Ács Erzsébet és Máray Klára - Kardos Borház

Kardos Borház

Tradíciók újjászületése

 

Mai rohanó világunkban egyre többen fedezzük fel a régebbi korok értékeit, igyekszünk beépíteni a családi emlékeket a hétköznapok használatába. Ugyanezzel az igénnyel fordulunk a gasztronómiához is. Egyre fontosabb, hogy friss és egészséges alapanyagokból készüljenek ételeink és italaink.

Ezzel a szellemiséggel él és dolgozik ifj. Kardos Gábor, a Kardos Szőlőbirtok fiatal borász tulajdonosa.

 

A Kardos Szőlőbirtok

A családnak 200 éves története van a tokaj-hegyaljai településen, Mádon, régóta a szőlő és a bor biztosította a megélhetésüket. A generációváltás új lendületet adott a családi borászatnak, 2008-ban megjelentek az első palackos tételek.

Filozófiájuk: „Természetes borok létrehozása koncentrált, egészséges nyersanyagokból, tiszta környezetben, a lehető legkevesebb beavatkozással”.

 

Ács Erzsébet és Máray Klára - Kardos Borház

Ennek érdekében, pár éve fokozatosan állítják át a területeket a természetes biogazdálkodásra, mely a borok minőségén is érződik. A szigorú hozamkorlátozás, a szelektálás, a többszörös kézi betakarítás mind segíti a mádi terroir rendkívüli egyediségének bemutatását.

Szükségessé vált egy olyan kvalitású kóstoltató terem létrehozása, amely reprezentálja a borok minőségét, így került sor a Supreme Borbár létrehozására.

 

A ház

Adott volt a lehetőség, hogy a Kardos család birtokában levő, körülbelül 130-150 éves parasztház korszerű felújításával, identitással rendelkező vendéglátóhely szülessen. A régi háznak története van, itt született a fiatal borász nagymamája, majd hosszú ideig ebben az épületben mérték a családi pincészet borait.

A design koncepció kialakításában a kezdetektől együtt dolgoztak a juniborász: Kardos Gábor és a tervezők: Erhardt Gábor építész valamint Ács Erzsébet és Máray Klára lakberendezők.

Megrendelői elvárásként fogalmazódott meg a régi, helyi értékek átörökítése, de úgy, hogy mindez a mai kor igényes vendégeinek kulturált fogyasztását szolgálja. Kezdetektől tudatos döntés, hogy a maximum 20 fő fogadására alkalmas Borbárban a finom borok mellett helyi manufaktúrák termékeit is kínálják a vendégeknek. Így a saját borok és pálinkák mellett megtalálhatóak itt a Mádi Sajtmanufaktúra ízes sajtjai, hosszú érlelésű sonkák, házi készítésű gyümölcsszörpök, stb.

A megfogalmazott igények után elkezdődött az izgalmas tervezői munka.

 

Építészeti koncepció

Erhardt Gábor építész, a Kós Károly díjas Axis Építészcsoport tagja keltette új életre a házat, megőrizve az épület jellegzetességeit.

 

Ács Erzsébet és Máray Klára - Kardos Borház

A Kárpát-medencére jellemző háromosztatú parasztház szerkezete fedezhető fel az épületben. Az utca felőli, sorozatos bővítések és egybenyitások során kialakult üzlethelyiség alakult át kóstoltató teremmé. Az alacsony belmagasságú, északi fekvésű tér a födém kivételével szellőssé vált. A nyugati oldalon, az udvar felé nyitott széles bejárat üvegajtóin árad a fény.

A ház középső részében kapott helyet a konyha, mellette elhaladva találhatók a mellékhelyiségek. A ház udvar felőli vége raktárként funkcionál.
Külsőleg a szomszédos ház deszkázatos oromzatára rímel az utcafronti oromzat látványos üvegablaka, ami fény szempontjából fontos, de mégis véd a kíváncsi tekintetektől. A hagyományosan hófehérre festett épület nyílászáróinak keretezése, a bejárati lépcsők, a lábazat, mind helyi zeolittufából készültek, idézve a mádi tradíciót.

 

Belsőépítészeti koncepció

Ács Erzsébet és Máray Klára feltérképezték a helyi adottságokat, a környék értékeit, megismerkedtek a Kardos Szőlőbirtokon alkalmazott technológiákkal és ezek összegzésével válogatták a megfelelő anyagokat és színeket.

A Supreme Borbár belső terének kialakításakor fontos szempont volt a régi szerkezeti elemek láttatása és a mádi borvidékre jellemző szín- és anyaghasználat.

 

Ács Erzsébet és Máray Klára - Kardos Borház

A födém elbontásával megnyílt a belmagasság és láthatóvá váltak a régi gerendák. Szerencsére ezek jó állapotban voltak, így kevés csiszolást és egyszerű felületkezelést kapva visznek új minőséget a térbe. A tető belső faborítása igazodik a gerendák színéhez, megvilágítása optikailag növeli a térélményt.

A tokaji borok jellegzetességét a zeolitos talaj adja. Hagyományosan a mádi házak zeolittufából épültek, úgy, mint a Borbár épülete is. A hosszanti oldal vakolatának leverésével feltárult a nyers kőfal szépsége, mely homokszórásos tisztítás után az enteriőr meghatározó elemévé vált. De megjelenik a modern felületet adó vágott zeolittufa is, a hűvös időkben barátságos meleget adó kandalló burkolataként.

A hagyományos borkészítés kelléke a tölgyfahordó. A Kardos Szőlőbirtok legnemesebb borai is, – mint a dűlőválogatások: a Betsek vagy a Padihegy – tölgyfahordóban érlelődnek, így egyértelmű volt az íves kiszolgáló pult anyagának választása. A nagyméretű asztalos bútor belül elrejti a gondos vendéglátás eszközeit, külső vaspálcás előlapja azonban a családi birtok félmagas kordon művelésű szőlőtőkéinek dülöngélő sorait idézi.

 

Ács Erzsébet és Máray Klára - Kardos Borház

A tokaji borvidékre jellemző „fehérbor színű” székek kerültek a vendégtérbe a vastag tölgyfalapos asztalok mellé.

A Kardos Szőlőbirtok borainak nevei sorakoznak a lézervágott, Led világítással ellátott vaslemezen, mely a tokaji borospincékben honos nemespenész színét csempészi az enteriőrbe. A fekete szín hangsúlyosan jelenik meg a feliratos táblákon és vaslámpákon is.

A kordonokat idéző, új, vaspálcás tárolókban sorakoznak az eladásra kínált palackok, de a térben szépen megfér a tulajdonos öröksége, egy régi palacktároló is.

A hangulatos öreg ház megfrissülve szolgálja tovább a mai generáció új igényét, az új designban így élnek tovább régi a tradíciók.

 

A cikk az Inspiráció Magazin 2018-as őszi számában jelent meg.

Építész:

Erhardt Gábor


Enteriőr tervezés és szöveg:

Ács Erzsébet és Máray Klára