Értékmentés és kortárs közösségi terek: Újjáépített csónakház tervezői kapták az Europa Design Belsőépítészeti Különdíjat a MÉD gálán

 

 

 

Az Építészfórum 12 éve alapította a Média Építészeti Díját azzal a céllal, hogy áttörje a kommunikációs korlátot az építészet és a nagy nyilvánosság között. Az idei átadó gála december 11-én, immár hagyományosan az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében zajlott, ahol a legjobb épület és terv fődíján túl a közönségdíjak, valamint a különdíjak is átadásra kerültek.

 

A harmadik alkalommal átadott Europa Design Belsőépítészeti Különdíj célja az építészeti és belsőépítészeti értékek közötti harmónia erősítése. A zsűriben a következő designer generáció tanárai, azaz szakmai egyetemek oktatói vesznek részt, akik mind a MÉD szellemiségét, mind a különdíj célját figyelembe vették a győztes kiválasztásakor.

 

MÉD - Europa Design Belsőépítészeti különdíj

 

A szakmai zsűri tagjai:
Bachmann Bálint – dékán, Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar
Juhász Ákos – MOME Építészeti tanszék, intézetigazgató, egyetemi docens
Kovács Zoltán – Budapesti Metropolitan Egyetem, egyetemi docens, szakvezető, Belsőépítész környezettervező művész szak; főiskolai docens
U. Nagy Gábor – intézetigazgató, Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar, Alkalmazott Művészeti Intézet, Belsőépítész Tanszék

 

A döntésben kiemelt szerepet játszott a meglévő épített környezet figyelembe vétele, a tervezési folyamat attitűdje, és az örökség fenntartható megóvásának kérdései adott válaszok. Ez alapján a a Pesterzsébeti Hullám Csónakházak projekt alkotói, a Blokk Építész Stúdió nyerte el a Belsőépítészeti Különdíjat, és ezzel együtt egy Wilkhahn ON típusú, háromdimenziós szinkronmechanikával ellátott munkaszéket. A zsűri az épület kategóriában induló 91 pályázat közül választotta ki a győztest.

 

MÉD - Europa Design Belsőépítészeti különdíj
A Blokk Építész Stúdió és Feuertag Ottó, az Europa Design alapító-tulajdonosa – fotó: Europa Design

 

MÉD - Europa Design Belsőépítészeti különdíj
Hullám Csónakház – tervező: BLOKK Építész Műhely – fotó: Danyi Balázs

 

 

A zsűri kiemelte, hogy a múlt század elején épült csónakház revitalizációjának fő érdeme a közösségépítő helyteremtés, amely a szentimentalizmust elkerülve, korszerű műszaki megoldásokkal igazítja a mai igényekhez a régi-új épületet.

 

MÉD - Europa Design Belsőépítészeti különdíj
Hullám Csónakház – tervező: BLOKK Építész Műhely – fotó: Danyi Balázs

 

 

A megvalósult épületegyüttes és a még tervezett közösségi fejlesztések teljes összhangban állnak az Europa Design Belsőépítészeti Díj értékelési szempontjaival, a bírálókat az sem tántorította el az pesterzsébeti Hullám Csónakházak díjazásától, hogy belső terei a pályázati dokumentációban – a csónakokon kívül – üresek.

 

forrás: Europa Design