Csáki Györgyi - Családiház terv

Családiház terv

Családmodell- és igény

Régi kedves barátnőm keresett meg, akik Budapest mellett egy kisvárosban vásároltak házat, ami egy kétszintes és 143 m2 alapterületű. Szerették volna felújítani, átalakítani, ebben kérték a segítségemet.
Párja edzőként dolgozik, ez mellett saját vállalkozást vezet. Kötetlen a munkaideje, de ez azt is jelenti, hogy időnként tovább bent kell maradnia, hogy a munkáját ne kelljen haza vinnie. Egy közös gyermekük van aki 6 éves kislány és még óvodába jár. Szeret a kis barátaival lenni, játszani, mesét nézni. A délutáni időszakban hetente két alkalommal úszótanfolyamra jár. Óvodatársai ritkán meglátogatják, akkor szeretnek filmet nézni és játszani együtt. Mivel a következő évben iskolát kezdi, így már ezek szempontjait figyelembe véve kellett kialakítanom a szobáját.

Anyuka lakberendezőként, otthon, kötetlen munkaidőben végzi feladatait. Az átalakítás során egy saját lakberendező irodát szeretett volna. A család minden tagja szeret olvasni, ezért egy egész könyvtárnyi könyvvel rendelkeznek. Kérés volt, hogy könnyen elérhető, jól látható helyen legyen kialakítva az elhelyezésük. Akár egy olvasásra alkalmas hely is helyet kapjon. Szabadidejében szeret a konyhában tevékenykedni. A hétvégi főzésekbe vagy vendégváráskor a férje és gyermeke is szívesen besegít az ételek elkészítésében.

A barátaikkal legalább havonta összegyűlnek. Ezek az összejövetelek gyakran náluk vannak ,ezért fontos szempont volt, hogy kényelmesen elférjenek. Szeretnek közösen edzeni, futni, alkalmanként versenyekre is járni. Szabadidejükben szeretnek kirándulni, túrázni menni és fotózni is. Nagyon szeretik a természetet, a zöld növényzetet, ezért választották a Biofil stílust, hogy az otthonukba is beköltöztessék a természetet, a növényvilágot, a természetes anyagokat és színeket.

Csáki Györgyi - Családiház terv

 

Tervezési koncepció

A ház kialakításánál szempont volt a nagy közösségi tér. A házba belépve először egy kis előtér fogad, mely nem enged betekintést a belső tér további pontjaira. Nagy gardrób jellegű szekrény lett kialakítva, így bőven helyet kapnak, a vendégek érkezésekor is a cipők, kabátok és a további kiegészítők egyaránt.
Tovább haladva az ebédlőhöz érkezünk, egyben a konyhával, mely a bejárattól jobbra lett kialakítva. A konyha kialakításánál törekedtem a praktikusságra, a tároló helyek lehető legjobb kihasználására. A főzéshez szükséges kellékek könnyen elérhetőek. Figyelembe vettem, hogy sok időt töltenek a konyhában és a vendégek fogadása miatt a szellős érzet és a tárolhatóság is szempont volt.

A nappali a földszinten kapott teret. A sok könyvnek falipolcok adtak helyet L alakban a kanapé fölötti részen, így mindenki számára látható és elérhető. Kényelmes nagy fotel lett elhelyezve a nappali ablakos részén, ezáltal figyelve a természetes fény kihasználását az olvasáskor. Földszintre került egy nagyobb méretű stúdió, melyben sok időt tölt az Anyuka. Figyelembe vettem, hogy az ügyfeleket bármikor meg tudja helyben is kínálni, ne kelljen a konyhába járkálni napközben a munkájakor, így egy kis konyharész is kialakításra került mosogató résszel. Mivel a vállalkozásuk adminisztratív feladatait is ő végzi, így a tárolásra alkalmas helyeket is figyelembe kellett vennem. A stúdió mellett kapott helyet egy mosdós vendég wc, mely könnyen megközelíthető az ügyfelek számára is. A közösségi térből lépcső vezet az emeletre a szobákhoz. A tér kihasználása érdekében a lépcső alá helyeztem el egy kis tárolóhelyiséget.

Az emeleten a folyosóról nyílnak a szobák és helyiségek.  A lépcsőn felérve szembe találjuk a fürdőszobát. Kislányuk nagyon szeret hosszabb ideig is fürdeni, játszani, így sarokkád lett elhelyezve. A fürdőszoba mellett közvetlenül egy mosókonyhát találunk. Ez lehetőséget ad arra, hogy bármely napszakban használhassák a mosó- és szárítógépet, anélkül, hogy a házban tartózkodó vendégeket zavarná. Tovább haladva találjuk a hálószobát ami tágas és világos. Félig elszeparált gardróbhelyiség is ki lett alakítva, melyben helyet kapott egy pipereasztal is, mely akár munkasarokként is funkcionálhat.

A szoba mellett egy külön mosdós wc helyiség került. Az emeleti szint feljáró mellett jobbra egy vendégszoba lett kialakítva. Figyelve a kis barátok esetleges igényeire, íróasztal is elhelyezésre került. Mellette a gyerekszoba, a gyermek igényeinek, színvilágának és korának megfelelően lett kialakítva. Több vendég, gyerek esetén gyerekzsivaj nem zavarja a földszinten tartózkodókat.

 

Csáki Györgyi 
lakberendező