B. Hegedűs Piros - Organikus absztrakt

Organikus absztrakt

a figuralitást nélkülöző természet ihlette vizuális művészet

 

 

A szerves absztrakció, mint a leábrázoló művészet kontrasztja, már az elmúlt században jelentős teret nyitott a művészi ábrázolás palettáján. A természetben jelen levő anyagokból, formákból és színhangulatokból származik – ennek szintézisét teremtve meg.

Biomorf ábrázolásként is említik, az utóbbi időben ökológiai jelentést is kap.
Lágy, hullámzó vonalak, matt faktúrák, de a légiesen áttetsző vagy drágakőként csillogó felületek is megjelenhetnek a felületeken… Minden, ami az emberi kéz közreműködése nélkül található a természet végtelen formavilágában.

Az izzó tüzes színektől a ködös szürkékig, a tavaszi friss zöldektől az ég kékjén ár a borostyán mély méz színű tónusain át a tengerek azúros kékjét és a virágok tarkaságát, az ércek és a fa minden megjelenését foglalja magába a hatalmas paletta. A formai világ nem definiált, sematikus, érzeteinkben vált ki emlékképeket.

A XXI. század emberének környezetalakításában egyre nagyobb teret kap az ökológiailag tudatos, természetközeli anyagok használata és az erre reflektáló képi világ. Vissza a természetbe. Jogos igényként merül fel az organikus absztrakt képzőművészeti alkotások elhelyezése ezekbe a terekbe, melyek nem csak esztétikai igényt elégítenek ki, hanem a környezettudatos magatartás vizuális szimbólumai is.

Ezeken az alkotásokon a kémiai és fizikai reakciók eredményeként részben véletlenszerű, részben tudatos felületképzések organikus folyamatokra, a mikro és makro világ jelenségeire reflektálnak.

A növényi lenyomatok, tengeráramlatok, tektonikus erők, atmoszférikus és föld alatti magma jelenségek képzetét felidéző alkotások jelen esetben bármilyen képkivágásban, méretben és kompozícióban megrendelhetők.

 

B. Hegedűs Piros