Eczetiné Schäfer Anett - Vidéki penthouse

Vidéki penthouse

Manapság egyre többen cserélik le lakásukat kertes házra. Nyilván ennek egyik oka lehet a kialakult járvány helyzet, de egy újabb gyermek érkezése vagy a régen vágyott házi kedvenc is költözésre készteti a családokat. De mi van akkor, ha ez a folyamat fordítva történik? Miért dönt úgy egy öt tagú család, hogy lakásba költözik?

Egy vidéki kisváros utolsó utcájában, zöld övezetben, minden igényt kielégítő modern családi házban élt az család, aki mindent hátra hagyva lakásba költözött. Régóta fontolgatták már ezt a lépést, de nem találták meg azt az ingatlant, amit kerestek. Idő közben a három fiú közül kettő külföldön kezdte meg a tanulmányait, így a kertes ház nagy lett. Lehetőségük adódott, hogy egy, a városközpontban újonnan épülő, 10 lakásos társasház felső szintjén lévő lakást megvásárolják. A ház még csak a tervezőasztalon létezett, így volt remény arra, hogy némi módosítással olyan otthont alakítsunk ki, ami az elkövetkezendő években a család kényelmét szolgálja. A megbízók funkcionális igényeinek megfelelően módosítottam az alaprajzi elrendezést. Így került be egy vendégmosdó, a nappali részből leválasztott nagyobb fürdőszoba; és az eredetileg fürdőszobának kinevezett helyiségből gardróbszoba készült.

Az átrajzolt teret két berendezési terv-változat követte. A nyugat-keleti tájolású lakáshoz tartozó 42 m2-es terasz, meghatározta a konyha-nappali együttesét, berendezését. Minden helyiséget funkcionálisan kiegészít, kényelmesebbé tesz a tetőterasz.

A falfülkében elhelyezett konyhaszekrényben kapott helyet a beépített hűtő, mosogatógép, kisebb konyhai gépek. Az volt a cél, hogy a nappaliból a konyha felé nézve ne legyenek láthatóak a gépek, ezért a sütő már a konyhaszigetbe került. A letisztult vonalak és a látvány miatt esett a választás a pultba épített páraelszívóra is. A szabadban eltöltött gyors reggelihez, kávézáshoz, a szigettel egyvonalba került elhelyezésre egy egyedileg készített, dekorbetonnal bevont magasított asztal bárszékekkel.

Eczetiné Schäfer Anett - Vidéki penthouse

A nappali rész és a terasz kialakítása is egybeforr. A nagy üvegfelületek optikailag tágítják a teret, mindemellett kellemes nyári estéken, nagyobb családi összejövetelek alkalmával a kül- és a beltéri rész együttesen használható.

A tágas fürdőhelyiség is folytatódik a tetőteraszon, az előzetes statikai egyeztetések, módosítások lehetővé tették, hogy egy jakuzzi is fokozza a kültér kényelmét.

A fürdőszoba méretéből adódott, hogy a mosó-szárítógép együttesét is itt, elzárható szekrényben helyezzük el. A lakóépület ferde tűzfalát a fürdőszobában és a hálószobában is előtétfallal rejtettük el; a fürdőben falfülke, led világítással kiemelt vízálló tapéta került a főfal elé; míg a hálószoba ágytámla mögötti, bútorlappal bevont falszakasza egy polcos szekrényt rejt.

A hálószobák az egy légtérben lévő nappali-konyha együtteséből nyílnak. A tetőtéri lakás ferde tetősíkja csak ezekben a helyiségekben jelenik meg. A korszerű szigetelésnek, tetőablakoknak köszönhetően a főút zaja sem zavarja a pihenést.

A térszervezésen túl a színek összehangolásával is egységes légkört kívántunk teremteni. Az egész lakásban megjelenő padlóburkolat és falszín semleges alapot nyújt a bútorozáshoz, színesebb kiegészítők alkalmazásához. A burkolatok visszafogott eleganciája és a modern formavilágú bútorok jól érvényesülnek a terekben. A szülők és a családi fészekbe hazatérő fiúk lakrésze anyaghasználatban azonos. A felületek struktúrája, az akril frontok fénye, a bútorszövetek puhasága, valamint a fényhatások együttese a mértéktartó luxus, tisztaság érzetét keltik.

Eczetiné Schäfer Anett - Vidéki penthouse

Színvilágában viszont, a korosztályoknak megfelelően, különböző; az alapszín mellett az egyikben a törtfehér, a másikban a szürke dominál. A legtöbb bútor egyedi tervezés alapján, a helyszíni adottságokhoz, a megbízó igényeihez igazodva készült. A zárt tárolóhelyek, beépített szekrények, az egy síkban lévő, nyomásra nyíló frontok fokozzák a letisztult otthon képét.

Az otthonos környezet megvalósításához alkalmazott korszerű anyagokon túl a technológia is fontos szerepet kapott, ugyanis a tervezés első szakaszában figyelmet fordítottunk az okos otthon kialakítására is. Távolról is vezérelhető az árnyékolástechnika, a hűtő-fűtő berendezések, a vasalásnál használt dugalj és a világítás is.

A bekötözés után néhány hónappal kijelenthetjük, hogy az időben, jól megtervezett lakás kitűnően vizsgázott. Az eladott családi ház után nem maradt hiányérzet, sőt, még többet is adott az új otthon: több időt egymásra, a családra.

 

Eczetiné Schäfer Anett 
lakberendező

fotók:

Eczeti György fotográfus


Lakberendezés és szöveg:

Eczetiné Schäfer Anett