Év Pályakezdő Lakberendezője 2019

Gourmetlak

Derecskey Gabriella (48090 pályázat)

 

LOSZ Év Pályakezdő Lakberendezője kategória

 

110.2 m²-es I. emeleti lakásétterem tervezése

Családmodell-és igény bemutatása:

A megbízó egy fiatal harmincas éveiben járó házaspár, akik újonnan vásárolt lakásukban szeretnék saját üzleti karrierjüket beindítani és egyéni vendéglátói és gasztronómiai tapasztalataikat kamatoztatni. A férj szakácsként, a feleség pedig cukrászként dolgozik egy nívós étteremben, és mielőtt megnyitnák saját vendéglátó egységüket, lakásétterem kialakításával szeretnék megalapozni az ahhoz szükséges tőkét.

Karrier orientáltak mindketten, szenvedélyük a munkájuk és a modern gasztronómia, így a családalapítással még várni szeretnének.
A lakás felújításánál nem utolsó szempont a funkcionális, modern megjelenés, így nem kívánnak spórolni a betervezett tárgyakkal és anyagokkal, amennyiben az indokolt.

Tervezési koncepció:

A tervezést nagyban befolyásolta a lakásban kialakításra kerülő éttermi rész. A házaspárnak fontos szempont volt, hogy a privát lakrészük elkülönüljön a vendégek fogadására alkalmas tértől. Mindenképp szerettek volna egy külön bejáratú nappalit hálószobával, fürdőszobával és gardróbbal.
A lakásétteremben egy 14 fős társaság kényelmes elhelyezését kellett biztosítani, valamint mellékhelyiségeken kívül ki kellett alakítani egy, a vendégséfek fogadására is alkalmas öltözőt külön zuhannyal.

Derecskey Gabriella (48090 pályázat)Műleírás:

Valami friss és modern dolgot szerettem volna létrehozni. Azzal kezdtem, hogy az egész alaprajzot átterveztem az igényeikhez úgy, ahogy a legpraktikusabbnak láttam, így szinte minden falat áthelyeztem, ami módosítható volt. A legfontosabb dolog amit szem előtt tartottam első körben, hogy-hogy lehetne a legnagyobb hatást gyakorolni egy betérő vendégre , hogy tényleg úgy érezze, ez nem csak egy lakás, hanem egy meghitt hangulatú étterem. Ezért a bejárati ajtó mellől, kiszedtem a falakat, hogyha egyszerre több ember érkezne, ne egy kis szűkös folyosón legyenek, hanem kényelmesen elférjenek, és egy kellemes helyen érezzék magukat. A bejárati ajtó nyitásirányát is megváltoztattam, így ahogy kitárul előttük, egy szép látvány fogadja őket.

A bejárati ajtó melletti kis helyiséget mosókonyhának terveztem. Ez egy zárható praktikus helyiség, ahol kényelmesen tudják tárolni a mosó- és szárítógép mellett a felmosóeszközöket.

A folyosóról nyílik a vendégmosdó. Fontosnak tartottam, hogy legyen külön a férfi-női mellékhelyiség. Ezt a hely szűkössége miatt úgy oldottam meg, hogy a kézmosó része közös lett.

A bejárati ajtóval szemben kapott helyet, egy külön kis rész a vendégséfek számára. Úgy terveztem, hogy egy kényelmes kis szobájuk legyen,amiből nyílik a zuhanyzós fürdőszoba. Itt picit elvonulva, ráhangolódhatnak az előttük álló munkára. A fürdőszobában a falburkolat elrendezésével játszottam, amitől sokkal fiatalosabb, és különlegesebb lett ez a kis aprócska tér.

És ami legizgalmasabb része volt a tervezésnek, az az, hogy az alaprajzi adottságok miatt, úgy tudtam a legjobb és legpraktikusabb tereket létrehozni, ha a saját kis elszeparált lakrészükhöz, a konyhán keresztül vezet az út. Mivel ezt a konyhát többen használják, így fontos, hogy a mérete is megfelelő legyen hozzá, és, hogy a vendégek számára is látványos legyen, kellően nyitottnak is kell lennie. Ezért a bejárati ajtót nem tudtam a fal mellett hagyni ahol az eredeti terveken szerepelt, hiszen ezzel nyertem egy egész beépíthető falfelületet. Ide kerültek a Miele sütők és mikrók. A szekrények egyedi bútorlappal készülnek, amik összességében egy szép műalkotást alkotnak. A szigetbe került a főzőlap, ahol szépen nézelődhetnek a vendégek, miközben készülnek az isteni fogások.

Az a falszakasz a szekrényekkel, ahol át tudnak menni a saját lakrészükbe, szinte teljesen egyszínű lenne. Így nincs annyira szem előtt az az ajtó, hiszen mellette közvetlen egy élénk “szekrény”dekoráció vonja el a tekintetet.

A lakásukba belépve, egy kis beépített pad van, ahol a cipőket kényelmesen tudják tárolni, és a beépített szekrényekbe be tudják rakni az éppen nem használatos kabátokat, sálakat, táskákat. Erről a kis folyosóról nyílik egy praktikus gardróbhelyiség, és a kikapcsolódást segítő fürdőszoba. A fürdőszobában is igyekeztem kellemes és megnyugtató színeket használni. A mintákkal játszottam itt is, mint például a mosdókagyló mögötti falszakaszon, aszimmetrikus a burkolat, valamint a szekrény frontján a fa erezete is 45 fokban döntve van.

A folyosóval egybe van nyitva a nappali, egy kényelmes nagy sarokkanapéval, és ami még különlegessé teszi ezt a kis nappalit, az az épített polc, aminek a színe ugyanolyan mint a falé. Így sokkal egységesebb és modernebb hatása van. A nappali és a hálószoba közé egy olyan térelválasztót terveztem, ahol a tévét teljesen át lehet fordítani a hálószoba irányába is, így bárhonnan kényelmesen lehet nézni. Emellett sokkal fiatalosabb is lesz tőle ez a kis lakás.