg, hogy összhangba kerüljön a többi objektummal. Több bútor is saját tervezésű, mint például a nappali bútor, a privát fürdőszobai bútor és a mosdót tartó állvány. Színhasználatban a 2020-as év divatszíneit alkalmaztam, amelyek modernitást és fiatalosságot kölcsönöznek a lakás egészének. Előszeretettel használtam a hideg és a meleg burkolatokat, a különböző textúrájú kerámialapokat, melyek elegánssá és fényűzővé teszik a teret, a tapéták pedig egyfajta egzotikumot sugallnak.

A megvilágításra is nagy hangsúlyt fektettem, hiszen ez erősít rá a lakás fiatalos, modern és különleges hangulatára. A fényekkel játszottam és értem el több különböző hatást. Ilyen például a kézmosónál és a privát fürdőszobánál a tükör háta mögé elhelyezett, tejüveg mögötti led, ami felkapcsolva olyan benyomást kelt, mintha egy nagyobb ablakon keresztül szűrődne át a fény.

A tervezés során végig szem előtt tartottam a házaspár igényeit és a design mellett a funkcionalitás is fontos volt számomra.