B. Hegedűs Piros - VIVA MAGENTA 2023!

VIVA MAGENTA 2023!

NEVER GIVE UP!

azaz hogyan kapta egy festmény ezt a címet – vagy akár „hogyan kapta a cím a festményt”?

 

Mint tudjuk a 2023-as év Pantone trendszíne a Viva Magenta. Új korszak, erővel, dinamizmussal, bátorsággal és szellemességgel. A történelem során világi és egyházi fejedelmek méltán választották hatalmuk jeléül. A bíborvöröstől a fukszián át a mély és meleg lilákig lüktet és tonizál. A hideg és a meleg kényes határvonalán vibrál. Az árnyalat egyaránt megjelenik a fellobbanó lángban és a tűzijáték szikrázó fényzuhatagában és a természetben a virágok bársonyos szirmain. Legtöbben távolról csodáljuk mágikus erejét, de nem közelítünk hozzá. Eredendő drámaisága tiszteletet kelt.
Úgy gondolom, talán ezért is jó, hogy évről évre bizonyos színeket reflektorfénybe helyezünk. Teret ad a kísérletezésnek, az új lehetőségeknek.


…és akkor egyszer megszólal a telefon, és egy izgalmas, mély női hang határozottan kérdezi, hogy ha szeretne tőlem egy magenta színű festményt, ez megoldható-e?

A világ legtermészetesebb nyugalmával mondtam „igent”…mert nem vagyok az a megfutamodós alkat. Bár őszintén megvallom, a legutolsó, amire gondoltam, hogy magenta képet fogok készíteni. Egy megrendelés az a kommunikáció speciális formája. A verbális üzenetre vizuális válaszreakció érkezik. A kicsit rózsaszínes árnyalatoktól a pasztell színekig minden lehetséges, mert a nyelv nem egyértelmű.

Aztán a személyes találkozásnál félreérthetetlenül megnyilvánult megrendelőim merész optimizmusa, szellemes humora és kalandvágya. A belső tereik nem az idei trend miatt, hanem már évekkel ezelőtt erre a színre épültek. Egy adott helyre az ART DECO komód fölé képzelték el a festményt az én stílusomban, kifejezetten az erős magenta és fekete színekkel.

 


Megrendelői enteriőr

Minden lehetséges színt felvásároltam, aztán kerestem az árnyalatokat, a kompozíciót, ami nonfiguratív, organikus, talán egy virágra emlékeztető.Az első kép nem aratott tetszést, így a nem feladás lett az erőt adó jelszó. Aztán a második már közelített a fejekben létrejött fata morganahoz.

Ahogy elkaptam a fonalat már a kép lett önmaga alkotójává és lépésről lépésre öltött formát a ragyogóan dinamikus és fénnyel szikrázó kép. A címén pedig nem kellet gondolkodnom… hiszen a hitvallásom: NEVER GIVE UP!

 

B. Hegedűs Piros