A Canon új nyomtatási technológiája

A Canon új nyomtatási technológiája

A lakberendezés szakmát is megreformálja a Canon új nyomtatási technológiája – beszélgetés Kiszely Beátával

 

A technológia ahogy minden másban úgy a nyomtatóiparban is megállíthatatlanul halad előre. A Canon 1998-as belépése a textilnyomtatási piacra a többszörös cseppcsepp technológiájával jelentős hatást gyakorolt a belsőépítészetre. A nyomtatóipar napjainkra a lakberendezést is utolérte, melynek egyedisége ezáltal még inkább ki tud teljesedni.

A Canon tintasugaras nyomtatási eljárásának bevezetése forradalmasította az ipart, lehetővé téve a precízebb és testre szabhatóbb minták nyomtatását változatos anyagokra. A tintasugaras nyomtatási folyamat azóta fejlődött, a Canon nyomtatási technológiájának megbízhatósága pedig döntő szerepet játszott ennek szélesebb skálán való elterjedésében. A nyomtatástechnológia más újításai, mint például a rotációs nyomtatás, gyorsabbak voltak, de a szövethosszt tekintve korlátozottak, így a Canon technológiája vonzóbbá vált a belsőépítészek és építészek számára, akik nagy felületekre igényelnek nagy mennyiségű nyomtatott anyagot. A Canon nyomtatási technológiájának hatása a belsőépítészeti szakembereken túl is érezhető, akik ezáltal már bonyolultabb és személyre szabottabb terveket tudnak készíteni és így túlszárnyalhatják megrendelőik elvárásait a kreativitásban.

A Canon új nyomtatási technológiája

A Canon UV-Gél nyomtatási technológiája számos előnnyel jár a belsőépítészetben. Először is segítenek a tervezőknek, hogy összefüggő designt hozzanak létre, amelyek javítják a tér általános esztétikáját. Így a tervezők következetesek lehetnek a mintákat illetően, és könnyebben hozhatnak létre harmonikus és hatásos környezetet.

A Canon UV-gél ún. Greenguard Gold tanúsítvánnyal rendelkezik, ezért különös higiéniát igénylő belső terekben (élelmiszerek közelében, egészségügyi és oktatási intézményekben) is biztonsággal használhatók az ily módon nyomtatott tapéták, padlómatricák, dekorációs és funkcionális elemek. Az UV-gél nyomtatási technológia során a tinta UV LED fény hatására 28-33 Celsius fok közötti állandó hőmérsékleten térhálósodik. Ez nem változtatja meg a papír/tapéta/vinyl mechanikai tulajdonságait, így a tapéták egymás mellé illesztése tizedmilliméter pontossággal történik. Továbbá, az UV-gél festék a fixálás után strapabíró, karcálló, és a nyomat tisztítható vízzel, vagy a háztartási tisztítószerekkel egyaránt. Az UV-gél technológia használatával nem történik gázkibocsátás, így, a tapéta nyomtatás után, azonnal utófeldolgozható és szállítható. A nyomda a megrendeléseket az eddigieknél is rövidebb határidővel képes kiszolgálni.

A cég forradalmasította a belsőépítészeti ipart azáltal, hogy olyan eszközkészletet biztosít a tervezőknek, amely lehetővé teszi számukra, hogy gyönyörű és összefüggő mintákat készítsenek, ezek pedig mind ügyfeleik, mind a tér általános esztétikája szempontjából előnyösek.

Kiszely BeátaE téma köré épült az idén Münchenben rendezett 2023-as FESPA (Európai Szitanyomó Szövetségek Egyesülete) nemzetközi szakkiállítás is, melyen részt vett a Lakberendezők Országos Szövetségének díjnyertes lakberendezője, Kiszely Beáta is, akit az esemény után kérdeztük az ott látottakról, tapasztaltakról:

Első „bálozóként” milyen élményekkel gazdagodtál a müncheni a FESPA-n? Mit tapasztaltál? Mi az amit hasznosítasz a szakmádban a jövőben?

Számtalan – javarészt lakó környezettel kapcsolatos – nemzetközi és Magyarországi kiállításon vettem rész, mint látogató vagy mint kiállítói standot tervező designer, így a nyüzsgést és a temérdek stand látványát sokszor megtapasztalva vetettem bele magam a „tömegbe”. Mivel a kiállítás tematikája merőben más volt, így már előtte felkészítettem magam arra, hogy itt bizony méterenként akadhatok bele olyan technológiákba és megoldásokba, amelyek felett nem szabad átsuhanni. Szerencsére kaptam a Canontól egy kísérőt, akinek szakemberként a kisujjában volt a nyomda- és a nyomtatóipar minden szegmense, így nem tudtam olyat kérdezni, amire nem kaptam volna azonnal kimerítő választ. A legszembetűnőbb ami élményszámba is megy, az a nyomtatás és vágás mérete. Óriási printerek/nyomtatók, szitanyomógépek, stancoló- és egyéb technológiákat felvonultató gépek voltak kiállítva.

Mi volt számodra a legérdekesebb (milyen technológia)?

Ha választani kell, akkor a 3D hatású felületek nyomtatása volt a legérdekesebb.
Egészen fantasztikus milyen innováción ment át a nyomtatóipar, amely most egy újabb iparágat, a lakberendezést is megreformálja. Számos olyan technológia van, amit a lakberendezésben is hasznosítani tudunk. Ilyen például a nyomtatható vízálló felületek, így a csempézés helyett egyedi dekorációval tudjuk ellátni a fürdőszobánkat. Említést érdemel még a bútorlapokra való nyomtatás, így a fóliázások korát magunk mögött hagyhatjuk, hiszen a nyomtatási technológiával ezek gyakorlatilag eggyé vállnak egy szekrénnyel vagy akár egy ajtóval. A személyes kedvencem az olajfestmények nyomtatása, melynél gyakorlatilag az ecset mozgását imitálja a nyomtató, így kedvenc képeink szinte bármilyen méretben ott lóghatnak a szobánk, nappalink vagy konyhánk falán – mindez ráadásul olajfestmény formájában és maximális minőségében.

A Canon új nyomtatási technológiája

Említetted, hogy a 3D felületek nyomtatása volt a legérdekesebb számodra. Miben mutatkozik meg leginkább ennek a technikának a látványossága?

A 3D hatású PRISMA elevate XL nyomtatás az, ami nagyon szembeötlő a Canon nyomtatási lehetőségei közül, ugyanis nem csak a felületek variálása és egyedisége lesz meghatározó, hanem a kézzelfogható és tapintható – a felületből 3D szerűen akár 2 mm-re kiemelkedő – textúra is óriási lehetőségeket kínál a lakberendezési szakma számára. A Canon nyomtatóival és technológiájával a fantáziánk gyakorlatilag határtalan lesz, így minden, amit megálmodunk teret kaphat a lakásokban. Ez még szélesebb skálára tereli a szakmánkat, és egy újabb elemmel bővíti, így megbízóinknak még inkább személyre szabottan tudunk segíteni abban, hogy olyan otthoni környezetben éljenek, amit megálmodtak.

A Canon új nyomtatási technológiája

Hogy látod, mely újdonság az ami az enteriőrben is hasznosítható, és akár rövid időn belül a lakberendezés szakma megkerülhetetlen, meghatározó része lesz?

Nagyon mozgatja a fantáziámat az egyedi tapéták létrehozása. Eredetileg képzőművész vagyok, határtalan lehetőséget látok abban, hogy nagyon sokféle tapéta alapanyag áll rendelkezésre különféle hatású felületekkel, amelyekre már tényleg csak a képzelet szabta alkotásokkal felérő textúrákat, motívumokat és mintákat lehet rányomtatni.

Az enteriőrtervezőknek a múltban korlátozott lehetőségeik voltak a különféle felületek között választani, legyen az tapéta, bútorlap vagy akár lakástextil, de így, hogy manapság már szinte bármilyen felületre lehet „azonnal” nyomtatni, így hihetetlenül lerövidül az út térben és időben is a kreatív ötlet és a kézzelfogható valóság között.

A Canon új nyomtatási technológiája